İstanbul’da 19’uncu Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yurda döndü.

Saat 19:40’da ülkeye gelen Cumhurbaşkanı Akıncı’yı Ercan Hava Limanı’nda Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı ile Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu karşıladı.

Akıncı ardından İstanbul’da katıldığı Avrasya Ekonomi Zirvesi kapsamında yaptığı temasları değerlendirdi.

“ZİRVEDE GÜNÜMÜZÜN EN YAKICI SORUNLARI TERÖRİZM VE GÖÇ OLAYLARI İRDELENDİ” 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün başlayıp dün de devam eden zirvede, günün en yakıcı sorunu haline gelen terörizm ile mülteci olaylarının irdelendiğini belirterek, bunun yanında istemsiz göç konusunda bir de panelin gerçekleştiğini ve burada da konuşmacılardan bir tanesinin kendisi olduğunu kaydetti.

Zirveye Makedonya, Bosna Hersek Cumhurbaşkanları, Türkiye’nin 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ile Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Tuğrul Türkeş yanında dünyanın çeşitli ülkelerinden değişik düzeylerde yetkililerin katıldığını belirten Akıncı, daha önce Başbakan Yardımcısı iken katıldığı zirveye bu kez Cumhurbaşkanı sıfatıyla katılma fırsatı bulduğunu söyledi.

Avrasya coğrafyasının oldukça önemli olduğunu ifade eden Akıncı, bu coğrafyada bulunan Türkiye’nin de bu konumda önemli rol üstlenen önemli ülkelerden bir tanesi olduğunu söyledi.

Zirvenin ülke ve Kıbrıs Türk halkı adına yararlı geçtiği ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle konuştu:

“GÜL VE TÜRKEŞ İLE DETAYLI GÖRÜŞMELERİM OLDU”

“Orada bulunmak, 1-1.5 gün içerisinde çeşitli temaslar yapmak bizim için kesinlikle ülke ve Kıbrıs Türk halkı adına yararlı oldu. Bu bağlamda yaptığımız sohbet, toplantılar dışında hem Gül ile Kıbrıs konusunun içinde bulunduğu son durumu değerlendirme fırsatı hem de Kıbrıs İşlerinden de sorumlu olduğu için Başbakan Yardımcısı Türkeş ile de detaylı görüşmelerimiz oldu. Bu bağlamda yararlı bir temas yapıp yurduma dönmüş bulunuyorum.

“BEKLEYEN SÜREÇ HÜKÜMETİN OLUŞTURULMASI…”

 Şimdi burada bizi bekleyen bir başka süreç var. Hükümetin oluşturulması için gereken görevlendirmeyi yapmak. Bu konuda tabii ki partilerle Salı günü yürüttüğüm çalışmadan sonra kendi aralarında ve kendi içlerinde çalışmalarını yapmalarını bekleyeceğimi söylemiştim. Sanırım onlar bu süreci sürdürüyorlar. Bilebildiğim kadarıyla iki partinin bu akşam parti meclislerinde toplantıları var. Kuşkusuz diğer partiler de kendi içlerinde değerlendirmelerini yapıyorlar.

“BUGÜN DEĞERLENDİRMELERDEN ORTAYA ÇIKAN BİR SONUÇ VARSA BUNU ALACAĞIMI UMUT EDİYORUM”

Bugün bu değerlendirmelerden ortaya çıkan bir sonuç varsa bunu alacağımı umut ediyorum. Ona göre bundan sonraki sürece hep birlikte bakacağız. Şu an itibarıyla bana ulaşan partilerin değerlendirmeleri sonucu ile ilgili herhangi bir bilgi yok. Herhangi bir somut bilgi bana ulaştırılmış değil.

Ama ülkeye henüz geldiğim için bu saatten sonra veya bugün olabilir. Dolayısıyla gelişmeleri göreceğiz. Ona göre son çerçeve ne emrediyorsa onun gereği yerine getireceğiz.”