Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Bakan Hakan Dinçyürek bu amaçla  KTMMOB Başkanı Ahmet Hüdaoğlu  ile görüştü.

AKSA'nın yaptığı filtereleme çalışmaları sonucu iki değişik sistemde baca gazının filtrelendiğini anlatan Dinçyürek, Çevre Koruma Dairesi uzmanları ile birlikte yaptıkları incelemede de bacagazından çıkan değerleri yerinde incelediklerini, bu değerlerin online takip edilebildiğini söyledi.

Elde edilen değerlerin güvenirliliğinin belgelenmesi adına çalışma yapacaklarını ifade eden Dinçyürek, uluslararası akreditasyonu olan firmaların AKSA'nın değerlerinin ölçülmesindeki kalibrasyona onay vermesi adına da girişim başlattıklarını söyledi.

Dinçyürek, Türkiye'de bu konuda sertifika verebilecek akredite olmuş 8 kuruluş ile de temasa geçtiklerini ve bu şirketlerden 3'ünün konuyla ilgili geri dönüş yaptığını belirtti.

KTMMOB Başkanı Ahmet Hüdaoğlu  ile varılan mutabakatla bu şirketlerden hangisinin seçileceği konusunda Çevre Koruma Dairesi ile Birliğe bağlı Çevre Mühendisleri Odası’nın ortak karar vermesini istediklerini söyleyen Dinçyürek, çıkacak değerlerin de her ne olursa olsun kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.

İlgili çalışmayı aslında firmanın kendisinin yapması gerektiğini ancak şeffaflığın öne çıkabilmesi adına bu çalışmayı kendilerinin başlattığını vurgulayan Dinçyürek, yapılacak çalışmanın kamuoyunu rahatlatma ve bakanlık olarak yaptıkları çalışmayı tamamlayıcı olması bakımından önem arz ettiğini söyledi.

KTMMOB Başkanı Ahmet Hüdaoğlu  da, birlik olarak toplum yararına olan tüm bilimsel konularda taraf olduklarını vurgulayarak, birliğe bağlı Çevre Mühendisleri Odası ile birlikte süreç içerisinde ölçümlerin doğru yapılıp yapılmadığı konusunu takip etmenin görevleri olduğunu belirtti.

Çevre Mühendisleri Odası’nın konuyla ilgili bir karar alacağını ifade eden Hüdaoğlu, bu kararın ardından hangi firma ile çalışılacağı konusunda en doğru kararı vereceklerine inandıklarını söyledi.

Hüdaoğlu, çıkan sonuçları ne olursa olsun kamuoyuyla paylaşacaklarını ekledi