“SÜRÜCÜLERE UYUŞTURUCU TEHLİKESİ”

Uyuşturucu kullanımının ciddi boyutlara ulaştığı KKTC’de, ölümlü trafik kazalarında dahi uyuşturucu arama yöntemi ve sistemi oluşturulmadı. Trafikte şüpheli sürücülere uyuşturucu testi yapılmamasının, uyuşturucu etkisinde araç kullanılmasına imkân tanıyor.

“TRAFİKTE UYUŞTURUCU SERBEST!”

Trafikte alkol denetimlerine bağlı olarak, alkollü sürüşlerde düşüş yaşanırken; uyuşturucu kontrolünün olmaması ise, trafik kazalarında uyuşturucu istatistiğinin de bulunmaması sonucunu doğuruyor. Ulaştırma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve polise çağrıda bulunan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, ağır kaza yapan sürücülerde uyuşturucu testinin ne zaman uygulanacağını sordu.

Rana SARRO/ DETAY GAZETESİ

Uyuşturucu kullanımının ciddi boyutlara ulaştığı KKTC’de, ölümlü kazalarda dahi uyuşturucu arama yöntemi ve sistemi oluşturulmadı.

Şüpheli sürücülere uyuşturucu testi yapılmamasının, trafik kazalarında uyuşturucu istatistiğinin de bulunmaması sonucunu doğuruyor.

Uyuşturucu testleri tükürük, idrar, saç teli ve kan örneğinden yapılabilirken, yalnızca kandan yapılabilecek testler için cihazın mevcut olduğu, ancak sürücülere bu yöntemin de uygulanmadığı belirtiliyor.

AVCI: “ÖLÜMLÜ KAZALARDA DAHİ YAPILMIYOR”

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, ölümlü kazalarda dahi uyuşturucu arama yöntemi ve sistemi oluşturulmadığını belirtti.

Uyuşturucu testlerinin, tükürük, idrar, saç teli ve kandan yapılabileceğini belirten Avcı, iki yıl önce alınan cihazla, kandan testlerin yapılabileceğini ancak, ölümlü kazalarda dahi sürücülere herhangi bir uyuşturucu testinin yapılmadığına dikkati çekti.

“ALKOLLÜ SÜRÜŞTE DÜŞÜŞ, UYUŞTURUCUDA ARTIŞ”

Uyuşturucu ilaçların kolay ve ulaşılabilir olduğu ülkede, trafikte uyuşturucu testi yapılmamasının, denetim korkusu olmayan sürücülerde, uyuşturucu kullanımının caydırıcı olmadığını belirten Avcı, “bilindiği gibi alkollü sürüşler denetlemelere bağlı olarak düşerken, uyuşturucuda ise kontrol olmadığını bilen sürücüler, rahatlıkla uyuşturucu kullanıp trafiğe çıkabiliyorlar” dedi.

“TRAFİKTE UYUŞTURUCU TESTİ ŞART”

Yol güvenliğinin artması ve uyuşturucu etkisinde araç kullanılmaması için, trafikte uyuşturucu kontrolleri ve testlerinin şart olduğunu vurgulayan Mehmet Avcı, trafikte uyuşturucu ile yakalanan sürücülerin, uygulanacak ağır cezaların yanı sıra deşifre olacağını söyledi.

“BUNUN SORUMLUSU MERCİLER”

Ulaştırma Bakanlığı’nın yasayı yapmakla, Sağlık Bakanlığı’nın cihazı kullanıma sokmakla, polisin de yapılacak olan yasaya uygun denetleme yapmakla mükellef olduğunu belirten Mehmet Avcı, “Şuanda uyuşturucuya bakılmadığı için, istatistiklerde ölümlü kazalarda uyuşturucu rakamı yoktur, sıfırdır. Ama bu gerçek değildir” dedi.

“SÜRÜCÜLERE UYUŞTURUCU TESTİ ŞART”

Uyuşturucu kullanımının yaygınlaştığı ve küçük yaşlara indiği KKTC’de, devletin asli görevinin, trafik kazalarının ve trafik kazalarında ölümlerin azaltılması ve önlenebilinmesi için niyet ve kararlılığını göstermesi olduğunu kaydeden Mehmet Avcı, “Kolay ulaşılabilir ve kolay kullanılabilir olmaları da uyuşturucu alındıktan sonra trafikte araç sürme ortamı yaratabilmektedir. Alkol ölçümü sıfır çıkan, ancak arabası havada uçan sürücülere uyuşturucu testi yapılması gerekmektedir” dedi.

“CİHAZ VAR, KONTROL YOK”

Trafikte uyuşturucu kontrolünün hem kullanımı kısıtlayacağı hem de yolları güvenli kılacağına dikkati çeken Avcı, “Trafik Kazalarını Önleme Derneği tarafından 2004 yılından beri ağır kaza yapan sürücülere uyuşturucu testi yapılabilmesi için uğraş vermektedir. Konuyu, defalarca Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu gündemine getirdik. 2013 yılında Sn. Sibel Siber’in Başbakanlığı döneminde görüşmemiz sonucu uyuşturucu testi yapabilmek için gerekli cihaz, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Devlet Kimya Laboratuarı’na alındı” diye konuştu.

“BUNDAN SORUMLULAR NASIL GÖZARDI EDİYORLAR?”

Kandan uyuşturucu testinin yapılmasına imkân tanıyan cihazının teminin üzerinden yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen, ağır hasarlı ve ölümlü kaza yapan sürücülerde dahi uyuşturucu testleri yapılmamasını şiddetle eleştiren Avcı, devlet yetkili organlarının bunu nasıl göz ardı edebildiğini sorguladı.

“DEVLETİN NİYETİ SORGULANMALI”

Bu tür önlemler yapılmadığı sürece devletin uyuşturucu kullanımını ve kazaları önlemede etken olma niyetinin sorgulanması gerektiğini belirten Avcı, ağır kaza yapan sürücülerde uyuşturucu testinin ne zaman uygulanacağını, Başbakanlık veya Ulaştırma Bakanlığı’nın kamuoyuna açıklamasının caydırıcı olacağını kaydetti.

 

Evrensel Gazete