Rana SARRO

Güney Kıbrıs’ın Limasol ve Larnaka açıklarında doğal gaz arama çalışmaları yapması üzerine, Türkiye’nin doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini gönderdiği gerekçesiyle, Rum tarafının müzakerelerden çekilmesi olayını Güzelyurtlu vatandaşlara sorduk.

Gazetemize konuşan vatandaşlar, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması ümidiyle yürütülen müzakerelerin kopmasının üzücü olduğu düşüncesini belirterek, Kıbrıs'ta bir anlaşmanın gerekliliğine işaret etti.

İplerin biranda koparılmasının yanlışlığını savunan vatandaşlar, Kıbrıs Türk ve Rum Liderleri'ni akli selim davranmaya ve ortak paydada buluşmaya davet etti.

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla yürütülen ve çözüm ümitlerinin yeşerdiği şu dönemde Rum tarafının çekilmesiyle müzakere sürecinin kopması, ülkenin gündemine oturdu.

Güney Kıbrıs’ın Limasol ve Larnaka açıklarında doğal gaz arama çalışmaları yapması üzerine, Türkiye’nin doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini gönderdiği gerekçesiyle, Rum tarafının müzakerelerden çekilmesi olayını Güzelyurtlu vatandaşlara sorduk.

Gazetemize konuşan vatandaşlar, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması ümidiyle yürütülen müzakerelerin kopmasının üzücü olduğu düşüncesini belirterek, Kıbrıs'ta bir anlaşmanın gerekliliğine işaret etti. İplerin biranda koparılmasının yanlışlığını savunan vatandaşlar, Kıbrıs Türk ve Rum Liderleri'ni akli selim davranmaya ve ortak paydada buluşmaya davet etti.

GÜZELYURTLULAR NE DEDİ?

ALİCAN EROL: BİR ANDA İPLER KOPARILMAMALI

Rumlarla dost olmak isteriz. Bir uzlaşma yoluna gidilmesi taraftarıyız. Her iki tarafın haklarının korunacağı bir anlaşma olmasını istiyoruz. Bir anda iplerin koparılmamalı, her iki tarafın da görüşerek ortak paydada buluşması gerektiğini düşünüyoruz. Rum anlaşmaya yanaşmıyorsa da, Kıbrıs Türk tarafı olarak dış güçlere de anlaşma ve çözüm yanlısı görünümü vermek zorundayız. Kıbrıs'ta bu ekonomik şartlarda bir anlaşma şarttır.

HÜSEYİN KÖLE: BİZİ KÖTÜ GÜNLER BEKLER

Bizim diyeceklerimiz hiçbir şeyi değiştirmez. Kıbrıs meselesi böyle gelmiş böyle gider. Bizimkiler yanaşsa öteki kıvırıyor. Onlar yanaşsa bizimkiler kıvırıyor. Rum kaymağı yedi şimdi ayak sürüyor. Ama bir gerçek var ki, bir anlaşma olmazsa bizi daha kötü günler bekler.

MUSA ÖZKISA: ANLAŞMA OLMAZ

Kıbrıs'ta hiçbir anlaşma olmaz. Hangi lider gelse de aynıdır. Ayrıca Rum da aynı Türk de aynı. 1955 doğumluyum, bugüne kadar hep harp gördüm. Bu ülkede bana göre hiçbir anlaşma olmaz.

NEVZAT ILGIN: LİDERLER AKLİ SELİM DAVRANMALI

Kıbrıs sorununa yönelik müzakerelerin çökmesi bir olumsuzluktur. Müzakereler devam etmiş olsa belki bir sonuca varılırdı. Eskiye dönülmesini istemeyiz. Halk olarak bocalama dönemindeyiz. Liderlerimiz akli selim davranmalıdır.

LOKMAN TALİMAN: ÇOK KÖTÜ OLDU

Müzakerelerin kopması çok kötü oldu. Müzakerelere devam edilmesi lazım. İleride bir anlaşma şansı yakalanabilir. Çünkü bizler anlaşmadan yanayız. Müzakerelerin sonlanmasıyla akıbetimizin ne olacağını ise bilemiyoruz.

GÜNEY SU: BÜYÜK DEVLETLERİN ELİNDEDİR

Kıbrıs sorununda yürütülen müzakerelerden Rum tarafının çekilmesi bence, onlar da belli bir noktaya gelinemeyeceğini bilmelerinden kaynaklanıyor. Anlaşma büyük devletlerin elindedir. Ayrıca Rum da anlaşma istemiyor. Kıbrıs'ta bir anlaşma olacağını zannetmiyorum.