(Haberal Kıbrıslı) KKTC Meclis’inde, bazı sol kanat milletvekilleri tarafından gündeme getirilen vicdani ret konusunda vatandaşlar farklı görüşler ortaya koydu. Bazıları KKTC’de güvenlik sorunu olmadığını, dolayısıyla vicdani reddin uygulanabileceğini söylerken, çoğunluk, askerliğin kutsal olduğunu, vicdani reddin uygulanması halinde olası bir savaş durumunda zor durumda kalınabileceğini kaydetti.
Haberal Kıbrıslı olarak halkımıza sorduk. “Vicdani Ret Hakkında ne düşünüyorsunuz”

Hüseyin Arap: “Savunmaya ihtiyacımız yok”

“Kimsenin burada bir savunmaya ihtiyacı yok. O yüzden vicdani ret kullanılmalı.”

Nazım Mahsucu: “Askerlik mecburiyettir”

“Askerlik yapmak bir mecburiyettir. Burası bir ada ülkesi. Olası bir savaşta ne olacak? Olası bir savaş için askerliğin yapılmasında fayda var.”

Ali Bey: “Burada bir tehlike yok ki askerlik olsun…”

Vicdani ret olmalıdır. Bu hem kişisel bir haktır, hem de insani bir haktır. Bu ülkede askerlik yapmak istemeyenler çoğunlukta. ‘Para verip de yapmayalım’ diyenler de var.  Burada herhangi bir tehlike yok ki askerlik zorunlu olsun. 

(Askere gitmeyelim deyip, avcılığa gidenlerin sorulması üzerine) Avcılık bir zevk, askerlik ise mecburiyettir. İkisini birbirine karıştırmamak gerek. 

Hasan Ölmez ve Cem Pınar: “Herkes askerlik yapmalı”

“Bizce vicdani ret hakkı olmamalıdır. Bu herkesin yapması gereken vatani bir görev.”
Ramadan Çavuş: “Tehlike hep var”

“Herkes vakti gelince askerliğini yapmalı. Tehlike her an vardır, her an askere ihtiyaç olabilir. Ayrıca Türk askeri adada kalmalı.”

Şahin Tapar: “Şaklabanın biri askerlik yapmam dedi…”

“Şaklabanın biri ‘askerlik yapmam’ dedi ve askerliğe olan ilgiyi kaldırılmaya çalıştı. Askerliğin diğer adı ‘vatani görev’dir.  Bu ister 3 gün, ister 5 gün, isterse 1 ay olsun… Ama çocuklarımız askere gidip silah tutmayı öğrenmelidir. O silahı çocuklarımızın tanıması lazım ki, günü geldiğinde vatanı koruyabilsin.”

“İllaki vicdani ret olacaksa Amerika’daki gibi olmalı”

“Devlet, askerlik adına elinden gelen kolaylığı sağlıyor zaten. İş kurmuşsan sana bedelli hakkı da veriyor. Üniversite okumuş insanlara da ‘bir ay askerliğini yap, dön’ diyebilirler. İllaki vicdani ret olsun diyorlarsa, Amerika’daki sistem gibi olmalı. Çocuk esirgemedeki gençler, hapishanedeki kişiler orduya yazdırılmalı.”

Birçok kez gündeme geldi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Vicdani Ret geçtiğimiz birleşimde de gündeme gelmişti. Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel (DP-UG) Başkanı Serdar Denktaş, Vicdani Ret talep etmeyle ilgili, hukukçulardan görüş aldığına değinerek, bu konuda talepte bulanan gençlerin ceza alabildiklerini söylemişti.

Denktaş, silah tutmak istemeyen gençlerin böyle bir talepte bulunmasının doğal olduğunu, ancak bu kişilerin daha sonra ava gitmesinin çelişkili bir durum olduğunu savunmuştu.

Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Mehmet Çakıcı da, partisinin her zamanki görüşünü tekrarlayarak, vicdani ret konusunun bir insan hakkı olduğunu kaydetmişti.

“Ülke ateşkes pozisyonunda”

Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Nazım Çavuşoğlu ise ülkenin ateşkes pozisyonunda olduğunu belirterek, herkesin askerlik vazifesini yapacağını söylemişti.

“Vicdani Retçiler Avrupalı da, diğerleri geridir” düşüncesine katılmadığını ifade eden Çavuşoğlu, ne Vicdani Ret duygusunda olanları dışladığını ne de askerlik yapanların dışlanmasına izin verdiğini belirtmişti.