Erdoğan Süzer

AKP Hükümeti’nin “asrın projesi” olarak kamuoyuna tanıttığı Türkiye’den KKTC’ye borularla su taşıma projesinin ilk olarak 1975 yılında DSİ Mühendisi Ali Münir Cerit tarafından o zaman ki adıyla Kıbrıs Türk Federe Devleti’ne (KTFD) sunulduğu ortaya çıktı. İlk projenin sahibi Cerit, AKP Hükümeti’nin yaptırdığı projenin hem yanlış hem de riskli olduğunu söyledi.

BORU SATMADILAR, YAPAMADIK

Kıbrıs adasına su taşıma projesinin ilk sahibi olduğunu bildiren Makine Yüksek Mühendisi Cerit, 1975 yılında KTFD Enerji Bakanı Kenan Atakol’a projeyi sunduğunu açıkladı. DSİ’de 1956-1961 yılları arasında çalıştıktan sonra proje şirketi kurduğunu ve burada hazırladığı su taşıma projesini KTFD’ye götürdüğünü belirten Cerit, “Bakan Atakol projeyi çok beğendi. Yapım için Sibirya’da doğalgaz boru hattını yapmış olan OTİP şirketi ile anlaşmamızı istedi. Ancak, o tarihte Yunanistan ile arayı açmak istemediklerinden hiçbir Batılı ülke bize boru satmadı, proje beklemeye alındı” dedi.

YENİ PROJE 3 YÖNDEN YANLIŞ

Ali Münir Cerit, AKP Hükümeti’nin “asrın projesi” dediği projenin; su kaynağının seçimi, her iki kıyıdaki başlama/bitiş noktası seçimi ve deniz geçişi seçimi konusunda büyük hatalar taşıdığını savundu. Su kaynağı olarak Anamur çayı yerine, denize akan ve KKTC’nin ihtiyacının 4 katı büyüklüğündeki Göksu nehrinin seçilmemesinin hata olduğunu belirten Cerit, projenin Türkiye’de Silifke, KKTC’de de Güzelyurt ayaklarına kurulması gerektiğini ifade etti. Cerit, projenin deniz dibine yapılmamış olmasını ise şu sözlerle eleştirdi:

BORU HATTI TEHLİKEDE

“Boruların denizin içinden değil, denizin dibinden gitmesi gerekirdi. Şu anda Akdeniz’de biri Cezayir-İspanya, ikincisi Cezayir-Fransa (Sicilya üzerinden) ve üçüncüsü de Cezayir-Fransa (Sardinya üzerinden) olmak üzere üç boru hattı var, üçü de denizin dibinden gidiyor. Maliyeti düşürmek için deniz yüzeyinden yaklaşık 250 metre aşağıda havada tutulan borularla su taşınıyor. Borulara bir deniz taşıtı çarpabilir ya da akıntı nedeniyle kırılabilir. O zaman proje çöker. Bu asrın projesi değil, asrın hatasıdır.”

BİZ O PROJEYİ 14 YIL ÖNCE İMZALADIK

Eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, KKTC’ye su gönderilmesi projesinin yeni değil, 14 yıl önce Türkiye’nin gündeminde olduğunu söyledi. Başbakan Davutoğlu’nun “Bu projeleri hayal dahi edemeyenler utansın” sözünün bir şey ifade etmediğini belirten Durak, “Projeyi 14 yıl önce KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Lefkoşa Belediye Başkanı Şemi Bora ve ben birlikte imzalamıştık. O tarihlerde Adana’ya getirdiğimiz Çatalan Suyu’ndan fazla gelen kısmını Kıbrıs’a vereceğimiz gibi, Güney Kıbrıs’a da istenirse verilebileceğini belirtmiştim. Çatalan İçme Suyumuz, bugün Hükümetimizin Kıbrıs’a götürdüğü sudan çok daha fazla kapasiteye sahiptir” dedi. Durak, Kıbrıs’a götürülebilecekken Seyhan ve Ceyhan nehirlerinden yılda 5 milyar m3 suyun Akdeniz’e boşa aktığını da söyledi. (Sözcü)