Deniz Abidin

Halkın Partisi Genel Sekreteri Tolga Atakan, ülkede siyasette gelinen son durumu değerlendirdi. Atakan, ülkemizde uzun bir süredir parti, iktidar farketmeksizin sergilenen kötü yönetimin, işbilmezlik ve bedeli halka ödetilen uygulamaların yeni bir versiyonunun yaşanmakta olduğunu belirtti. Atakan, Meclis'te yer alan tüm partilerin oybirliği ile kabul ettiği ve halkın reddettiği anayasa değişikliği referandumu sonrası istifa etmesi gerektiğini belirterek,  halk nezdinde güveni kalmayan, meşruiyetini yitirmiş bir meclis aritmetiği üzerinden denenebilen tüm alternatiflerin tüketilmiş olmasına rağmen çeşitli yan desteklerle oluşturulmuş mevcut zoraki hükümetin bu anlayışı devam ettirdiğini kaydetti.

"Yeni bir siyasi anlayış gerek"

Atakan, "eski siyaset" olarak nitelendirdiği partizanlığa, adam kayırmacılığa, kişisel veya zümresel çıkara dayalı siyasi anlayışın günümüzde "yamalı bohça" olarak  adlandırılabilecek mevcut hükümet aracılığı ile hüküm sürmeye çalıştığını vurguladı. "Siyasilere duyulan güvenin her geçen gün daha da erimesi halkın bu işbilmezliği çok iyi gördüğünün aslında en büyük göstergesidir" diyen Atakan, hemen hemen haftanın en az 4 günü bir bölgede kitle toplantısı gerçekleştirip nabzı tutan bir partinin yetkilisi olarak bu durumu bizzat gözlemlediğini söyledi. Atakan, ülkemizde artık yeni bir siyasi anlayışın, halkı odağına alan bir anlayışın, sorunlara çözüm bulabilen bir anlayışın yönetime gelmesi arzusunun  giderek artmakta ve halkın çeşitli katmanları tarafından sıklıkla dile getirildiğini belirtti.

"Milletvekilleri devlet ciddiyetinden uzak"

Atakan şunları söyledi, "Gerek mevcut iktidarın, gerekse bir önceki iktidarın bir çok kararının, icraatının mahkemeye taşındığı bir dönemdeyiz. Bu durum meclisimizin sağlıklı çalışamadığının, yasa yapan milletvekillerinin anayasadan ve yasalardan habersiz olduğu gerçeğini yüzümüze vuruyor. Devlet ciddiyetinden uzak bir şekilde "yapalım, yapar gibi görünelim de sonra bakarız" düşüncesi ile atılan adımlar mahkemelere taşındıkça olan aslında meclisin saygınlığına oluyor. Basit bir yasanın hazırlanma aşamasında uygunluğunu kontrol etmekten aciz bir yönetim anlayışı ile karşı karşıyayız"

"Yargıyı suçlu gösterme çabası var"

Atakan, söz konusu hataların örtbas edilmesi için yargı kurumunu kamuoyu nezdinde suçlu gösterme çabalarını  endişe ile izlediğini ifade ederek, iktidar ve iktidarı oluşturan siyasilerin  popülist bir anlayış ile yaklaşan erken seçim için mevcut yerlerini koruyabilme telaşında olduklarını dile getirdi.

"Meclis'in toplumda bir meşruiyeti kalmadı"

Atakan, "Bu çerçevede kalan son rant kaynaklarının paylaşımı, peşkeşi aşamasındayız. Atılan adımların, verilen demeçlerin içinde hep bu telaşın olduğunu izliyoruz. 

Toplum nezdinde herhangi bir meşruiyeti kalmayan meclisin yeni başlayan yasama döneminde efektif bir şekilde çalışıp halk yararına işler yapabileceğini düşünmüyoruz. Bu çerçevede yapılmaya çalışılacak icraatlerin de sağlıklı olmayacağı inancındayız ki Halkın Partisi olarak bu yanlışlıkların takipçisi olacağız.Yeni dönemde meclisin yapacağı en yararlı çalışma toplumsal meşruiyeti ve desteği olmadığı gerçeği ile yüzleşip mümkün olan en kısa sürede erken seçim kararı almak olacaktır" diye konuştu.