Ülkede ekonomi kapasitesinin artırılmasının ancak üretim alanlarının genişlemesiyle mümkün olacağını, bu gelişmenin de talep artışıyla sağlanabileceğini belirten Atun, talep artışını sağlamak için de mutlaka dış pazar arayışında olunması gerektiğine işaret etti.

Atun, dış pazar arayışında Türkiye, Güney Kıbrıs ve üçünü ülkelerle ticarete eşit ağırlık vermek gerektiğini belirtti.

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, bugün KKTC Genç Müteşebbisler (JCI Kuzey Kıbrıs) Derneği Başkanı Nazif Dilaver ile Genç Profesyoneller Platformu Başkanı Bayram Ezdaş’ı kabul etti.

“YENİ VİZYON”

Güney Kıbrıs ile ithalat ve ihracat yönünden karşılıklılık ilkesi çerçevesine bir ticari alan düşünülmesi gerektiğini kaydeden Atun, ticarette kazanımların ancak karşılıklı olabileceğini ve tek taraflı olarak sürdürülebilir olmayacağını söyledi.

Yeşil Hat Tüzüğü’nün amacına hizmet edemediğini, dolayısıyla kuzey ile güney arasındaki ticarete geliştirmek için yeni bir bakışı açısı, bir vizyon geliştirmek gerektiğini söyleyen Atun, yeni modelleme yaparak, Avrupa Birliği Konseyi’ne sunmak gerektiği belirtti.

“DÜNYA İLE ENTEGRE OLMAYA ÇALIŞMALIYIZ”

Ülkede etkin ve verimli üretim gerçekleştirip, mal ve hizmetin dışa satışını artırmak gerektiğini söyleyen Atun, bu süreçte güçlü bir devlete ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Kıbrıs sorununda kalıcı bir anlaşmaya varılmasını istediklerini belirten Atun, hamaset politikası ve suçlu psikolojisi ile bir noktaya varılamayacağını, daha özgürlükçü çözümler peşinde olmak gerektiğini kaydetti.

Ticareti sadece kuzey değil, güney ve dünya yönlü düşünmek gerektiğini dile getiren Atun, dünya ile entegre olmak için çalışmak gerektiğini belirtti.

Atun, yabancı yatırımcının ülkeye gelmesi, yerli firmaların yurtdışına açılması ve başarılar sağlamasına önem verdiklerini kaydetti.

Bakanlığın 2009 yılında başlattığı girişimcilerin desteklenmesine yönelik programların devam ettiğini söyleyen Atun, genç girişimcilere yönelik programlarla ilgili bilgi verdi.

Atun, yeni girişimcilere yönelik programlar başlatacağını vurguladı.

Ziyaret için teşekkür eden Atun, ortak çalışmalar yapmayı ve işbirliğini geliştirmeyi istediklerini, gençlerin görüşlerine önem verdiklerini kaydetti.

DİLAVER

KKTC Genç Müteşebbisler (JCI Kuzey Kıbrıs) Derneği Başkanı Nazif Dilaver, Genç İşadamları Derneği (GİAD) ve Genç Profesyoneller Platformu ile birlikte ortak bir ekonomi platformu oluşturduklarını belirtti.

Dilaver, platformun amacının genç yatırımcı ve girişimcilerin birlikte çalışmalar yapmak olduğunu söyleyerek, Atun ile bu konuda görüş alışverişinde bulunacaklarını kaydetti.

EZDAŞ

Genç Profesyoneller Platformu Başkanı Bayram Ezdaş, amaçlarının ülke ekonomisine katkı sağlamak olduğunu belirtti.

Genç girişimcilerin bir araya gelerek bir platform oluşturduklarını söyleyen Ezdaş, projeler hazırlayıp, sunacaklarını ifade etti.