Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA) Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Orhan Aydeniz, elde ettikleri bilgilere göre Ercan Hava Limanı’nda inşa edilmesi öngörülen yeni pist için yaklaşık 9 bin ibreli tür ağacın sökülmesi gerekeceğini kaydetti.

Aydeniz, yazılı açıklamasında, “Teknik bakımdan mümkün olabilmesi durumunda yeni pistin ağaç bulunmayan alana yapılması, mümkün değilse kaybedilecek orman alanının en az 2 katı kadar bir alanın, maliyetin ilgili şirket tarafından karşılanması şartıyla ağaçlandırılması” yönünde önerileri olduğunu belirtti.

Pist için sökülecek ağaçların başka bir alana nakledilmesi seçeneğinin uygulanabilir olmadığını da vurgulayan Aydeniz, ekonomik ve teknik nedenlere işaret etti.

“Mevcut ormanlarımızı korumamız ve bir tek ağacın bile kaybedilmemesine özen göstermemiz gerekiyor” diyen Aydeniz, “Devlet ağaçlandırılacak alanı belirlerse ve ilgili firma gerekli ağaçlandırma maliyetini karşılarsa, hem ülkemizin yeşil alan kaybı olmayacak, hem de yeni pist yapılmış olacak” ifadesine yer verdi.