Özge Kizir

Bazı kesimlerce Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) suçlu gösterilmesi eski TMT’cileri çileden çıkardı. TMT’nin cinayet işlediği iddialarının gerçeği yansıtmadığını dile getiren Bayar, “Türk’e mal satanı dahi öldürdüler. Spor kulüplerimiz ve sendikalarımız bu şekilde ayrıldı. Şimdi ise birleştirmeye çalışıyorlar. Bu durum 1940’lı yıllarda başladı. ‘En iyi Türk ölü Türk’ düşüncesiyle eğitim verildi ve saldırılar yapıldı, biz de kendimizi savunduk” şeklinde konuştu. Bayrak konusuna da değinen Bayar, “Her devletin bir bayrağı var bizim neden olmasın. Güney Rum kesiminde bayrağı var hudutlara baksınlar, Kıbrıs Cumhuriyeti Bayrağı’nın yanında Yunan Bayrağı vardır” dedi.  

Haberal Kıbrıslı gazetesine konuşan Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Basın Sözcüsü Celal Bayar, TMT’nin vatanın korunmasında ve Kıbrıs Türkünün bu topraklardan silinmemesi adına önemli bir görev ifa ettiğini söyledi. Kimsenin bayrağa ve mücadelecilere laf edemeyeceğini ifade eden Bayar “Her devletin bir bayrağı var, bizim neden olmasın. Güney Rum kesiminin de bayrağı var, hudutlara baksınlar. Kıbrıs Cumhuriyeti Bayrağının yanında Yunan Bayrağı vardır. Bizim neden olmasın ben bunu merak ediyorum” dedi. Rum kesiminin Enosis’ten vazgeçmediğine dikkat çeken Bayar şöyle konuştu:

“Şimdi söylentiler çıkmış, ‘TMT şunu yaptı öldürdü’ diye… Yanlış düşünüyorlar… Bunları Rumlar yaptı. Türk’e mal satanı dahi öldürdüler. Spor kulüplerimiz ve sendikalarımız bu şekilde ayrıldı. Şimdi ise birleştirmeye çalışıyorlar. Bu durum 1940’lı yıllarda başladı. ‘En iyi Türk ölü Türk’ düşüncesiyle eğitim verildi ve saldırılar yapıldı, durum böyle olunca biz de kendimizi savunduk. Ağır yükü ve zor günleri bizim nesil yüklenmiş oldu. Çok şükür düşmana karşı direndik, eğer o direniş olmasaydı bugün Kıbrıs’ta Türk kalmazdı.” 

“Güney Rum kesimini biz çok iyi tanıdık”

Dernek olarak her platformda milli değerleri savunmaya çalıştıklarını ifade eden Bayar, “Bu durumlar karşısında ise son derece üzülüyoruz. Yüzlerce şehit arkadaşlarımız var. Onların adına üzüntü duyuyoruz. Rum kesimini biz çok iyi tanıdık. Bize yapılan saldırı ve haksızlığın bir neticeye ulaşmayacağını bunu yapanların da bir gün bu gerçeği göreceğini inanıyoruz. Çünkü biz Rum’u iyi tanıyoruz. Rum’da bir milimlik bir değişim yoktur. Güneyden Kuzeye göç edilirken yaşananlar asla unutulmamalıdır” dedi. 

“Artık biz toplum değil, bir halkız”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın görüşmelerde çıtayı yüksek tuttuğunu ifade eden Bayar, “Avrupa Birliği bile Akıncı’ya destek çıktı. Bütün bu durumlardan etkilenen ve her şeyini ortaya koyan Kıbrıs Türk halkıdır. Bazı siyasetçiler toplum diyor bize ama yanlış düşünüyorlar, artık biz toplum değiliz bir halkız” dedi. Toplum statüsünün çoktan aşıldığını, artık bir devlet olunduğunu ifade eden Bayar, “Tabi ki bir bayrağımız olacak ve o bayrakta dağlarda göklerde dalgalanacaktır” şeklinde konuştu.

“Askeri bölgedeki sınır kapılarının açılmasının istenmesi de askeri bölgeyi yıkmak içindir”

Çözüm sürecini değerlendiren Bayar, “Güney Kıbrıs Rum Lideri Anastasias diyor ki, ‘benim istediğim kapılar açılmadan müsaade etmem!’ Maraş konusunda ise hudutları kaldırmaya çalışıyorlar. Biz kapıların açılmasını ekonomik yönden değerlendiriyoruz ama bu durum için yanlış bir değerlendirme yapıyoruz. Nitekim Arasta açıldı beklenen ferahlık yaşandı mı? Yaşanmadı. Askeri bölgedeki sınır kapılarının açılmasının istenmesi de askeri bölgeyi yıkmak içindir” dedi. Bayar, Rum kesiminin, KKTC’nin önemli yerlerini tespit ettiklerini ve o yerleri açmaya yönelik faaliyette bulunduklarını vurguladı.

 “Beş Parmak Dağları’nda mantar toplamaya gidiyorum”

Müzakere sürecinde Güney Rum kesimin güven artıcı önlem paketi sunduğunu sonradan ise Maraş’ı istediğini belirten Bayar, “Bayrak kalsın, şu kalsın, bu kalsın diyerek parça parça çözümle netice ne olacak? Mayın tarlası konusunda ise 42. seneye geliyoruz. Beş Parmak Dağları’nda mantar toplamaya gidiyorum ve milletimiz oralarda yürüyüş yapıyor. Bizim askerimiz zaten oraları temizledi. Yapılan davranış bir aldatmacadır. Neden ambargoyu kaldırmıyor? Neden Türk takımı ile Rum takımın maç yapmasını sağlamıyor? Eğer çözüm düşüncesinde samimi ise önce bize uyguladığı ambargoyu kaldırsın” yorumunu yaptı.