Duygu Alan

Yeni Erenköy Belediyesi eski Başkanı Özay Öykün, belediyenin geçmiş ve bugünkü mali yapısını, gelinen noktayı değerlendirdi.

Özay Öykün, 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde Yeni Erenköy Belediye Başkanlığı’na getirilen Mesut Yıkıcı’ya belediyeyi 15 milyon TL borç, 25 bin TL nakit para ile devrettiğini ancak Yıkıcı’nın 2 yıllık görev sürecinde yanlış kararlar vererek hatalı icraatlar yaptığını iddia etti.

Yeni Erenköy Belediyesi’nin bugünkü mali yapısının esas sorumlusunun ise hükümetler olduğunu öne süren Öykün, “Devlet elini bir an önce uzatmazsa kırsal kesim belediyelerin birçoğu batacak” dedi.

“Gelirlerimizi iktidarlar azalttı”

Yeni Erenköy Belediyesi’nin mali yapının bozulmasının ana nedeninin belediyenin katkı payından yapılan kesintiler olduğunu öne süren Özay Öykün, bu kesintilerin şehir belediyelerine aktarıldığını ileri sürdü. Öykün, Yeni Erenköy Belediyesi’nin bugün alması gereken katkı payının 700 bin TL olması gerekirken 350 bin TL olduğunu kaydetti.

Özay Öykün, şunları söyledi: “2006 sayımından önce, nüfus sayımı yapılırken dejur ve defakto olarak ikiye ayrılırdı ve yabancı ülkelerden gelen üniversite öğrencileri 2006 sayımından önce uygulaması defakto içindeydi. Katkı payı da dejura, yani vatandaş olanlar ve sürekli ikamet edenlere göre verilirdi. Sonradan bu şehir belediyeleri bastırarak bizim katkı payımızı 1/3 oranında azalttı ve bütün parayı kendilerine analize ettiler. Mesela nüfus sayımı 2011 yılında yapıldı, sayım neticesi 2012 yılının ortasında açıklandı ancak 2013 yılında katkı payı uygulamaya konuldu. Bu da Yeni Erenköy Belediyesi’nin 200 bin TL eksik para almasına neden oldu. Yarın sabah tekrardan bir sayım yapılsa kırsal kesim belediyeleri batacak. Çünkü 45 bin civarında olan öğrenci sayısı bugün 87 bin oldu. Yarın bir nüfus sayımı olsun Yeni Erenköy Belediyesi ayda 60 bin TL daha kaybedecek.”

Öykün, “Yeni Erenköy Belediyesi şuanda 700 bin TL katkı payı alması gerekirdi ancak 350 bin TL almaktadır. Bu parayı da öğrenci var diye belediyelerin de etkisi ile CTP bizden keserek onlara aktardı. Yani gelirlerimizi iktidarlar azalttı” dedi.

Karpaz Emirnamesi ile de belediyenin gelirlerinden kısıldığını öne süren Öykün, “Emlak vergileri kesildi, emirnameden dolayı inşaat yapılamadığından belediye inşaat yapılacak yerlerdeki ruhsat paralarından da mahrum bırakıldı” dedi.

“15 milyon TL borç ile devrettim”

Özay Öykün, hakkındaki  “Maaş ödeyemeyecek kadar istihdam yaptı, 22 milyon TL borçla belediyeyi devretti” iddialarının da asılsız olduğunu öne sürdü.

Yasal olarak hakkının 242 iken kendisinin 120 istihdam yaptığını söyleyen Öykün, “Maaş ödeyemeyecek kadar istihdam yapmadım. Yasal hakkım 242 istihdamdı, 120 istihdam yaptım. Seçim öncesi bu süreci düzelteceklerinin sözünü verdiler. Geçen süreçte her çıkardıkları yasa ile bize bütün parayı tırtıkladılar” dedi.

Öykün, belediyeyi toplamda 15 milyon TL bir borç ile Mesut Yıkıcı’ya devrettiğini bu borcun 7-8 bin TL’sinin ise faiz olduğunu öne sürdü.

Öykün, “Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı, Vergi borçları ile kurum kuruluşlara ve piyasaya olan borçların toplamı 15 milyon TL borç ile görevi devrettim ancak bu borcun yanı sıra 25 bin TL de nakit para devrettim” dedi.

“Bir kuruş ödenmedi”

Özay Öykün, Mesut Yıkıcı’nın başkanlığı döneminde bu geçmiş borçlara dair bir kuruş ödeme yapılmadığını aksine üzerine 1.5 milyon TL borçlanıldığını öne sürdü.

Öykün, “Kooperatife ödeme yapmadıklarından dolayı kooperatif, belediyeyi mahkemeye verdi.  Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı ve vergi borçları bilindiği üzere donduruldu. 2018 yılında ödenecek. Vakıflara olan borç da 7-8 ay donduruldu. Benden kalan borçlar için bir kuruş ödenmedi. Şimdi nasıl oluyor da belediyenin geçmiş mali yapısı suçlanıyor. Üstelik Sayın Yıkıcı, CTP’li olduğu için 1.5 milyon TL’ye yakın faizsiz avans verildi ve kendisi de bir yazı imzaladı ‘ben bu avansa karşılık ayda 210 bin TL keseceğim’ dedi. O uygulama yapıldığında da isyan etti” diye konuştu.

“Görevde ben olsaydım bu son olmazdı”

Belediyenin bugünkü mali yapısından biraz da Mesut Yıkıcı’nın sorumlu olduğunu ima eden Özay Öykün, “Yeni Erenköy Belediyesi Başkanı halen ben olsaydım mali yapı bugünkü noktada olmazdı” dedi.

Özay Öykün, Havadis’in “Halen görevde olsaydınız belediyeyi nasıl kurtarırdınız” sorusuna şöyle cevap verdi: “Ben mali yapı iyi değilken istihdam yapmazdım. Param yoksa var olan yatırımları değerlendirir başka yatırım yapmazdım. Adalet mekanizmasını çalıştırabilmek için de çok eylemler yapardım. Çünkü eğer adalet mekanizması çalışmazsa hükümet belediyelere el atmazsa kırsal kesim belediyeleri yaşamaz” dedi.

Yeni Erenköy Belediyesi’ni görevi süresince kötü yönettiğini düşünmediğini kaydeden  Öykün,  “Benden sonraki dönemde 7 tane personel istihdam edildi, belediye plajında zaten bir restoran varken iki daha yapıldı. Çembere çiçekler ekildi. Susuz bir bölgede her gün bu çiçekler sulandı. Benim de aklım bunları yapmaya keserdi ama ben para yokken bunları yapmazdım” diye konuştu.

“Mesut başkanın hataları çok”

Özay Öykün, Mesut Yıkıcı’nın 2 yıllık görevi süresince birçok hata yaptığını öne sürerek şunları söyledi: “Bir kere Mesut Başkan bizim sürdürdüğümüz haklı eylemlerimizde ve uğradığımız haksızlık üzerinden para alma yöntemini seçmedi. Her zaman için ‘borç verin ödeyeyim’ dedi ve bana göre belediyenin giderlerini arttırdı. Ben belediyeyi devrederken 25 bin TL’ye yakın nakit para devri yaptım. Döndü eski araçları el altından peşkeş çektirtti. 60-70 bin TL de oradan kaptı. Ben bu satışları açık arttırma ile noter huzurunda yapardım. Kendisi de bu şekil yapsaydı 100 bin TL gelir elde etmiş olurdu. Öte yandan bizim AB’den 75 bin Euro alacağımız vardı. Sadece bir miktar Türkiye’ye borcumuz vardı onu da elçilik ödedi. O parayı almak için gerekli raporları bile 2 yılda tamamlayıp o parayı almadı. Yatırım ve istihdam yapmayacaktı. Emirnameyi de ille de kaldıracaktı.”

“Benim aldığım parselin belediye plajı ile ilgisi yok”

Özay Öykün, Yeni Erenköy Belediyesi’ne ait sahil arazisinin kendisine verildiği yönündeki iddiaları da yalanladı.

Belediye plajı ile kendisine verilen parsel arasında en az 50 metre mesafe olduğunu ve belediye plajı ile ilgisi olmadığını öne sürdü.

Mesut Yıkıcı’yı kendisini tövbet altında bırakmak ve yalan söylemek ile suçlayan Öykün şunları söyledi: “Erenköy’de turizm yatırımı yapacak olanlara, dönüm dönüm arazi verdiler. Bir tek yat limanı yapıldı, bir de ben 70 yatak odalı bir otel yatırımı yaptım. Söz konusu parseli de ‘belediye başkanı mevkiini kullanarak aldı’ demesinler diye belediye başkanlığını kaybettikten sonra önce Turizm Bakanlığı’na gittim ve turizm yatırımı yapacak olanlara verilecek parselleri içeren haritayı aldım. Sonra o haritaya göre benim otel yatırımıma en yakın yer olan çıplaklar kampının yanındaki boş olan 2-3 dönümlük yeri aldım. Ben belediyenin hiç kullanımında olmayan bir yeri aldım. Benim aldığım parsel ile belediye plajı arasında en az 50 metre var. Sonra da başkana gittim ve ‘biz burayı 10 yıllığına aldık, ilgili belge de bu’ dedim ve belgeyi verdim. ‘Tamam’ dedi. Birkaç gün sonra baktım ki o gün ona benim verdiğim belge ile gazeteye çıktı. ‘Yeni Erenköy eski Belediye Başkanı Özay Öykün’e belediye plajını verdiler’ dedi. Beni töhmet altında bıraktı. Yalan söyledi.”