Ayağı kesildiği, çalışamayıp maddi sıkıntıya düştüğü yetmezmiş gibi, bir de protez yapımı için taksi tutarak çare arayan Çiçek, Sağlık Bakanı Müsteşarı Ömer Gür’ün aşağılayıcı davranışına maruz kaldığını savundu. Çiçek, daha ucuz protez için Mağusa’ya yönlendirilmesine karşılık “taksi tutmaya imkânım yok” demesi üzerine müsteşarın “Sana para mı vereyim” diye tepki göstererek elini cebine attığını ve cebindeki bozuk paraları karıştırmaya başladığını ileri sürdü. 

10715896_943658928994335_1964885692_n.jpg

Geçirdiği rahatsızlık sonucu bir ayağı dizinin üstünden değil de altından kesildiği için Sosyal Sigortalar’dan malulen emekli edilmeyen Lefkeli Kemal Çiçek’in başına gelenler, “İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?” dedirtiyor. İçine düştüğü maddi sıkıntılar yetmezmiş gibi bir de ayağına protez yaptırmanın peşine taksi tutarak düşmek zorunda kalan engelli vatandaşa, devlet tarafından sahip çıkılıp kolaylık sağlanacağına bir de üstüne engeller çoğaltılıyor ve dalga geçiliyor. Protez için birkaç kez Mağusa’ya birkaç kez de Lefkoşa’ya taksi tutarak giden Çiçek, aldığı fiyat tekliflerini Sağlık Bakanlığı ile görüşmeye gittiğinde, Müsteşar Ömer Gür’ün davranışları karşısında bir o kadar daha yıkıldı. Diğer ayağını da kaybetmekle yüz yüze olan engelli vatandaş, “Ben devletimi düşünmek zorundayım. Ucuz olan hangisi ise onu yaptırmak için onay veririm” diyen ve kendisini Mağusa’da protez yaptırmaya yönlendiren Gür’e maddi imkânı olmadığını söyleyince, müsteşarın elini cebine atıp bozuk paraları karıştırıp “Sana para mı vereyim?” dediğini söyleyerek, “Ben dilenci değilim” deyip isyan etti. 

Teklifleri götürmek için dün bakanlığa gitti

Kemal Çiçek, protez ayak için eline verilen raporlarla Mağusa Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden ve Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’nden fiyat almasının istendiğini, bunun üzerine birkaç kez Mağusa’ya, birkaç kez de Lefkoşa’ya taksi tutarak gittiğini söyledi.  Çiçek aldığı fiyat tekliflerini Sağlık Bakanlığı ile görüşmeye gittiğini, teklifleri Sağlık Bakanlığı Müsteşarı’na sekreter aracılığıyla ulaştırdığını, daha sonra sekreterin geri geldiğini ve Müsteşar’ın Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’nin vermiş olduğu teklifi kabul edemeyeceğini kendisine belirttiğini söyledi. Bunun üzerine Müsteşar ile görüşmek isteyen Kemal Çiçek bir süre bekletildiğini, sekretere, “taksi ile geldim tarife işliyor beş dakika görüşüp çıkayım” dediğini anlattı. Müsteşarın öfkeyle kapıyı açarak dışarıya çıktığını savunan Çiçek, müsteşardan “Ben devletimi düşünmek zorundayım. Ucuz olan hangisi ise onu yaptırmak için onay veririm” şeklinde bir davranışla karşı karşıya kaldığını belirtti.

“Müsteşar beni dilenci sandı”

Bu karar karşısında, sıklıkla Mağusa’ya gidemeyeceğini, taksi tutarak Lefkoşa’ya geldiğini ve maddi imkânının daha fazlasına yetişmeyeceğini Müsteşar’a anlattığını ifade eden Çiçek, bunun üzerine Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür’ün elini cebine attığını ve cebindeki demir paraları sallayarak “sana para mı vereyim” dediğini söyledi. Çiçek, “Müsteşar beni dilenci sandı. Ben dilenci değilim” diyerek tepkisini ortaya koydu.

Diğer ayağını da kaybedebilir

Yaşadığı sağlık sorunları neticesinde sağ ayağı kesilen Kemal Çiçek, dün yeniden hastaneye kaldırıldı. Kaldırıldığı Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan Çiçek’i Haberal Kıbrıslı ziyaret etti. Gerek Sağlık Bakanlığı gerek Sosyal Sigorta ile yaşadığı sorunlar karşısında son derece mutsuz olduğunu gözlemlediğimiz Çiçek’in sol ayağında da üç yerde damar tıkanıklığı olduğu, bu nedenle de tedaviye alındığı ifade edildi. Serum takılan Çiçek’in tıkanık damarları açılmaya çalışılıyor. Tedavisi devam edecek olan Çiçek’in damarlarının açılmaması halinde sol ayağını da kaybedebileceği öğrenildi.  

“Devletime nasıl hesap veririm”

Kemal Çiçek’in bu iddiaları üzerine Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, Kemal Çiçek’in bakanlığa giderek odasının önünde sekreteri ile bu konuyu tartıştığını, bunun üzerine de çıkıp Çiçek’e bir açıklamada bulunduğunu söyledi. Ömer Gür, Çiçek’e her iki yerin de aynı protez üzerine fiyat verdiğini ve ucuz olanı yaptırabileceklerini belirttiğini ifade etti. Çiçek’e Mağusa’da 2 bin TL Lefkoşa’da ise 4 bin 800 TL fiyat verildiğini anlatan Gür, devleti düşünmek zorunda olduğu için de ucuz olanı tercih etmesi gerektiğini belirtti.

“Otobüs paranı ödeyebilirim dedim”

Gür, protezin Mağusa’da yaptırılabileceğini Kemal Çiçek’e belirtmesi üzerine Çiçek’in maddi durumunun olmadığı ve sürekli Mağusa’ya gidip gelemeyeceğini belirttiğini kaydetti. Bunun üzerine de kendisine “otobüs parasını ödeyebilirim” dediğini anlatan Gür, Lefkoşa’da yapılan protezlerden sürekli şikâyetler geldiğini de ekledi.

“Beni gazetelere verirler”

 Devleti düşünmek zorunda olduğunu ifade eden Gür, “İki katı fiyata yaptırırsam devletime hesap veremem” diyerek “Eğer iki katı fiyata olanı yaptırırsam beni gazetelere verirler” şeklinde konuştu. “Bakanlık, ya da müsteşarlık her sorunu çözebilmek değildir” diyen Gür, Çiçek’in maddi durumunun yetmemesi halinde Sosyal Hizmetler Dairesi’ne başvurması gerektiğine vurgu yaptı.