Bertuğ Topal

Ülkede son bir ay içerisinde dört milletvekili partisinden istifa ederek bağımsız kalma yoluna gitti. Özellikle Demokrat Parti Ulusal Güçler’de yaşanan vekil istifaları partinin ciddi bir kaos içerisine girdiğini gösteriyor.

DP’de bir ay içerisinde yaşanan üç istifanın ardından bir istifa haberi de Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden geldi.

CTP İskele Milletvekili Önder Sennaroğlu, bir süredir partisi ile bağlarının kalmadığını belirterek dün partisinden istifa ettiğini açıkladı.

İstifaların ardından Meclis’te de aritmetik değişti. CTP’nin milletvekili sayısı 20’ye düşerken, DP’de ise 5 milletvekili kaldı.

DP’den ayrılan milletvekillerinin şu an için bağımsız kalacaklarını açıklamasına rağmen, ileriki dönemde DP’den ayrılan diğer milletvekilleri gibi Ulusal Birlik Partisi’ne geçmeleri durumunda Ulusa Birlik Partisi 21 sayısına ulaşarak Meclis’te en fazla milletvekili bulunduran parti durumuna geçecek.

Şimdilik bağımsız

Her iki vekilin istifalarına ilişkin tezkereler bu sabah Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda okundu.

Gündüz ve Sennaroğlu bundan böyle Meclis’te bağımsız milletvekili olarak görev yapacak.

Menteş Gündüz’ün istifasıyla DP UG’nin Meclis’teki milletvekili sayısı 5’e düşerken, CTP’nin milletvekili sayısı ise 20 oldu.

Gündüz: “Giden gitsin kalan sağlar bizimdir’ mantalitesi”

Gündüz, DP UG’den istifası konusunda yazılı bir açıklama yaparak, “Arkadaşlarımla verdiğimiz uğraşa ve karşılıksız özveriye rağmen DP UG’yi kurumsal bir yapıya kavuşturma imkanı bulamadık” dedi.

Kendilerinin ve DP UG tabanının ikazlarına rağmen parti örgütlerindeki rahatsızlıkların dikkate alınmadığını söyleyen Menteş Gündüz, “Sorunların nedenleri araştırılacağına ‘giden gitsin kalan sağlar bizimdir’ mantalitesiyle rahatsızlıklar ve sorunlar görmezden gelindi” dedi.

“Bizler hala UG kanadı ve safsata olarak addedilmekteyiz”

Partideki aidiyetlerinin ve güvenirliklerinin sorgulanır hale getirildiğini de belirten Gündüz, “Bizler hala UG kanadı ve safsata olarak addedilmekteyiz” dedi.

Menteş Gündüz açıklamasında şunlara yer verdi:

“Parti içinde güven yitirilmiş, aidiyet sorgulanır duruma gelmiştir. Güvenin, sinerjinin, motivasyonun olmadığı yerde siyaset yapılması mümkün değil. Buna inanarak ve daha birçok nedenle bugüne kadar birlikte yürüdüğüm arkadaşlarımın beni anlayacağını da ümit ederek, partimden üzülerek istifa ettiğimi kamuoyuna duyururum.”

***

Dengeler alt- üst oldu

Gündüz, bu ay içinde Hakan Dinçyürek ve Hasan Taçoy’dan sonra partisinden istifa eden 3’üncü isim oldu.

Bugünden itibaren Meclisteki milletvekili dağılımı şöyle:

“CTP 20, Ulusal Birlik Partisi (UBP) 18, DP UG 5, Toplumcu Kurtuluş Partisi (TDP) 3 ve bağımsız 4”

İstifalar okundu

Meclis’te DP UG milletvekilleri Hasan Taçoy ve Menteş Gündüz ile CTP milletvekili Önder Sennaroğlu’nun partilerinden istifa ettiğine ilişkin tezkereler okundu.

Böylelikle Meclis’teki bağımsız milletvekili sayısı dörde yükselirken, DP UG’nin Meclis’teki milletvekili sayısı 7’den 5’e, CTP’nin milletvekili sayısı ise 21’den 20’ye düşmüş oldu.

Bir ayda 4 istifa

Demokrat Partisi Ulusal Güçler kanadında ilk olarak yaşanan Hakan Dinçyürek istifasının ardından partide istifalar çorap söküğü gibi geldi.

Dinçyürek’in ardından partinin genel sekreteri Hasan Taçoy, ardından da Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz istifa etti.

Dün ise beklenmedik bir istifa daha yaşandı. CTP’de Önder Sennaroğlu’nun istifası beklenmedik bir gelişme olarak ifade edildi.

Gözler Berova’da

Demokrat Parti Ulusal Güçler’de yaşanan istifaların ardından gözler bu kez parti içerisinde ciddi rahatsızlıkları bulunduğu bilinen Girne Milletvekili Özdemir Berova’ya döndü.

Berova’nın partisinden istifa edip etmeyeceği merak konusu olurken, istifası durumunda DP mecliste ciddi sıkıntı yaşayacak.

DP sıkıntı yaşabilir

DPUG Girne Mileltvekili Özdemir Berova’nın partisinden istifa etmesi durumunda DPUG’nin milletvekili sayısı dörde düşecek. Cumhuriyet Meclisi’nde bir partinin Meclis Grubu oluşturabilmesi için 5 milletvekiline ulaşması gerek. Berova’nın istifası halinde DP’de rakam dörde düşeceği için Meclis Grubu kuramayacak,

Meclis komitelerinde temsiliyetini kaybedecek. DP için böyle bir senaryonun ciddi bir tehlike olduğu ifade ediliyor.

DP Pazartesi yeni genel sekreterini seçecek

Demokrat Parti Ulusal Güçler’de Hasan Taçoy’un partiden istifasının ardından boşalan genel sekreterlik görevi için Parti Meclisi, 28 Mart Pazartesi saat 19:00’da toplanıyor.

Demokrat Parti Ulusal Güçler’den yapılan açıklamadagenel sekreterliğe aday olacak Parti Meclisi üyelerinin en geç 25 Mart Cuma günü saat 17:00’ye kadar DPUG Genel Merkezi’ne yazılı olarak müracaat etmeleri gerektiği duyuruldu.

***

Atakan: Bizde kapı bile yok

KAPININ LAFI OLMAZ: Bağımsız kalan milletvekillerinin Halkın Partisi’ne gidecekleri yönündeki iddialara en sert tepki, Halkın Partisi Genel Sekreteri Tolga Atakan’dan geldi. Atakan: Bırakın istifacı vekillere kapı açmayı, Halkın Partisi’nden içeri girecekleri bir kapı bile yok

Halkın Partisi Genel Sekreteri Tolga Atakan, “temiz siyaset” diye yola çıkarken, ilk günden itibaren de halkla tüm yapacaklarını paylaştıklarını açıkladı.

Atakan, “siyasette parti değişerek kendisini düşünen vekillere” kapıyı hiç açmadıklarını belirterek, “Halkın Partisi’ni halk büyütecek” dedi.

Atakan, “İstifa eden vekiller, Halkın Partisi’nde siyaset yapacak” söylemlerini sadece şaşkınlıkla izlediklerini belirterek, “Kapınız açık mı diyorlar. İstiğfacı vekillere açacak kapımız dahi yok. Ne kapısı?” diye sordu.

Atakan, Halkın Partisi’ne destek veren vatandaşların, eski siyasetten ve eski siyasi alışkanlıklardan bıktığını belirterek, halkla birlikte yola çıkma nedenlerinden en önemli nedenlerinden birinin de bu olduğunu söyledi..