Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bütçe görüşmelerinin son gününde Maliye Bakanlığı bütçesini de onayladı ve Gelirler Bütçesi’ni görüşmeye başladı.

Maliye Bakanlığı bütçesi görüşülürken söz alan DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy, bütçe kalemlerinden örnekler vererek, öneri ve eleştirilerde bulundu.

Bütçedeki yedek ödemelerin ortadan kalktığını, ticari transferlerin yüzde 30 artmasının en çok göze batan maddeler arasında yer aldığını söyleyen Taçoy, ek mesai yükünün artık taşınamaz olduğunu da vurguladı.

Bütçede ek mesai ve ilaç ödemelerinde kısıtlamanın öngörüldüğünü ifade eden Taçoy, burslarda da kısıtlama olabileceği görüşünün yer aldığını, kesinti olacaksa nerelerde ve nasıl olacağının açıklanmasını istedi.

Taçoy, “Bütçeler bir performans halinde olmalı ki bakanlıklara verilen maliyetler bakanlıkların uhdesinde olsun. Ama yine tüm yük maliyenin sırtında olacak. İkinci bir Başbakan gibi… Maliye Bakanı bu vurgu içinde olmayan parayı bulup da ödeme hakkına sahip olacak. Nasıl olacak bu dağıtım…” diye sordu.

Yedek ödenekler konusuna da değinen Taçoy, çeşitli örnekler vererek yedek ödeneklerin projeler için yetersiz olduğunu söyledi.

Taçoy, “2016 mali açıdan hepimiz için kötü geçecek, ekonomik daralmanın getireceği yükümlülükle maliyede yeterince gelir olmayacak ve çok sıkıntılar çekilecek. TC ile oturup bir ekonomik programa imza konulmazsa önümüzdeki dönemde çok daha farklı şeyler olacak gibi görünüyor” diye konuştu.

Ekonomik büyümenin sağlanması gerektiğini ancak hükümetin piyasadan elini ayağını çekmiş bir pozisyonda olduğunu söyleyen Taçoy, devletin arsa bina gibi stok listesinin çıkması ve ekonomiye kazandırılması gerektiğini de kaydetti.

Taçoy, tapu kadastro çalışmasının buna yardımcı olabileceğini dile getirdi.

Cari transferlerin düşürülmesi gerektiğini söyleyen Taçoy, devletin gelirlerin artırılması adına vergi ve KDV sistemleri konusunda bir takım çalışmaların hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

GÜNDÜZ

DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz de, su politikalarından bahsetti.

Türkiye’den getirilecek suyun doğru yönetilmesinin önemine değinen Gündüz, “Suyun değerini bilmemekle kalmayıp ‘sen yönetirsin ben yönetirim’ tartışmasına girdik” dedi.

Önemli olanın suyun adada yaşayan insanların hayatına olumlu etki etmesinin sağlanması olduğunu kaydeden Gündüz,  tarımsal amaçlı suyun kimin tarafından yönetileceği konusunun tartışılmadığını dile getirdi.

Gündüz, hükümetin reform hükümeti olarak kurulduğunu ancak böyle hareket etmediğini de savundu.

Hayata geçirilmesi beklenen bir çok yasanın hala beklediğini söyleyen Gündüz,  “Her kriz bir fırsattır, bunu yönetmek bizlerin işidir” dedi.

Belediye başkanlarının sel baskını olmaması için her türlü tedbiri aldığını söylerken, selden sonra ‘tedbir alınsa böyle olmazdı’ denildiğini dile getiren Gündüz, bütçe kalemlerinde bu gibi doğal afetlerle ilgili hangi tedbirlerin alındığını da sordu.

Girne’de olası bir yangın ve şiddetli bir yağmur olması halinde Ciklos’tan başka kaçış yolu olmadığını söyleyen Gündüz, bu sorunun aşılması için herhangi bir adımın hala atılmadığını kaydetti.

Toplu taşımacılık araçlarında LPG gaz kullanılmasının sakıncalarını da anlatan Gündüz, bu araçların muayeneye gitmeden muayene kâğıdı aldığını savundu.

Kıbrıs Rum tarafının yağışlar nedeniyle 2 gündür sarı alarm verdiğini ancak Kuzey’de böyle bir uyarı yapılmadığını belirten Gündüz, bunun nedenini de sordu.

Gündüz, “Ben kabinede iken her ay CAS çalışanlarına ödeme yapılması için bir miktar kaynağı maliye bakanına verirdik. Duydum ki 3 kişi daha alınmış. Bu doğru mu, açıklama istiyorum”dedi.

ÖZGÜR

Eleştirileri yanıtlamak üzere söz alan Maliye Bakanı Birikim Özgür de, tüm görüş ve önerileri dikkatli bir şekilde dinlediğini belirtti.

Yerel gelirlerle ilgili performansın arttığına dikkati çeken Özgür, yapılan harcamalarda da dikkatli davranıldığını belirtti.

Kaynakların etkin ve verimli kullanılması konusunda MaliyeBakanlığı’nın hassas olduğunu ifade eden Özgür, 3milyarın üzerinde yerel gelirin olduğunun dikkatlerden kaçırılmamasını istedi.

İhtiyacı karşılamak amacıyla her yıl gelirlerdeki artışı yakaladıklarını belirten Özgür, toplanan vergilerle performansı artırmanın yolunun kayıt dışı ile mücadeleden geçtiğini belirtti.

Burslarla ilgili soruları yanıtlarken de Özgür, yürürlükte olan burslarla ilgili kaynakları azaltmak maksadında olmadıklarını ancak bursların maksadına uygun olmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Bakan, casino ve otellerde çalışan sanatçılara yönelik de ki tür vergi uygulandığını belirterek sanatçılardan 2 milyona yakın bir vergi toplandığını açıkladı.

Kasapların KDV toplanırken aracı olduğu yönündeki soruya karşılık da Özgür, 2014 yılında vergilerle ilgili yapılan değişiklikler çerçevesinde yapılan yeni uygulamada kuru tarımla ilgilenenlerden yüzde 1; hayvancılıkla ilgilenenlerden yüzde 2; sulu tarımla ilgilenenlerden de yüzde 3 vergi alındığını ve bunun da brüt üzerinden üreticiye yapılan ödemeden yapıldığını söyledi.

Bazı açıkların olduğunu ve bunun bir takım sıkıntılar yaşattığını, 13. maaşın da bu sıkıntılar arasında olduğunu belirten Özgür, ancak mükellefiyetlerin yerine getirilmesi konusunda ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti

Okul taşıtları konusunda ise muayenesiz seyrüseferin verilmemesi yönünde çalışmalar yaptıklarını ifade eden Özgür, CAS’a istihdam yapıldığı yönünde bir bilgisi olmadığını söyledi.

Konuşmaların ardından Maliye Bakanlığı bütçesi oy çokluğu ile onaylandı.