Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda “Birleştirilmiş Elektronik Haberleşme (Değişiklik) Yasa Önerisi” görüşülüyor.

Yasa Önerisi ile ilgili komite raporunu Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı UBP Milletvekili Ersin Tatar okudu. Tatar, ülkede cep telefonları ücretlerinin pahalı olmaması gerektiğini, bu coğrafyada Türkiye ve Güney ile rekabet edebilir olması gerektiğini ifade etti.

Bu konuda ulusal bir politika oluşturulması gerektiğini ifade eden Tatar, herkesin dilediği gibi çalışma yapmaması için bu tasarının önemli olduğunu belirterek, ulusal politika çerçevesinde gerekli düzenlemelerin süratle yapılması gerektiğini söyledi.

Herkesin, kurumların ve ilgili bakanlığın bu konularda ciddi çalışmalar yapması gerektiğini, ancak o şekilde doğruların bulunduğunu ifade eden Tatar, “doğruların henüz bulunmadığını çünkübu konuda  devlet politikasının olmadığını” belirtti.

Tatar, esas amacın; tüketicileri düşünen bir uygulamayı hayata geçirmek olması gerektiğini kaydetti.

CTP Milletvekili Birikim Özgür de, bu yasa önerisinin, BTHK’nın daha rahat çalışabilmesi için, komitede çalışıldığını belirterek,  ulusal politikanın oluşturulmasının gerekliliğine işaret etti.

Hükümetin de bu konuda adım atması gerektiğini, ancak ilgili bakanın bu tartışmaları bile izlemediğini ifade eden Özgür, bu durumu eleştirdi ve güvensizlik yaşadıklarını, hükümetten bu dönemde bir adım beklemediklerini söyledi.

Özgür, öneriye ret oyu vereceklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da, ekonomik protokol zamanında imzalansaydı bazı çalışmaların da zamanında bitebileceğine işaret ederek, eleştirilerde bulunanların bunu da göz önünde bulundurmasını istedi.

Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy da, yasanın haberleşme sektörü için önemine işaret ederek, çalışmaların Telekomünikasyon Dairesi omurgası üzerinden sürdürülmesi durumunda dairenin değerinin de ekonomik olarak düşmeyeceğine işaret etti. 

Taçoy, geleceğin teknolojide olduğunu ve bu teknolojik yatırımların da yapılmasının gerekliliğini anlatarak, yasa üzerinde yorumlarda bulundu ve yasada yer alan maddeler ile ilgili değerlendirmeler yaptı.

Çakıcı’nın fiber optik altyapısı ile ilgili yerinden sorduğu soru üzerine Taçoy, ülkede altyapının güçlü olduğunu ve bu altyapının Telekomünikasyon Dairesine bağlı olduğunu, yeni su projesi ile de fiber optik geçirildiğini anlatarak, bunun sadece Telefon Dairesi için değil, en ücra köşeye bile götürülecek şekilde kiralanabileceğini, ancak tek omurga üzerinden bunun yapılabileceğini iddia ettiklerini söyledi, bunun da ulusal politika olduğunu kaydetti. 

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı bunun üzerine kürsüye çıkarak, “korkar olduklarını, çünkü altyapı ile ilgili fiber optik devri ile ilgili geçmişte GSM şirketleri ile birçok sıkıntı olduğunu, o yüzden endişelerinin sürdüğünü” kaydetti. 

Çakıcı, bu yüzden fiber optik yatırımlarını yakından takip ettiklerini, çünkü haberleşmenin çok önemli olduğunu ve rant haline getirilmemesi gerektiğini ifade ederek, ülkenin haberleşme alanında daha da ucuzlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Özelleştirmenin karşısında olduklarını ancak Telefon Dairesinin geleceğinin de belirsiz olduğuna işaret ederek, bu alana yatırımlar yapılmasını ve rekabet edebilirliliğin artırılmasını istedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner de, bu yasa ile bir ilke imza atılacağını ve sektöre olumlu yansımaları olacağına işaret ederek, ulusal politika için de çok önemli bir artı olacağına vurgu yaptı.

Saner, haberleşme ve iletişim alanına yapılacak yatırımların ülkeyi ileriye taşıyacağını, iletişim alanında fiyatların düşeceğini belirterek, katkı koyan herkesi kutladı, ulusal politikanın sağlanmasının çok önemli olduğuna da vurgu yaptı.

UBP Milletvekili Ali Pilli de, dünyada iletişim alanındaki gelişmelerin ülke olarak arkasında kaldıklarını ve bu gelişimi yetişemediklerini ifade ederek, bu alanda olduğu gibi tüm kurumlarda ulusal politikanın şart olduğunu vurguladı.

Pilli, hızlı ve ucuz bir iletişim ağına sahip olmak istediklerini ancak ülkede bunun sağlanamadığını ifade ederek, artık “edebiyat” değil, halkın ucuz ve hızlı iletişim beklentisinin yerine getirilmesini istedi.