Biyologlar Derneği, kanser hastalığının en temel etkenleri arasında yer alan beslenme ve çevre faktörlerinin iyileştirilmesi için yeterince çaba harcanmadığın; iligli mercilerden etkin bir şekilde “talepkar olunmadığını” belirtti.

Biyologlar Derneği adına Uzman Biyolog Sedef Gürsoy Kutlu, Kanser Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, “Beslenme ve çevre faktörlerini iyileştirmek hatta düzeltmek elimizde iken bu konuda yeterince çaba harcamıyor ve düzeltilmesi için ilgili mercilerden etkin bir şekilde talepkar olmuyoruz. Çevremizin yoğun kirliliğine ve bunun artışına karşı yeterince duyarlılık göstermiyor ve yöneticilerimizin bu konuda yeterli yaptırımları uygulamıyor olmalarına da aldırmıyoruz” dedi.

Çöplerin geri dönüşümü için yasa ve teşviklerin ivedilikle hayata geçirilmesini isteyen Kutlu, pek çok ülkede geri dönüşümle enerji elde edildiğini ancak KKTC’de bu konuda çözüm arayışına bile girilmediğini savundu. Kutlu, elektrik üretiminde petrole bel bağlanmasının gelecek kuşakların sağlığını tehlikeye attığı görüşünü ifade etti.

Kutlu, yerleşim alanlarındaki baz istasyonları, egzoz emisyonları, sebze ve meyvenin güvenirliği, kapalı alanlarda sigara içme yasağı ve belediyelerin sinekle mücadelede kullandığı ilaçlar konusunda  daha etkin denetim için “yeterince talepkar değiliz” dedi.