Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Dışilişkiler Sekreteri Salih Sonüstün, Suriye ve Orta Doğu ülkelerindeki savaş ve çatışmalardan kaçarak, AB ülkelerine sığınmaya çalışan mültecilere yönelik AB’nin tutumunun “Nazi Almanyası”nı andırdığını belirterek, mültecilere yardım ve her türlü kolaylığın sağlanmasını talep etti.

Sonüstün yaptığı yazılı açıklamada, “Akdeniz’de yaşanan mülteci sorunu karşısında kapitalist AB’nin iki yüzlülüğünün bir kez daha görüldüğünü” belirterek, AB’nin kapitalist çıkarları ve zenginliğini koruma adına insan hayatını hiçe saydığını ve mültecilerin Akdeniz’de boğularak yaşamlarını yitirmelerini izlediğini kaydetti.

Yaşanan mülteci krizinin sorumlularının, başta Anglo-Amerikan emperyalizmi, AB, Koalisyon Güçleri, Türkiye, Katar ve Sudii Arabistan gibi ülkeler olduğunu belirten Sonüstün, Suriye ve Orta Doğu’da emperyalist müdahale ve savaşlara son verilmesi çağrısında bulundu.

BKP’nin Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğini savunduğunu da ifade eden Sonüstün, boğulmak ve yokedilmek istenen Rojava devriminin ise yanında olduğunu kaydetti.

Emperyalizmin geçmişte Kıbrıs’ta uyguladığı böl-yönet politikasını Orta Doğu’yu ve enerji kaynaklarını kontrol etmek için uygulamakta olduğunu ifade eden Sonüstün, BKP’nin emperyalizme karşı halklar ile dayanışma içerisinde olduğunu bildirdi.