Deniz Abidin

Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı, birliğin de için de olduğu hayvan hastalıklarından biri olan brusella ve tüberkülozun belirlenmesi ve önlenmesi açısından ülkedeki tüm çiftliklerden kan örneklerinin alınmasına Ağustos ayı sonunda  başlanılacağını belirtti. Sayılı, hayvan sağlığına dayalı yasa ve tüzüklerin geçtiğini, bugüne kadar ülkede hangi hastalıkların olup olmadığına ilişkin hiçbir araştırmanın yapılmadığını ve bunun büyük bir sıkıntı olduğunu kaydetti. Sayılı, Brusella hastalığının eradikasyonu için çiftliklerden kan örneklerinin alınacağını anlatarak, ülkede ne kadar brusellalı hayvan olduğunun tespit edileceğini belirtti.

Sayılı, bugüne kadar klinik olarak rastlanılmayan fakat ciddi bir hastalık olan tüberküloz hastalığının da bu proje ile araştırmasının yapılacağını söyledi. Sayılı, sağlık yanında hellimin tescili açısından brusella hastalığının önem taşıdığını ifade ederek, önceliğin brusella hastalığına verildiğini vurguladı.

"Hellimin tescilinde brusella önem taşır"

"Hellimin tescilinde brusella önem taşır. Brusella hastalığının önlenmesi ve hangi çiftlikte ne kadar brusellalı hayvan olduğunun bilinmesi açısından önceliği bu hastalığa verdik" diyen Sayılı, ülke genelinde tarama yapılacağını aktardı. Sayılı, Veteriner Dairesi,  Veteriner Hekimler Birliği ve Avrupa Birliği'nin ortak çalışması olduğunu belirtti.

"AB işin finansmanını sağlayacak"

Sayılı, Veteriner Hekimler Birliği'nin kan alma ve testleri yapacağını, Veteriner Dairesi'nin labaratuar aşamasını yapacağını, alınan kanları işleyerek yapılan tüberküloz testlerini kontrol edeceğini söyledi. Sayılı, AB'nin ise işin finansmanını sağlayacağını vurgulayarak denetleyici konumda olacağını kaydetti. Sayılı, kağıt üzerindeki çalışmaların son noktaya geldiğini dile getirerek, gönüllü olan bazı çiftliklerde kanların alınarak testlerin yapılmaya başlandığını söyledi.

"Bazı büyük çiftliklerden kan örnekleri alındı"

Bazı büyük çiftliklerden kan örnekleri alındığını kaydeden Sayılı, şöyle devam etti:

“Ancak projenin esas başlama zamanı Ağustos sonunu bulabilir. Bu biraz da ekipman gelişine bağlıdır. Veteriner Dairesi ve devlet bu işin test kısmındaki gerekenleri temin ettiği zaman başlanacaktır"

Sayılı, hem büyük baş hem de küçük baş hayvanların bulunduğu tüm çiftliklerden kan örneklerinin alınacağına dikkat çekerek, büyük baş hayvanlara tüberkuloz testinin uygulanacağını söyledi.

"Proje altı ay içinde tamamlanmak zorunda"

Sayılı, projenin başlandıktan sonra  altı ay içinde tamamlanması gerektiğini söyleyerek, çok uzun yıllara yayılmasının söz konusu olamayacağını belirtti. Sayılı, projenin altı ay sonunda tamamlanacağını ve tekrar ikinci aşamanın başlayacağını kaydetti. Sayılı, "Altı ay sonunda alınan ikinci numunenin de negatif olması durumunda söz konusu çiftliğe belge verilecek" diye konuştu.

"LSD hastalığının önüne geçildi"

Sayılı, ülkedeki bulaşıcı hastalıkların önüne geçildiğini, bu yıl bu konuda bir şikayet almadıklarını ifade ederek,  yapılan aşıların iyi sonuç verdiğini belirtti. Sayılı, "Mutlaka ufak tefek ölümler oluyordur, ancak genel anlamda özellikle geçtiğimiz yıl etkili olan LSD hastalığının yüzde yüz olmasa bile önüne geçildi"dedi.

 Sayılı, Türkiye'de görülen şap hastalığından sonra önlem alındığını dile getirerek, devlet ve çiftlikler arasındaki komplikasyonun çok hızlı ilerlemediğini belirtti ve  bu konulardaki daha net sonuçların yapılmaya başlanacak olan  proje ile çiftliklere gidildiği zaman daha net  görüleceğini kaydetti.