Melin Dobran

Kanser hastalarının yaklaşık iki haftadır İlaç ve Eczacılık Dairesi’nden ilaç alamadığı savunuldu.  İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Mertdoğan Soyalan ise, ilaçları ihaleye çıkıp aldıklarını, ilaçların tükenmesi durumunda ise yurt dışından getirttiklerini söyledi.

Bir kanser hastası yakını, yaklaşık 2 haftadan beridir İlaç ve Eczacılık Dairesi’nden ilaç alamadığını söyledi. Ülkemizde çok sayıda kanser hastası olduğunu anımsatan vatandaş, ilaçlar bitmeden tedbir alınması gerektiğinin altını çizdi. 

“Tedbir alınmalı”

Bir hasta yakını, şikâyetini şöyle anlattı: “Ben bir hasta yakını olarak, gidip başka bir hastadan rica edip ilaç aldım. İlaçlar geldiğinde aldığımızı iade edeceğiz ama bu kabul edilebilir bir şey değildir. Kanser hastaları bu ilaçları periyodik şekilde kullanır. Lefkoşa’ya her gün gidip geliyoruz, belki ilaçlar gelmiştir de alırız diye. Bu insan hayatıdır şakası olmaz. Bu hastalığa yakalanmış genç de var yaşlı da. Bu risk taşıyan bir durumdur. Ülkemizde hasta sayısı çoktur. İlaçlar bitmeden tedbir alınmalı. İlaç almak için Karpaz’dan Lefkoşa’ya gelen insanlar var, bu insanlara yazık değil mi? Bu kadar insanın devletten tek beklentisi, kendilerine bu ilaçları sağlamaktır. İğnesi olan insanın ilacı yok, ilacı olan insanın ise iğnesi yok.”

“Hastaları mağdur etmemeye çalışıyoruz”

İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Merdoğan Soyalan da Diyalog Gazetesine yaptığı açıklamada, zaman zaman ilaçların gelmesinde gecikme olabileceğini, ancak bunun kendilerinden kaynaklanmadığını vurguladı.

Mertdoğan Soyalan şunları söyledi, “İhaleye çıkıyoruz ve ilaçlarımız öyle geliyor. Pazartesi günü ilaçlar gelecek. İlaçlar bittiği zaman, ihale dışında biz yine ilaç getirtiyoruz. Sırf hastalar mağdur olmasın diye. İlaçlar yurt dışından geldiği için zaman zaman gecikme olabiliyor. Biz yine de zamanında getirtmeye çalışıyoruz. İlaçlar Türkiye’den geliyor, Türkiye’de başka ülkeden alıyor.”