British University of Nicosia (BUN), topluma hizmet çerçevesinde sürdürdüğü eğitim kurslarına “Santral Venöz Basınç Ölçüm ve İzleminde Hemşirelerin Rolü” konusunda uygulamalı bir kursla devam etti. Sağlık çalışanlarına yönelik olarak düzenlenen kurs BUN Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feray Gökdoğan tarafından gerçekleştirildi.  

KKTC’de bulunan hastanelerde görevli hemşire, sağlık çalışanları, akademik ve idari personelin katıldığı kursun açılış konuşmasını BUN Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Altınay yaptı. Prof.Dr. Altınay açılış konuşmasında üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma, yayın, topluma hizmet gibi sorumlulukları olduğunu vurguladı. BUN’un yeni akademik yılda (2015-2016) farklı meslek gruplarına (memur, polis, öğretmen ve hemşirelere dönük) eğitim verdiğini, hizmetiçi eğitimlerin devam ederek, üniversite toplum işbirliğinin daha da geliştirileceğini açıkladı. Dünyamızın sürekli ve özellikle teknoloji alanında değişim yaşadığını, bilgi üretiminin arttığını ve süratle yayıldığını, mesleklerin gerektirdiği bilgi ve becerilerin sürekli değişmekte olması nedeniyle de çalışanların güncel bilgi ve becerilerle donanmalarının önemli olduğunu vurguladı.

BUN’un İngilizce, Bilgisayar, Türkçe, Aşçılık, Seramik Sanatları Sertifika Programları ile Yüksek Lisans programlarını da topluma sunduklarının vurgusunu yaparak “Santral Venöz Basınç Ölçüm ve İzleminde Hemşirelerin Rolü” konusunda uygulamalı sunum yapan Prof.Dr. Feray Gökdoğan’a teşekkür etti.

Yaklaşık 30 yıllık hemşirelik akademik yaşantısında Dahiliye Hemşireliği, Fizyopatoloji, Fiziksel Değerlendirme, Diyabetes Mellitus ve Bakımı ile Yaşlı Sağlığı gibi dersler veren Prof.Dr.Feray Gökdoğan, “Santral Venöz Basınç Ölçüm ve İzleminde Hemşirelerin Rolü” konusunu uygulamalı bir şekilde BUN Konferans salonunda, hemşire ve sağlık çalışanlarına önce slayt sunumları ve video gösterimiyle ve sunum sonunda kürsüde uygulamalı olarak anlattı.

BUN Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feray Gökdoğan kurs sonrası yaptığı açıklamada; “Bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında hemşirelerin hasta bakımındaki uygulamaları izlemeleri ve gerçekleştirmeleri önemlidir. Kliniklerde tansiyon ve nabız gibi yaşam bulguları kolayca ölçülür ve izlenir. Bu ölçümler hastalıkların çoğunun yönetimi açısından yeterli bilgi sağlarken, kritik ve ciddi hastalıkların bakımında daha ileri bilgi ve takip gerekir. Bu nedenle hemşirelerin ve hastaya doğru, istendik ve uygun şekilde bakım verebilmeleri için kullanılan araç gereçleri tanımaları ve uygulama yapmaları önemlidir. Hemşirelerin mezun olduktan sonra çalışma yaşamlarında sürekli eğitimlerle hasta bakım kalitesini iyileştirmeleri beklenir. Batı ülkelerinde çalışan hemşirelerin kanun ve yönetmelikler çerçevesinde hizmet içi eğitimler ve çeşitli sertifika programlarına katılmaları zorunlu tutulmaktadır. Bu kapsamda British University of Nicosia, üniversitelerin topluma hizmet sunma anlayışı içerisinde gerçekleştirdiği bu kurs sonrasında da hemşirelerin eğitim ve uygulamalarına katkıda bulunmaya devam edecektir.”açıklamasını yaptı. Hemşireler, kolay ve anlaşılır şekilde sunulan kurstan önemli bilgiler edindiklerini, bu uygulamaları hasta bakımında kullanabileceklerini belirtirken bu tür kursların devamını talep ettiler.

Uygulamalı olarak verilen kursun bitiminde katılımcı hemşire ve sağlık çalışanlarına sertifikaları BUN Mütevelli Üyesi Fatma Özok, BUN Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Altınay ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Feray Gökdoğan tarafından verildi.