Nupelda KARABUĞDAY 

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Mehmet Çağlar, gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu. Ülkede eğitim olmadığını öğretimin de durumunun vahim olduğunu belirten Çağlar, okullarda rant düzeni kurulduğunu söyledi. Bu durum devam ettikçe sorunların çözülemeyeceğini ifade eden Çağlar, köklü bir sistem değişikliğinin şart olduğunu vurguladı. 

Ada TV’de Gözde Bekir’in Günaydın Ada Programı’na katılan Çağlar, Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda yaşanılanların sadece bu okula özgü olmadığını hatırlatarak benzer sorunun pek çok yerde olduğunu belirterek, “Bugün eğitim sistemi öyle bir hal almıştır ki adına eğitim diyoruz ama yoktur öğretim boyutunda gidiyor. 

Öğretim de iyi gitmiyor. Sadece belli sınavlara hazırlıkla gidiyor, belli rantlar oluşmuş durumda. Rant ekonomisi oluşmuş öğretimde. Ve burada çocukların, öğrencilerin bilgiyi öğrenip kullanma becerilerini geliştirmek, yeteneklerini geliştirmekten ziyade, bir sınava dönük olarak ezberci bir şekilde hazırlanmaya itiyor. Bugünden sorunları görüp, başka yerlerde patlamalar olmadan, öğretim sürdüren noktaları ortadan kaldırarak, toplumun ihtiyaç duyduğu alanlarda insan yetiştirmeye bir taraftan da çocuklarımızın gençlerini önce kendilerinin keşfedebileceği ortamların hazırlanması gerekiyor okullarda“ sözlerini kaydetti. 

AİLELER NE İSTİYOR? 

Öğretmenleri başka yere atamakla sorunun sadece ötelenmiş olacağını ifade eden Çağlar, “Önemli olan sadece öğretmenin kalitesini ve yaklaşımlarını değiştirmek değildir toplumun ailelerin yaklaşımlarını değiştirmektir. Aileler ne istiyor bugün bir okula verirken, bir öğretmene verilmesini isterken benim çocuğum koleje daha iyi hazırlanacak, geçtiğimiz yıllarda onun öğrencileri daha çok kazanmıştır gibi bir yaklaşım içerisinde olunuyor. Bunları ortadan kaldıracak ve kendi ülkemizin ihtiyaç duyduğu bir eğitim öğretim sistemini getirmemiz gerekiyor” dedi. 

MÜZAKERE SÜRECİ 

Kıbrıs müzakere sürecinde yaşanılan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Çağlar, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın geçtiğimiz hafta Meclis’te yaptığı bilgilendirme toplantısının detaylarını da paylaştı. Çağlar, bu toplantının gerçekleşmesinden son derece memnun olduğunu söyledi. Toplantı sonrasında bazı milletvekillerinin daha dikkatli aç ıklamalar yapmasını umduğunu da söyleyen Çağlar, bilgiye dayalı olmayan açıklamalardan kaçınılması gerektiğini belirtti. 

Çağlar sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Yüz yüze görüşme, tutanaklarda yazılan yazıların oluştuğu ortam ve iyi niyet, duyguların, hissiyatların aktarılması Cumhurbaşkanı’ndan dinlenildiği zaman daha bir oturmuş oldu. Milletvekillerinin bilgilendirilmediği, gizli kapaklı bir şeylerin döndüğü konusunun asılsız olduğu zaten ortadadır. Ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın detaylı olarak vermiş olduğu bilgilerden memnunum.”