Ceren ERCİH 

Cansu Örmeci’nin sunduğu Öğlen Ajansı programının konuğu olan Çakıcı, bir mücadele ve eğitim programının hayata geçirilmesi gerektiğini ancak çözümün hapis olamayacağını kullanıcıların tedavi edilmesi gerektiğini dile getirdi. Alıcı ve satıcının buluştuğu cezaevlerinde uyuşturucu alış verişi yapıldığını da iddia etti. 

“MÜCADELEYİ 4 AŞAMALI DÜŞÜNMELİYİZ” 

Uyuşturucu ile mücadelenin 4 aşamadan oluştuğunu ifade eden Çakıcı 4 aşamadan şu sözlerle bahsetti; “Uyuşturucu ile mücadelenin eğitim tedavi yasa çalışmaları ve polisiye mücadeleleri şeklinde 4 aşamalı şekilde düşünebiliriz.” 

“MÜCADELE VE EĞİTİM PROGRAMININ HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR” 

Liselerde uyuşturucu kullanımının yüzde 400 düzeyinde olduğunu, özellikle son dönemde bonzai kullanımının arttığını ifade eden Çakıcı bir mücadele ve eğitim programının hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti ve şunları kaydetti; “Bağımlılıkla ilgili bir merkezimiz yok. Bakanlıklarla ilgili bir rehabilite merkezi konusunda iş birliğimiz vardır. Kalkanlı’daki ir otelin devralınması ile yalnız uyuşturucu bağımlılığı tedavisi yapan yatılı bir merkezi açma girişimimiz olacak. Kumyalı’daki bir başka oteli de rehabilitasyon merkezi yapmayı düşünüyoruz. Bakanlıklardan izinleri alınarak, otellerin devirleri alınarak bir rehabilite merkezi yapılabilecek.” 

“KİŞİYE TEDAVİ ŞANSI VERİLMELİ” 

Kullanıcılarında ağır cezalar aldığını bunun yerine devlet kontrolünde kullanıcının tedavi edilmesi gerektiğini belirten Çakıcı; “Eğer satıcı değil ithal ya da imal eden kişi değilse yalnızca bunu bağımlılık amaçlı bulunduruyorsa mahkemede bir kez dahi olsa kişiye ya hapis ya da tedavi şansı vermektir. Kişi tedaviye gideceği için infazı ertelenecek, serbest kalacak. Yani kişi hapiste yatmak yerine bir tedavi ile devlet kontrolünde serbest bırakılması gerekiyor” dedi. 

“BAĞIMLILIK BİR HASTALIKTIR” 

Bağımlılığında bir hastalık olduğunu hatırlatan Çakıcı, sözlerini şöyle tamamladı; “Bağımlılık bir hastalıktır. Şeker hastasını hapse atmak gibi bir şeydir bu. Mahkemelerinizde bir insanlık suçu işleyerek hapse tıkıyorsunuz. 300 kişilik cezaevinin 100 kişisi zaten bağımlı satıcı karışık duruyor. Tedavide yok birbirlerini etkiliyorlar cezaevlerinde birbirlerine uyuşturucu alıp satıyorlar da.”