Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Mehmet Çakıcı, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun Ercan Havaalanı’nın denetim ve kontrolörlüğü ile ilgili keyfi, usulsüz ve İyi İdare Yasası’na aykırı uygulamalar yaptığını savunarak, Meclis bünyesinde soruşturma komitesi kurulmasını istedi.

Çakıcı yazılı açıklamasında, denetim ve kontrolörlükle ilgili anlaşmaya varılan 11 milyon 250 bin dolar tutarındaki ödemenin devlete, dolayısıyla Kıbrıs Türk halkına kalabileceğini belirterek, sözleşmeyi yapan Bakan yanında, bu yetkiyi veren Bakanlar Kurulu’nun da zan altında olduğunu ileri sürdü.

Meclis’te konuyu  araştırdığı belirtilen Dilekçe ve Ombudmsan Raporunu İnceleme Komitesi’nin ancak tavsiye önerilerinde bulunabileceğini, soruşturma komitesi olmadığını belirten Çakıcı, Meclis’te en az 9 milletvekili ile kurulabilen soruşturma komitesinin oluşturulması için başta DP-UG milletvekilleri olmak üzere tüm milletvekillerine çağrıda bulundu.

Çakıcı, milletvekillerinin, bu kadar ciddi bulgu ve iddiaların olduğu bir konunun araştırılmasına olanak sağlamaları gerektiğini kaydetti.

Ercan Havaalanı’nın denetim ve kontrolörlüğü ile ilgili Ulaştırma Bakanlığı’nın özel bir şirketten elden teklifle kimsenin görmediği bir sözleşme yaptığının Ombudsman raporu ile ortaya çıktığını kaydeden Çakıcı, “Ulaştırma Bakanlığı tarafından bulunan bu şirket, 11 ay önce sırf Ercan Havaalanı’nın denetim ve kontrolörlük işlerini yapması için kurulmuştur. Bu şirketin, havaalanını denetim ile ilgili tecrübesi de yoktur. Ombudsman Raporu’nda da belirtildiği gibi, şirketin müdürü ve ortağı olan kişi defalarca Ercan Havaalanı’ndan adaya giriş yapmış ve Ulaştırma Bakanlığı’nın özel aracı ile Havaalanı’ndan alınmıştır. Dolayısı ile Ulaştırma Bakanı’nın ‘ben bu şahsı tanımıyorum’ demesi itibar edeceğimiz bir durum değildir” ifadelerini kullandı.

Söz konusu şirketten Ercan Havaalanı’nın denetimi ve kontrolörlüğü ile ilgili 11 Milyon dolarlık hizmet alımı yapıldığını ifade eden Çakıcı, ihaleye çıkılması gerekirken, elden teklif alınarak usulsüz bir uygulama yapıldığını iddia etti.

Ulaştırma Bakanı’nın 11 Milyon 250 Bin dolarlık ücretin ödemesinin devletin yükümlülüğünde olmadığını söylediğini kaydeden Çakıcı, şunları ekledi:

“Ercan Havaalanı ile ilgili şartname ile sözleşmede denetim ve kontrolörlük ücretinin kimin tarafından ödeneceği belirtilmediği gibi, 2012 yılında yapılan ve o dönemin Ekonomi ve Eneri Bakanı Sunat Atun ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner’in imzalarının bulunduğu ek sözleşmedeki 14. madde ile esas sözleşmenin 3. maddesi tadil edilerek ‘denetim ve kontrolörlük işlerinin her türlü ücret ve ücretle ilgili tüm giderleri idareye ait olacaktır’ ibaresi eklenerek, sorumluluk devlete verilmiştir.”

Ercan’ı işleten şirketin de iki taksit ödemeyi (ayda 225 bin dolar) şerhli olarak yaptığını anlatan Çakıcı, Ercan Havaalanı’nın devri sonrasında 4 yılın dolması ile devletin  yüzde 47 oranında pay alma durumu olduğunu, ancak şirketin gelişmelere bağlı olarak devletin alacağı oranı kesebileceğini, bu durumda da 11 milyon 250 bin dolarlık ödemenin devlete kalabileceğini kaydetti.

Çakıcı, Ulaştırma Bakanlığı’nın bu ücretin TC tarafından ödenmesi talebine karşılık, TC Yardım Heyeti’nin 13 Kasım 2015 tarihli cevap yazısında, tüm bu işlerin ücretsiz yapılabileceğini belirttiğini de ifade etti.

Ercan Havaalanı projesiyle ilgili ne kendileri, ne de kamuoyunun yeterli bilgisi olmadığını da kaydeden Çakıcı, böylesi bir projenin yarışmayla ve tüm paydaşların katılımıyla yapılması gerektiğini belirtti.