Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’yla ilgili görüşmelere bugün Polis Genel Müdürlüğü ve İçişleri ve Çalışma Bakanlığı bütçeleriyle devam ediliyor.

Bugünkü toplantıda ilk olarak Polis Genel Müdürlüğü’nün 211 milyon 356 bin 600 TL öngörülen bütçesi görüşülüyor.

Genel Kurul bugün Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 12.10’da toplandı.

İlk olarak, onaya ve bilgiye sunuşlar bölümünde bazı komitelerin başkan ve başkan vekillerinin belirlenmesine ilişkin tezkereler milletvekillerinin bilgisine sunuldu.

Buna göre, Digitech İletişim Ltd'e Yapılan Stopaj Vergisi Uygulaması ile İlgili Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığı’na UBP Milletvekili Ersin Tatar’ın, Başkan Vekilliği’ne DP UG Milletvekili Hasan Taçoy’un, Kıbrıs Türk Hava Yolları Uçuşlarının Sonlandırılma Sebeplerinin Araştırılması Hakkında Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığı’na CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe’nin, Başkan Vekilliği’ne DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın, Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisini Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanlığı’na CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu’nun ve Başkan Vekilliği’ne DP-UG Milletvekili Fikri Ataoğlu’nun atanmasına ilişkin tezkereler milletvekillerinin bilgisine getirildi.

TAÇOY: “ÖZEL GÜVENLİK YASASI BİR AN ÖNCE MECLİS’TEN ÇIKARILMALI”

Polis Genel Müdürlüğü bütçesiyle ilgili ilk sözü alan DP UG Milletvekili Hasan Taçoy, polis kadrosunun yetersiz kaldığı yönünde her zaman şikayet olduğunu ifade ederek, 2 bin kişilik polis kadrosunun 3 bine çıkarıldığını anlattı.

Taçoy, poliste 1800 kişinin görevi yaptığını ve bu sayının da yetersiz olduğunun söylendiğini belirterek, “Polisin belli görevleri var, örneğin nokta nöbetleri tutması... Bu da polisin yetersiz olmasını gündeme getiriyor. Bir de poliste yeni bir birim oluşturuldu ve ekstra polise ihtiyaç duyuldu” dedi.

Polisin yükünün azaltılması için sınır kapılarında sivil muhaceret memurlarının görev aldığına dikkati çeken Taçoy, yeni açılacak kapılara hem polis, hem de sivil muhaceret kadrolarının nerden bulunacağının polislere söylenmediğini belirtti.

Polisin görevinin daha aktif ve elverişli olması için teknolojik gelişmelerden yararlanması özellikle MOBESE’nin getirilmesine öncülük ettiğini anımsatan Taçoy, polisin ihtiyaç duyduğu teknik donanımın bu yıl da sağlanmadığına dikkati çekti.

MOBESE sisteminin hem trafik hem de diğer olaylarda polisin işini kolaylaştıracağını ifade eden Taçoy, arzulanan ve yapılması şart olan projelenin dahi iptal edildiğini söyledi.

Özel Güvenlik Yasası’nın bir an önce Meclis’ten çıkarılmasını talep eden Taçoy, bu yasanın polisin yükünü azaltacağını belirtti.

Taçoy, trafikte yaşanan sorunların önlenmesine ilişkin etkin adımlar ve caydırıcı cezalara ihtiyaç duyulduğunu da vurguladı.

Uyuşturucu konusunda alınabilecek tedbirlere ilişkin polisin dört yasa önerisinde bulunduğunu söyleyen Taçoy, bu yasaların henüz Meclis’e gelmediğini, en kısa sürede gelmesi gerektiğini belirtti.

Taçoy, uyuşturucu suçundan tutuklananların rehabilitasyonunun elzem olduğunu, rehabilite olan kişilerin siciline, uyuşturucu ile yakalandığına ilişkin suçun işlenmemesinin hayatını kolaylaştıracağını ve geleceğini daha iyi kurabileceğini ifade etti.

Siber ortamda bilgi güvenliği konusunda adım atılmadığını, yasa çıkarılmadığını söyleyen Taçoy, toplumların bilgi çağına ulaşmasının çağdaşlıklarıyla ilgili olduğunu, bilişimden faydalanmanın gelişmişlik göstergesi olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Taçoy, bilişim suçları ve siber saldırılara ilişkin rakamlar vererek, durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Bilişim Suçları Yasası’nın bir an önce Meclis’ten geçirilmesinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Taçoy, yasanın olmamasının polisin suçları önlemesini engellediğini ve suçları artırdığını kaydetti.

Taçoy, bütçeye olumlu oy vereceklerini ifade etti.

ÇAKICI: “POLİS SİVİLE BAĞLANMALI… ÖZERKLEŞTİRİRSEK TORPİL OLMAZ”

TDP milletvekili Mehmet Çakıcı, kürsüde konuşma yaptığı sırada hükümetin Meclis’te bulunmamasını eleştirdi. Polisin bin kişilik kadrosunun eksik olduğunu dile getiren Çakıcı, polisin hak ve ihtiyaçlarının bütçe dışında konuşulmadığını, gerçeklerin görülemediğini söyledi.

Çakıcı, polisin sendikal hakkı bulunmadığından, hak aramada sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

Sayıştay, Ombudsman, sağlık çalışanları, polis gibi ihtiyaç olan alanlarda istihdam yapılmadığını, ihtiyaç olmayan alanlara istihdam yapıldığını söyleyen Çakıcı, bu gibi adımların partizanlıkla atıldığını savundu.

Polisin çalışma sistemini eleştiren Çakıcı, angarya işlerde çalıştıklarını, ek mesailerinin verilmediğini, kadro eksiklikleri bulunduğunu, polise hak ettiğinin verilmediğini söyledi.

Çakıcı, hükümete, polis teşkilatına adaleti getirmek, rahatlatmak amacıyla yaptığı herhangi bir çalışma olup olmadığını sordu.

Polisin yaşadığı sorunları aktarabileceği bir Psikolojik Danışmanlık Merkezi bulunmadığını belirten Çakıcı, askerler arasında bu merkezin bulunduğunu, polis için de bu merkezin şart olduğunu vurguladı.

Kıbrıs’ta dönem dönem dalga intiharlar ortaya çıktığını, bu dalganın silah taşıyan kurumları çarpması halinde can kayıplarından tedbir almayanların sorumlu olacağını belirten Çakıcı, yıllardır bu merkezin kurulmasına yönelik çalışma yapılmadığını söyledi.

İşkence ile ilgili Meclis’ten rapor çıktığını, mahkeme kararı da çıktığını söyleyen Çakıcı, polis teşkilatının işkenceye yönelik tedbir aldığını duymadığını, önleme çabası olduğunu da görmediğini belirtti. Çakıcı, “Umarım ki yeni gelen Polis Genel Müdürü, Polis teşkilatı içinde işkenceyi önlemek adına adım atar” dedi.

Polis takip teçhizatının eksik olduğuna yönelik duyumlar aldığını söyleyen Çakıcı, kadro ve teknik eksikliklerin olayların aydınlatılmasında sıkıntı yarattığını, sorgulamanın da bu şekliyle devam edemeyeceğini belirtti.

Polisin sivile bağlanması konusunun sürekli konuşulduğunu, bu yapıldığı takdirde torpil yapılacağının söylendiğini belirten Çakıcı, “Eğer tedbir almaz, yasalarla düzenlemezseniz her yerde torpil olur. Polisi daha özerk kurum haline getirir, yasalarla güçlendirirsek, kime bağlı olursa olsun, torpil olmaz. Polisin sivile bağlanması demokrasi için önemlidir. Polis sivil otoriteye bağlanmalıdır” dedi.

Çakıcı, polisin sivile bağlanması ile ilgili yasanın Meclis’e geldiğini ama hasıraltı edildiğini söyledi.

Polis Yasası Meclis’e geldiğinde ilk kez TDP’li milletvekillerinin sivile bağlanma önerisi yaptığını anımsatan Çakıcı, hükümete yasayı yeniden gündeme getirmesi çağrısı yaptı.

Uyuşturucu bağımlısı, tedavi olması gereken bir genci cezaevine göndermenin doğru olmadığını söyleyen Çakıcı, tedavi edilmeden cezaevinde giren kişinin topluma daha zararlı olacağını kaydetti.

Çakıcı, Denetimli Serbestlik Yasası’nın bunun önüne geçeceğini, rehabilite imkanı sağlayacağını ifade etti.

ANGOLEMLİ: “POLİSLERİN HAYAT STANDARDI YÜKSELTİLMELİ”

Daha sonra söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, polis örgütünün güvenliği sağladığını, halka hizmet verdiğini söyledi.

Angolemli, polisin halka örnek olması gerektiğini, dolayısıyla polise başka gözle bakılması ve hayat standartlarının yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

Polisin Güvenlik Kuvvetleri’ne bağlı olduğunu söyleyen Angolemli, Melis’te alınan kararların polisi bağlamadığını kaydetti.

Angolemli, “Polis sivile bağlansa bile onlara ayrıcalıklar tanımalıyız. Çünkü çok zor bir görevleri vardır” dedi.

Polisin olanaklarını artırmamanın, halkın refahın olumsuz etkileyeceğini belirten Angolemli, kazaların artmaya devam edeceğini, uyuşturucunun yaygınlaşacağını kaydetti.

Trafik kazalarının arttığını söyleyen Angolemli, kadro yetersizliğinden dolayı yeterli sayıda polis memuru görevlendirilemediğini ifade etti.

Angolemli, polisin sendikalı olmadığını sadece bir dernekleri olduğunu söyleyerek, yapılacak çalışmalarda bu derneğin de görüşlerinin alınması gerektiğini belirtti.

Polisin sivilleştirilmesi gerektiğini, bunun hükümet programına da konduğunu söyleyen Angolemli ekim ayında kurulan hükümetin bu konuda henüz bir adım atmadığını kaydetti.

Hükümete, polisin sivilleşmesine yönelik yasayı Meclis’e getirme çağrısı yapan Angolemli, bu yasaya her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

Polisin huzur içinde çalışabilmesinin çok önemli olduğunu belirten Angolemli, polis terfilerinin hâlâ mahkemede olduğunu da hatırlattı.