Hüseyin Çiçek

Gazimağusa’da çarşı ve salamis yolu esnafı yılbaşı arifesi olmasına rağmen satışlarda en ufak bir canlanma olmadığından yakındı. Diyalog’a konuşan esnaf, her yıl Aralık ayında satışların patlama yaptığını ancak bu yıl hiçbir kıpırdama olmadığını belirterek “Bizim insanımız çarşıya  son gün akın eder” diyerek umutlarını son güne bağladı.

Esnaf ne dedi?

Meral Beyzade:

“12 gündür siftah yapmıyorum, yılbaşı arifesinde olmamız da durumu değiştirmedi, gelen müşteri sadece ürünlere bakıp dışarı çıkıyor, fiyat soran bile yok, ne yazık ki halkımız belli başlı mağazalara gidiyor.”

Mehmet İpekçioğlu:

“Kaleiçinin canlanması ve eski eserlerin değerinin artması için öncelikle buraya bazı devlet dairelerinin, posta dairesi gibi, kaymakamlık gibi, trafik  ceza tahsilatı birimi gibi resmi dairelerin taşınması ve küçük bir sağlık ocağının açılması gereklidir. Aksi halde kaleiçi tamamen biter, eski eserler yok olacak ve içerisinde fareler ile yılanlar cirit atacak.   Siyasetçiler uyumaya devam ederlerse çok yakında kapalı Maraş’a dönüşeceğiz, buraya sadece seçim zamanı şov yapmak için gelmesinler. Venedik’ten Osmanlı’dan kalan tarihi eserlerin bulunduğu bir bölgede sinek bile uçmaması ve  bölgedeki esnafın yılbaşı arifesinde dahi iş yapamaması gerçekten çok üzücü bir durumdur.”

Ali Rüzgar: 

“Satışlarda hiçbir artış olmadı. Yeni yıla sadece 2 gün kaldı ancak bizim istediğimiz satışlar yok. Temennimiz bugünden sonra artış olmasıdır. Ben 38 yıldır burada esnafım, burası daha önceleri oldukça kalabalıktı, insanlar benden kuruyemiş almak için sıraya girerek kuyruklar oluştururdu. Şimdi ise sinek avlıyoruz. Eskiden tezgahı kurduğumda eşantiyon verirdim, şimdi  kendimi kurtaracak parayı bile kazanamıyorum.”

Osman Özkanı

“Yılbaşı yaklaştı maaşlar ödendi ancak benim satışlarımda hiç bir şey değişmedi. Geçmiş yıllarda yılbaşına 1 ay kala öğle yemeği yemeye fırsatımız bile olmazdı, şimdi siftah bile yapamıyoruz. Umudumuz belki bugünlerde artar ancak pek de iyimser değiliz.”

Serdar Özcan: 

“Yılbaşına özel satışlarımızda artış kaydetmedik, sektörel anlamda hediye yapılabilecek değerlerde uygun sayılabilecek fiyatlarda ürün yelpazemizin olmayışı bu anlamda satışları tetiklemedi. Fakat yıl içerisinde aylar orantılı bir değerlendirme yapılacak olursa eğitim turizmine yönelik beklenti içerisinde olan Gazimağusa esnafı son 3 ayda öğrenci geldikten sonra bir artış kaydetmektedir. Bende son 3 ay içerisinde artış kaydettim. Bu konuyu yılbaşı, bayram, sevgililer günü gibi ele almayıp tüm yıl içerisinde esnaf ve halkın gelir ve refahının nasıl temin edileceği konusunda ülke yönetiminden  istikrarlı  etkin destek ve motive beklemekteyiz. Zincirin halkaları gibi, tüm yaşamsal organlar bir birine bağlı olmak zorunda, bu organların başında gelen beynin, kontrol ve yönetiminin sağlıklı olması bireylerinde beynin komutuna olumlu yanıt vermesi ile güzel sonuçlar yakalayabiliriz.”

Hilal Zeki: 

“Son 2-3  gündür satışlarımızda bir canlılık var. Bizim halkımız alış verişini genelde son güne bıraktığı için,  satışlarda canlanmada son günlerde oluyor. Kaliteli ürünleri uygun fiyata sattığımız için satışlarımız gayet güzel gidiyor, müşteri memnuniyetini ön planda tuttuğumuz için bunun karşılığını da alıyoruz.”

Filiz Argüden: 

“Geçen yılbaşına nazaran satışlarım çok düşük, zaten satışı güzel olan sadece 2-3 tane mağaza var. Onun dışında işleri iyi olan bir esnafa rastlamanız çok zor, yeni yıl arifesinde olmamızda satışlarda bir artış sağlamadı hatta satışlarım daha da düştü diyebilirim.”