Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, geçtiğimiz yıla ait doğrudan gelir desteği alacaklarının ödenmesi durumunda, bütçede 2016’da yapılması gereken ödemeler için kaynak kalmayacağını belirtti.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre Çavuşoğlu, Ada TV’de katıldığı Tarafsız Bakış programında, hükümete geldiklerinde önlerinde 2015 yılından kalan DGD alacaklarını bulduklarını, bu durumda öncelikle bu alacakların ödeneceğini belirtti.

DGD alacaklarının kapatılması durumunda 2016 yılında yapılması gereken ödemeler için bütçede kaynak kalmayacağını belirten Çavuşoğlu, bu yönde ek kaynak yaratılması konusunda Türkiye yetkililerinin ziyaretlerinde konuyu gündeme getirdiklerini söyledi.

Tarım Bakanlığı’nın politikası olmadığı yönündeki eleştirilere cevaben ise Çavuşoğlu, hükümetin tarım politikasının hükümet programında yer aldığını ve basın, Meclis çalışmaları ve Bakanlığa ait internet sitesinde gündeme getirildiğini kaydetti.

SÜT SEKTÖRÜNE KALICI ÇÖZÜM

Süt sektöründe yaşanan sıkıntılar hakkında ise Çavuşoğlu, bu güne kadar üretimin plansız yapılması, desteklerin plansız verilmesi nedeniyle yaşanan sıkıntıların aşılması için kalıcı çözüm üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Sütün kalitesine göre fiyatlandırılmasının da gündemde olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, kalıcı çözüm üretilinceye kadar, alınan geçici önlemler çerçevesinde  bakanlık olarak 150 ton UHT süt, 50 ton da hellim aldıklarını, ürünlerin sosyal yardım alanlara ve çeşitli yardım kuruluşlarına dağıtılacağını belirtti.

GÜNEY KIBRIS’TAKİ YANGIN

Güney Kıbrıs’ta meydana gelen yangın felaketi ile ilgili olarak ise Çavuşoğlu, yangından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Türkiye’nin yardım talebini şartlı kabul etmesini, “Ağaçlar benim, orman benim, Trodos benim anlayışıyla yardım talebini reddetmeye yakın bir yanıt”  olarak değerlendirdi.

SU KONUSU

KKTC’ye su temin projesi kapsamında adaya ulaşan su hakkında da Çavuşoğlu, şu anda kadar 20 belediyenin su almak için abonelik sözleşmesi imzaladığını, suyu talep eden belediyelere bir an önce verilmesi için çaba sarf ettiklerini kaydetti.