Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, tarım sektöründeki sorunların aşılmasında beklemeye tahammül olmadığını kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, alışılagelmiş yöntemler sayesinde  sektörün bu noktaya geldiğine dikkat çekerek, doğrudan gelir desteği ve mazot kalmeleriyle birlikte tarım bütçesinde 85 milyon TL’lik bir açığın söz konusu olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, Ekonomik Protokol’de tarımla ilgili sıkıntı olmadığını, ufak tefek düzenlemeler dışında değişikliğe gerek duymadığını kaydetti

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu Kıbrıs TV’de yayınlanan “Kıbrıs’ta Bugün” programına katılarak soruları yanıtladı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu,  ülkenin bu güne kadar alışılagelmiş yönetim biçimleri sonucu tarımda beklentilerin karşılanmasında güçlükler olan bir noktaya gelindiğini belirterek, tarımda sorunların aşılması konusunda beklemeye tahammül olmadığını ifade etti.

Bu nedenle göreve gelir gelmez sorunların çözümü için çalışmaya Başladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, aldığı görevde iddialı olduğunu ve verilen görevi en iyi şekilde yerine getireceğini dile getirdi.

“TÜK’E FONKSİYONLARINI YENİDEN KAZANDIRACAĞIZ”

Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) içinde bulunduğu duruma değinen Çavuşoğlu, kurumun  çok ciddi ödeme güçlüğü içinde, devletten alacaklarını alamayan bir durumda bulunduğunu söyledi.

Ülkenin olmazsa olmazı bir kurum olan TÜK’ün zarar eden bir kurum olduğu için kapatılması yönünde bir yaklaşımları olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, TÜK’ü bir reform paketi içinde değerlendirerek, fonksiyonlarını yerine getiren bir duruma getirmek için tedbirler alacaklarını vurguladı.

Şu anda Doğrudan Gelir Desteği’ne ayrılmış bütçenin 145 milyon TL olduğunu, 70 milyon TL’lik geriden gelen bir açık söz konusu olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, geçen yıl renkli mazota geçileceği düşüncesiyle mazot desteği kaleminin bütçeye konmaması nedeniyle 15 milyonluk bir zaafiyetle toplamda 85 milyon gibi bir açığın söz konusu olduğunu anlattı.

Çavuşoğlu, şu anda her şeyin güllük gülistanlık olmadığını ancak bu sorunların üzerinden gelinebileceğini kaydetti.

1461233868.jpg

“NAKLİYECİLER EN GEÇ PAZARTESİ ÖDENECEK”

Görevi devraldığı sırada narenciye kesiminin durma noktasına geldiğini öğrendiğini söyleyen Çavuşoğlu, daha makamına gitmeden bölgeye giderek nakliyeciler ve ihracatçıların sorunlarına çözüm üretme çabasına girdiklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakan Serdar Denktaş’ı da bölgeye davet ederek, en geç Pazartesi gününe kadar nakliyecilerin alacakları ve ihracatçıların geçen yıldan kalan ihracat teşvik primlerinin ödenmesi yönünde girişim başlatıldığını anlattı.

SÜT ÖDEMELERİ PAZARTESİ

Süt ödemelerine  değinen Çavuşoğlu, Pazartesi günü süt ödemelerinin gerçekleştirileceğini kaydetti. Çavuşoğlu, balya sıkıntısının da kısa sürede aşılması için çalışmalara başlandığını vurguladı.

Süt sektöründeki sorunlarla ilgili gelen soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, hoyratlıkla ülke yönetilemeyeceğini, kapıya süt dökmekle sorunların aşılamayacağını dile getirdi.

Çavuşoğlu, “Sütü dökmek yöntem değildir, ekonomik akılla dünyayla örtüşecek şekilde politika üretmek gerekir. Bütün üreticiler benim dostumdur. Geçmişte de onların lehine elimden ne gelirse yaptım şimdi yine öyle çalışacağım” şeklinde konuştu.

“EKONOMİK PROTOKOLDE TARIMLA İLGİLİ SIKINTI YOK”

Ekonomik protokolün de gündeme geldiği programda Bakan Çavuşoğlu, tarımla ilgili kısmını okuduğunu ve bakanlığıyla ilgili herhangi bir tartışmanın hiç olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, programda ufak tefek düzenlemeler dışında bir değişikliğe gerek duymadığını ifade etti.