“HALKIN SATIN ALMA GÜCÜNDE % 12 İLE 20 AZALMA”

Dövizde yaşanan yükselişin KKTC ekonomisine etkilerini konuştuğumuz uzmanlar, döviz kurlarındaki artışın, paranın daralmasını daha da artırdığını, paranın daralmasının da ekonomide durgunluk yarattığını belirttiler. Ülkede özellikle sabit gelirlilerin satın alma gücünde yüzde 12 ile 20 oranında azalma olduğu açıklandı.

“BORÇLANMALARDA ÇOK DİKKATLİ OLUNMALI”

Ekonomi ve Turizm Eski Bakanı Derviş Kemal Deniz, “Döviz çıktığı noktadan geri dönmez, daha da ileri gidebilir. TC Merkez Bankası’nın Türk Lirasının değeri ile ilgili müdahale edemeyeceği konulardan bir tanesi de, doların ya da sterlinin daha da güçlenmesidir. Çok büyük artışlar beklenmese bile bu yavaş artışların da toplam olarak etkisine bakılırsa, bayağı yüksek oranlara çıkmış durumdadır. Bu oranlar artık, insanların yabancı para borçlanmalarında çok dikkatli olmalarını gerektiriyor” dedi.

Rana Sarro ÖZADALI

Dövizde yaşanan yükselişin KKTC ekonomisine etkilerini konuştuğumuz uzmanlar, döviz kurlarındaki artışın, paranın daralmasını daha da artırdığını, paranın daralmasının da ekonomide durgunluk yarattığını belirttiler.

Ekonomistler, ülkede özellikle sabit gelirlilerin satın alma gücünde yüzde 12 ile 20 oranında azalma olduğunu belirtiyor.

Dövizdeki dalgalanmayı Detay Gazetesi’ne değerlendiren Ekonomi ve Turizm Eski Bakanı Derviş Kemal Deniz, dövizin kurlarında düşme beklenmediğini, yükselişin ise gerçekleşebileceğini belirterek, TC Merkez Bankası’nın Türk Lirasının değeri ile ilgili müdahale edemeyeceği konulardan biri olan, dolar ya da sterlinde yükselmenin ise beklenmediğini kaydetti.

Buna karşın, dolar ya da sterlindeki bu yavaş artışların da, toplam etkisine bakıldığında, bayağı yüksek oranlara çıkmış durumda olduğunu işaret eden Derviş Kemal Deniz; bu oranların da artık, insanların yabancı para borçlanmalarında çok dikkatli olmalarını gerektirdiğini vurguladı.

Ekonomist Derviş Kemal Deniz, dolar, Euro ve sterlin karşısında Türk Lirası’nın yüzde 12 ile 20 arasında bir değer kaybı olduğunu; bunun da sabit gelirli insanların elindeki paranın yüzde 12 ile 20 arasında değer kaybetmesi anlamına geldiğini belirtti ve dövizdeki dalgalanmaları şöyle değerlendirdi:

“DÖVİZ KURLARINI ETKİLEYEN YURTDIŞINDAKİ GELİŞMELERDİR”

“Döviz çıktığı noktadan geri dönmez, daha da ileri gidebilir. Dövizin nasıl ilerleyeceğini bekleyip de görmek lazım. Tüm döviz kurlarına bakarsak, paunt dolar, Euro’da hepsinde aynı artış görülmüyor. Hepsinde aynı oranda artış olmuş olsa, Türkiye’deki Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybedişi var diyecektik, ama görülen o ki, Türk Lirası en çok dolar karşısında değer kaybetti. Biraz da sterlin karşısında değer kaybetti ama Euro karşısında çok büyük bir değer kaybı yok. Bu gösteriyor ki, bir kısım Türkiye’deki iç dengeler dolayısıyla döviz kurları etkileniyor ama büyük oranda döviz kurlarını etkileyen yurtdışındaki gelişmelerdir.”

“BORÇLANMALARDA ÇOK DİKKATLİ OLUNMALI”

“Amerika Birleşik Devletleri’nde doların güçlenmesi, İngiltere ekonomisinin daha iyiye gitmesi ve pauntun daha güçlü duruma gelmesi, bu iki para birimini Türk Lirası karşısında güçlü yapıyor. Euro’da da çok büyük artış olmamasının nedeni, Euro bölgesinde krizler var. Biliyorsunuz, Yunanistan krizi ve İtalya’da da bazı krizler var. Ondan dolayı Euro’da çok büyük bir artış beklenmiyor. Türkiye’deki artışın etkisi, daha çok faiz oranlarının düşeceği beklentisi bunu artıran etkenlerdendir ama Türkiye Merkez Bankası’nın son aldığı karar, faizlerin aynı oranda kalması yönündedir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez BSankası’nın Türk Lirasının değeri ile ilgili müdahale edemeyeceği konulardan bir tanesi de, doların ya da sterlinin daha da güçlenmesidir. Bu aşamada belki az bir şey oynar. Çok büyük artışlar beklenmese bile bu yavaş artışların da toplam olarak etkisine bakılırsa, bayağı yüksek oranlara çıkmış durumdadır. Bu oranlar artık, insanların yabancı para borçlanmalarında çok dikkatli olmalarını gerektiriyor.”

“SABİT GELİRLİLERİN ELİNDEKİ PARA % 12 İLE 20 ARASINDA DÜŞTÜ”

“Bu, kurlarda, dolar, Euro ve sterlin karşısında Türk Lirası’nın yüzde 12 ile 20 arasında bir değer kaybı oldu. Sabit geliri olan insanların elindeki para yüzde 12 ile 20 arasında satın alma gücünde kaybetti demektir. Bu da piyasayı ciddi anlamda etkiler. İnsanların daha az harcamasına sebebiyet verir. Çünkü petrol fiyatları her ne kadar da son zamanlarda düşüyor dense de, dövize endeksli olduğu için otomatikman petrol fiyatları da yukarıya çıkar. Dolayısıyla bilhassa sabit gelirlilerin satın alma güçlerinde 12 ile 20 oranında bir azalma var.”