Kıbrıs dün en sıcak günlerinden birisini yaşadı. KKTC’de termometreler 44 dereceyi gösterirken Güney Kıbrıs’ta “Sarı Alarm” ardından “Turuncu Alarm” verildi.

Güney’de sabah saatlerinde verilen ‘sarı alarm’ın ardından saat 13.00’te “Turuncu Alarm” verildi. Turuncu Alarm şu anlama geliyor: “Hava çok tehlikeli. Alışılmadık meteorolojik olaylar gözlemleniyor. Tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Çok aşırı dikkatli olunmalı ve meteorolojik bilgiler sıklıkla takip edilmelidir.

Yetkililer tarafından verilen tüm tavsiyeler takip edilmelidir.”

Sıcaklar elektriği de vurdu

Kavurucu sıcaklarla birlikte elektrik tüketimi dün 290 MW ile rekora ulaştı ve Kalecik ile Teknecik santrallerindeki ünitelerin büyük kısmının devre dışı kalmasıyla ülke geneli dün öğle saatlerinde elektriksiz kaldı.

TAK muhabirinin Kıb-Tek yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Teknecik’te dizel santraller devre dışı kalırken, buhar santralları devrede. AKSA’ya ait Kalecik santralında ise 60 MW’lık ünitelerden biri devreden çıktı.

TAK muhabirinin Kıb-Tek yetkililerinden aldığı bilgiye göre, yaklaşık bir saatlik genel kesintinin ardından bölge bölge elektrik verilmeye başlandı.

Sağlık Bakanlığı uyardı

Sağlık Bakanlığı, ülkeyi etkisi altına alan ve ileriki günlerde de devam edeceği açıklanan aşırı sıcaklardan korunmak için bir dizi uyarıda bulundu

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkede hava sıcaklığının 44 dereceye kadar yükseldiği bu günlerde özellikle kronik hasta grubunda olan kalp ve damar hastaları, diyabet ve astım hastaları ile yaşlı ve çocukların 10.00 -  16.00 saatleri arasında sokağa çıkmamaları ve bu saatlerde deniz veya havuza girmemeleri gerektiği kaydedildi.

Kronik hastaların diyetlerine mutlaka uymalarının ve ilaçlarını düzenli kullanmalarının son derece önemli olduğu da belirtilen açıklamada, vatandaşlara güneşten korunmak için şapka ve şemsiye kullanımı tavsiye edildi, bol sıvı tüketmenin ve alkolden uzak durmanın önemi de vurgulandı.

İşverenler gerekli önemleri almalı

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı, hava sıcaklıklarının normallerin üzerine çıkması nedeniyle işveren ve çalışanlara uyarıda bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ülkede hava sıcaklıklarının normallerin üzerinde olmasından dolayı güneş altında çalışmak zorunda kalanların sağlığı ve güvenliğinin sağlanması hususunda işverenlerin duyarlı olması ve gerekli önlemlerin alınması konusunda uyarıda bulunuldu.

Açıklamada, işverenlere, çalışanlara güvenli çalışma alanları sağlamak ve aşırı sıcaklardan korunmak için şu tavsiyelerde bulunuldu:

“Aşırı sıcaktan korunmuş işyerleri sağlanması, çalışanlara yeterli içme suyu, gölgeli dinlenme alanları ve dinlenme olanakları sağlanması, günün en sıcak saatlerinde (12:00 – 16:00) güneş altında çalışılmaması, kapalı alanların iyi havalandırılması, güneşten korunmak için şapka kullanılması, sık sık ve bol su tüketilmesi…”

d5f4d5fsdf-(1).jpg

Sıcaklık az da olsa düşecek

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran konu ile ilgili Havadis’e yaptığı açıklamada sıcaklıkların az da olsa düşeceğini kaydetti.

Buran, hava sıcaklığının dün 44 dereceye kadar çıktığını belirtirken bugün hava sıcaklığının iç kesimlerde 41-43 derece, yarın 41-43 derece perşembe günü ise 38-40 derece dolaylarında seyredeceğini açıkladı.

Raif İlker Buran, Sahil şeridi boyunca hava sıcaklığının 34-36 derece arasında değişeceğini söyledi.

Yangınlara karşı uyardı

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran vatandaşları uyardı. Buran kimsenin mecbur olmadıkça dışarıda kalmaması gerektiğini, ot yangınlarının çıkabileceğini vurguladı.

Buran, ayrıca “Kimse içtiği sigarayı camdan aşağıya atmasın, yangınlara sebep olmayın” uyarısında bulundu.