Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çeler, Meclis Başkanı’nın bile bürokrasi konusunda “isyan ettiğini”, bunun icraat noktasında gereken adımların atılması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Toplumcu Demokrasi Partisi Girne Milletvekili Zeki Çeler, “Özel sektör çalışanları”yla ilgili güncel konuşma yapmak üzere kürsüye çıktı.

Meclis’te bir zeytin ağacının istibdali için karar alınacağını hatırlatan Çeler, bununla ilgili bile çalışma yapılırken 2006-2012 arasında ülkedeki iş kazalarında 52 kişinin hayatını kaybettiğini ancak bununla ilgili çalışma yapılmadığını söyledi.

Önlem alınmaması nedeniyle yaşananları iş kazası değil iş cinayeti olarak niteleyen Çeler, “Geçen haftalarda da 1974’ten günümüze 1832 insanımızı trafiğe kurban verdiğimizden bahsetmiştim. Gerek trafik gerek iş canavarları insanımızı parçalayıp yutmaya daha ne kadar devam edecek? Bu konuda yeterli denetim yapılıyor mu? Kaç denetçimiz mevcuttur? Yapılıyorsa da ölümler engellenebiliyor mu? Yeterli denetim elemanı var mı?” sorularını sordu.

İnşaat ve imalat sektöründe örgütlenmiş birlik, kurum, kuruluş ve sendikalarda iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınan tedbirler ve eğitimler konusunda da bilgi isteyen Çeler, şöyle devam etti:

“Çalışma Dairesi ilan ettiği münhalde bu ay içerisinde; İş sağlığı ve güvenliği hizmeti veren kişilerin ve kurumların belgelendirilmesi için güzel bir girişim başlatmıştır. Bunu da sevindirici bir girişim olarak belirtmeden geçemeyeceğim. Devamını diliyorum. Tabii denetim altında tutulmasını da.”

Özel sektörde sendikalaşmanın önünü açmak konusunda devletin öncü olması gerektiğini dile getiren Çeler, “Patronlar karşısında, emekçilerin örgütlenmesi ve hak arama mücadelesine girişmeleri kolay değildir. Desteğimiz bu yüzden şarttır” dedi.

AKANSOY

Bunun üzerine söz alan İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Çeler’in söylediklerinin çoğunun gerçekleri yansıttığını, iş güvenliğiyle ilgili sorunlar olduğunu ve bu konuda daha aktif olunması gerektiğini dile getirdi.

İş güvenliğiyle ilgili çalışma yapan müfettiş sayısının ada çapında 14, Lefkoşa’da 4-5 kişi olduğunu ve bunların operasyonel hizmet yapamadığını, sadece kendilerine gelen ikazlara yönelik çalışma yapabildiğini ifade etti.

Akansoy, bu konuyla ilgili kısa süre önce Taşeronlar Birliğiyle çalışma yaptıklarını ve konuyla ilgili STK’larla da bir araya gelerek denetimlerle ilgili daha ileri çalışmalar yapacaklarını söyledi.

İlgili yasaların bir an önce meclisten geçmesi gerektiğini anlatan Akansoy, özel sektörde sendikalaşma konusunun da önemli olduğunu; bu konuda ilerleyen günlerde çalışma yapacaklarını bildirdi.