Özlem Çimendal

Dün sabah saatlerinde iki oto galerinin göz göre göre kundaklanması ve polis teşkilatının söz konusu olaylara yetersiz kalması halkın can, mal ve namus güvenliğinin tehlikede olduğunu bir kere daha günyüzüne çıkardı. Kundaklama olaylarının faili meçhul olarak kalması iş dünyasını günden güne tedirgin ederken vatandaşlar da bu konularda büyük görev düşen polis teşkilatının yetersizliğinden şikâyetçi…

Konu ile ilgili olarak Yeni Bakış’a açıklama yapan Avukat Barış Mamalı, KKTC’de Polis Örgütü’nün teknik olarak hiç de geride olmadığını buna rağmen bazı konularda yine de yetersiz kalındığını kaydetti. Esasen dikkat çekmek istediği noktanın yıllardır Polis Örgütü içerisinde yanlış uygulamalardan kaynaklı oluşan sorunlar olduğunu ifade eden Mamalı, faili meçhullerin her geçen gün arttığını kaydetti.   Mamalı, halkın can, mal, namus güvenliğini korumakla görevli Polis Örgütü’nün güven vermesi gerektiğini söyledi.

“Medya da konulara geniş taraflı eğilsin”

Medyanın da bu konulara geniş taraflı olarak daha çok eğilmesi gerektiğinin altını çizen Mamalı, Polis Örgütü’nün dokunulmazlığı olduğu gibi bir algının da yanlış olduğuna dikkat çekerek, halkın can, mal, namusunu korumakla görevli polis örgütünün yanlış görülen yönlerinin daha iyiye gidilebilmesi için eleştirilmesinden korkulmaması gerektiğini ifade etti.

“Polis Örgütü’nde olumsuz bir hava hakim”

Polis örgütünde olumsuz bir havanın hakim olduğunu, iş bilen ve deneyimli polislerin her terfi döneminde küstürüldüğünü ve geri plana atıldığını ifade eden Mamalı, asıl önemli olan noktanın bu olduğunu söyledi. Mamalı,  medyanın da bu konuda üzerine düşen görevi yapmasını istedi ve şu şekilde konuştu: “Benim esasen dikkat çekmek istediğim nokta yıllardır Polis Örgütü içerisinde yanlış uygulamalardan kaynaklı oluşan sorunlar. Polis Örgütü’nde olumsuz bir hava var. İş bilen ve deneyimli polisler terfi dönemlerinde küstürüldüğü ve geri plana atıldığı için faili meçhuller de çoğalıyor artık. Fedakarlıkta bulunan herkes hak ettiği terfiyi almasını bekler.”

“Polis Örgütü dokunulmaz görülüyor”

Mamalı şöyle konuştu: “Her terfi döneminde yer yerinden oynar ne yazık ki ve polis mahkemeye düşer. İster istemez hak ettiği karşılığı alamayanlar çalışma şevkini de kaybeder. Medyanın bu yönüyle bu konuları irdelemesini istiyorum. İnsanlar Polis Örgütü’nü dokunulmaz görüyor ama bu polisler de bizim emniyetimiz, canımız, malımız, namusumuz için çalışıyor. Ve doğal olarak da bazı şeylerin düzelmesi için konuşmaktan korkulmamalı ve eleştiriler de gerektiği zaman çekinilmeden yapılabilmeli.”

“Bölge karakollarının kaldırılması yanlıştı”

Daha önce bölgelerde karakollar olduğuna da dikkati çeken Mamalı ve bu karakolların kaldırılmasının da son zamanlarda yaşanan olaylara olumsuz etkisi olabileceğinin de düşünülmesi gerektiğini söyledi. Mamalı, “Daha önceleri Gönyeli’de, Surlariçi’nde, Hamitköy’de karakollar vardı. Bu karakollar bölgedeki bir olaya hemen müdahale edebilmesinin yanında bölgeye hakim olduğu için de daha çabuk sonuca gidebiliyordu”  dedi.

“Ben Yenikent’te devriye atan bir polis görmedim”

Daha önceleri Polis Örgütü’nden artık gece polislerinin de olacağı açıklamasının yapılmasına rağmen, belli bir saatten sonra devriye atan polislerin hala görülmediğini belirten Mamalı, “Belli saatten sonra arabalarla devriye gezen polis göremiyoruz. Ben Yenikent’te yaşıyorum bugüne kadar bir polis devriye aracı görmedim. Ortalığı boş bıraktılar” açıklamasında bulundu.  

Kaynak: Yeni Bakış