Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı  İsmet Akim'in dün katıldığı bir televizyon programında ortaya koyduğu iddiaların gerçeklerle bağdaşmadığını ifade etti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu iddiaların, kamuoyunun  dikkatini maksatlı bir şekilde başka bir tarafa çekme amacı taşıdığı ifade edildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

“Bakanlar Kurulumuzun Y(K-1)2058-2014 numaralı kararında açıkca belirtildiği üzere  elektrik üreten santrallerin bacalarından havaya saldıkları gazın içerisindeki kükürt oranı AB ve KKTC yasa ve tüzüklerinde öngörülen değerleri sağlamayan elektrik üreten tesislere kükürt oranı yüzde 1'in altında yakıta geçme zorunluluğu getirmektedir. Yani, mevcut filtreleme sistemini kuran ve AB ile KKTC yasa ve tüzüklerinin öngördüğü değerlere ulaşan tesislerin Yüzde 1'lik yakıta geçme zorunluluğu bulunmamaktadır.”

Açıklamada,  AKSA Elektrik Santali’nin  de filtreleme sistemine geçtiği  ve arzu edilen değerlerde baca gazına ulaştığı için bu tesis için de bu zorunluluğun  istenmediği belirtildi.

Açıkamada şu ifadelere yer verildi:

“KKTC'de ihtiyaç duyulan elektrik ihtiyacının yüzde 60'ını AKSA'nın sağladığı ve söz konusu firmanın yüzde 1'lik yakıtı kullanma zorunluluğu olmadığı bir durumda geriye kalan yüzde 40'lık üretim yapan Teknecik Elektrik Santrali’nin, filtreleme sistemi bulunmadığından dolayı bu zorunluluğa uyması gerekmektedir. KIB-TEK bünyesindeki Teknecik Elektrik Santrali filtreleme sistemine geçmediği sürece, yüzde 1'lik yakıtı sadece yasal bir zorunluk olarak değil, çevre ve insan sağlığına sorumluluğu açısından da kullanmak zorundadır.i”

Yüzde 1'lik yakıt ile yüzde 3,5 yakıt arasındaki ton başına fiyat farkının 10 Dolar civarında olduğu belirtilerek,  KIB-TEK yöneticilerinin bu konuda en kısa sürede adım atarak bölgede yaşayan vatandaşın sağlığını tehdit eden  duruma dur demesi gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, KIB-TEK sorumluluğunda bulunan Teknecik Santrali’nde bütün uyarılara ve cezai müeyyidelere rağmen baca gazı ölçümü yapılmadığı ve bakanlıkla paylaşılmadığı  da ifade edildi.

Açıklamada, “Kurumun yönecilerini, bu konuda daha duyarlı davranmaya çağırırken, dikkatleri kamuoyumuzu yanıltıcı bir şekilde başka taraflara çekmeye çalışarak halkımıza karşı esas sorumluklarını yerine getirmekten kaçamayacaklarını belirtiriz” ifadesine yer verildi.