Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi ve Su Altı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek ve Gazimağusa Belediyesi Meclis Üyesi Erol Adalıer’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Çevre ve İnsan” programında bu hafta Gazimağusa Kıyısal Yönetim Planı ve Dalış Turizmi hakkında bilgiler paylaşıldı. Çekimleri DAÜ  TV tarafından, Gazimağusa Limanı’nda gerçekleştirilen programa Güney Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet gösteren dalış okullarının dalgıçları katıldı. 

Yrd. Doç. Dr. Çiçek, kıyısal yönetim planı konusunda Erol Adalıer ile birlikte bir çalışma gerçekleştirdiklerini ve bu çalışmayı sektör temsilcileri ile paylaşmak istediklerini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Çiçek bu bağlamda balıkçılarla yaptıkları toplantıların ardından bu kez de konuyu dalgıçlarla tartışmak istediklerini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Çiçek, Kıbrıs ekonomisinde önemli yer tutan turizm alanında üzerine düşülmesi gereken dalış turizmi hakkında fikirlerini ve önerilerini paylaştı.

Dalış turizminin bölgeye ve dolayısıyla da ülkeye bir katma değer kattığına işaret eden Yrd. Doç. Dr. Çiçek, tarım alanından ulaşıma kadar tüm sektörlerin bu getiriden faydalandığına değindi. Yrd. Doç. Dr. Çiçek dalış turizminin ülkemizin turizm planlamasında büyük bir değere sahip olduğunu vurguladı. Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde 17 batırılmış gemi bulunduğunu ve her yıl binlerce insanın dalmak için ülkeye geldiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Çiçek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’nde de bu gibi yapay resifler kurulmasının her kesime yarar sağlayacağını, yapay resiflerin canlılar için bir koruma alanı oluşturacağını ve canlıların üremesine de vesile olduğundan ötürü balıkçılara da faydası olacağını ifade etti. 

Çevre ve İnsan programının söz konusu bölümü 26 Nisan 2017 Çarşamba günü, 19.15 - 20.00 saatleri arasında, tekrarı ise 30 Nisan 2017 Pazar günü, 11.00 – 11.45 saatleri arasında, BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.