Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi ve Su Altı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek ve Gazimağusa Belediyesi Meclis Üyesi Erol Adalıer’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Çevre ve İnsan” programında bu hafta Kıyısal Yönetim Planı konusu ele alındı.

Söz konusu programda Yrd. Doç. Dr. Çiçek, KKTC’de balıkçılık alanında faaliyet gösteren birliklerin üyeleri ve ülke balıkçılarına bir sunum gerçekleştirerek deniz kıyılarını tüm sektörlerin en korumacı şekilde nasıl kullanılabileceği hakkında önerilerde bulundu. Kıyıyı kullananlar arasında profesyonel ve amatör balıkçılar, dalgıçlar, deniz taşımacılığı yapanlar, yat ve tekne sahipleri yani sporcuların olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Çiçek, ülkemizde söz konusu sektör temsilcilerinin birbirleriyle iyi anlaşamadığını ifade etti. Bu durumun sektörel sıkıntıları beraberinde getirdiğine vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Çiçek, “Kıbrıs konumu itibariyle 180 km karelik büyük bir körfeze sahip, bu körfezde anlaşarak, işbirliği içerisinde çalışabilirsek, bunu bir fırsat, bir ekonomik özgürlük haline getirmemiz mümkün olabilecektir.” ifadelerini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Çiçek, Kıbrıs adasının etrafındaki suyun özelliklerini de anlatarak, bölge suyunun besleyici tuz miktarının çok az olduğuna, yüksek sıcaklık ve yüksek tuzluluğa sahip olduğuna ve özellikle de düşük besleyiciliği bulunduğuna dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Çiçek, bu durumun düşük balık üretgenliği ile düşük biyolojik çeşitliliği meydana getirdiğini belirtti.  Tüm bu olumsuz durum içerisinde kıyıyı ve denizlerimizi kullanan sektör temsilcilerinin anlaşmazlık içerisinde olmasının denizlerimize ve canlılarımıza zarar verdiği üzerinde duran Yrd. Doç. Dr. Çiçek, kıyısal yönetim planı konusunda Erol Adalıer ile birlikte bir çalışma gerçekleştirdiklerini ve bu çalışmayı sektör temsilcileri ile paylaşmak istediklerini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Çiçek önerilerini anlattığı sunumunda “Kıyılarımızı ve denizlerimizi sektörün içindeki kişiler anlaşarak yapabilmeli. Balıkçılar ve dalgıçlar balığın bulunduğu aynı yerleri kullanmak istiyor. Bu bağlamda yapay resifler kurabilir, dalgıçları buralara yönlendirip, meraları balıkçılara bırakabiliriz. Özellikle kaplumbağaların üreme zamanında kıyısal bölgeleri koruma altına almalıyız. Belirli noktalara yavru balıkları arttıracak yapay resifler kurmalıyız. Bu resifleri deniz trafiği ile iç içe gelmeyecek duruma getirelim. Sayın Erol Adalıer ile birlikte yaptığımız bu çalışmanın kıyı koruması için en ideal çözüm olduğunu inancındayız. Desteklerinizi bekliyoruz.”ifadelerini kullandı.

Çevre ve İnsan programının söz konusu bölümü 16 Nisan 2017 Pazar günü, 11.00 – 11.45 saatleri arasında, BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.