ÇİFTÇİ TÜK’TEN 38 MİLYON TL ALACAKLI: Ekim döneminin sonuna gelindi. Çiftçi Toprak Ürünleri Kurumu’na teslim ettiği 2015 yılı ürün bedelini halen alamadı. Kurumun çiftçiye olan borcu bugün itibari ile 38 milyon TL

ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ TÜK’E DAVA AÇTI: Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, ürün bedelini ödemeyen TÜK’ün aylık 1 milyon TL olan giderlerinin ürün bedelinden karşılanmasını önlemek için dava açtı

ÖDEME YOK BORÇ KATLANIYOR: KTÇB Başkanı Kelle: Çiftçiler, 4 ay önce alması gereken ürün bedelini henüz alamadı. Çiftçinin kooperatiflere olan borçlarına ise faiz uygulanmaya devam ediyor. Bu kabul edilemez

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, çiftçinin devletten alacağı 14 milyon 400 bin TL olan Doğrudan Gelir Desteği’nden yaklaşık 9 milyon TL’sinin ödendiğini, kalan 5 milyon TL civarında paranın ise gübre desteğine aktarıldığını kaydetti.

“Bakanlık çiftçinin desteğini çarçur etti” diyen Kelle, “Bu, eğer gübre almayan bir çiftçi varsa bu parayı mart ayında alacağı anlamına gelmektedir ve çiftçi bu gübreden almak için 5 TL zarar etmiş olacak” dedi.
Ürün bedelleri konusunda ise hükümetin bir çalışma çapmadığını söyleyen Hüseyin Çavuş Kelle, faizlerin de durdurulmadığını bu nedenle yeni ekim dönemine girildiği şu günlerde çiftçinin borçlarının katlandığını söyledi.
Kelle, “Çiftçiler, Temmuz ayı sonunda alması gereken ürün bedellerini alamadığı için kooperatiflere olan borçlarını ödeyemedi. Üstüne üstlük hükümet faizleri durdurmadığı için çiftçinin kooperatiflere olan borçları katlandı.  Bu kabul edilemez” diye konuştu.

Kelle, “Çiftçinin cebinden siyaset yapan bu kişiler 2016 yılında nasıl reform yapacaklar” diye sordu.

“Ara emri davası açtık”

Hüseyin Çavuş Kelle, öte yandan arpa paralarının uzun süredir ödenmemesi nedeni ile Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK)’e dava açtıklarını kaydetti.

Ara emri alarak TÜK'ün satışlarını durdurma amacında olduklarını söyleyen Kelle, “TÜK, arpa alımına 29 Haziran’da başladı ancak bugün oldu üreticiyi ödemedi. Çiftçinin kurumdan bugün itibari ile toplamda 38 Milyon TL alacağı var. Kurum, bu parayı ödemediği gibi ürünü satışa çıkarmıştır. Bundan dolayı çiftiler, ara emri alarak ürünü garanti altına almak istemektedir. Bu bağlamda ara emri talebi ile kuruma geçtiğimiz Cuma günü dava açtık” diye konuştu.
Kelle, ara emri alarak TÜK'ün satışlarını durdurma amacında olduklarını kaydetti.

“Utanarak izliyoruz”

Hüseyin Çavuş Kelle, TÜK’ün bugünkü mali yapısını utanarak izlediklerini söyleyerek kurumun geldiği noktadan hükümetleri sorumlu tuttu.

Kelle, “TÜK’ün iki yıl önce mali durumu daha iyiydi, ürün bedellerini ödeyebilecek durumdaydı. Kurumun şimdi ayakta durabilecek pozisyonu yok. Bu durumdan da üzüntü duyuyoruz ve utanarak izliyoruz. Kurumun bu durumundan sorumlu olan da sürekli ‘para yok’ diyen geçmiş ve şimdi ki hükümet yetkilileridir” dedi.
“Çiftçiden kaynaklanmayan sebeplerden ve yanlış politikalardan kurum bu hale gelmiştir” diyen Kelle, şunları söyledi: Rekoltenin 100 bin ton civarında olacağı belliyken Nisan ayından beri üreticinin ödenmesi ile ilgili neden bir çalışma yapılmadı. Neden bu öngörüyü yapmadılar? Halbuki geçen ay ek mesailere 80 milyon TL para ödendi ve bunun hiçbir öngörüsü olmadığı gibi bütçede ödenek yaratıldı. Üreticiye sürekli para olmadığını söyleyenler kamuya bu parayı hediye etti. Ama çiftçi için çalışma yapılmadı. Dikkati çeken başka konu ise bazı bakanların 13. maaş konusunda sıkıntı olmadığı ifade etmesidir. Yani parası olmayan, çiftçiye 40 milyon TL ödeyemeyen bu hükümet, Aralık ayında kamuya 13. Maaş olarak 400 bin TL ödeyecek. Bu kabul edilebilir olmamak ile birlikte anlam veremediğimiz bir durumdur. Acaba üretimi, tarımı bitirmek uğruna bizim bilmediğimiz farklı anlaşmalar mı yapıldı