Hükümetin bütünlüklü bir tarım politikası olmadığını savunan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, Başbakanlığa ve Toprak Ürünleri Kurumu’na (TÜK) siyah çelenk bıraktı.

“Tarım sektöründeki sorunların bütünlüklü şekilde ele alınması”, “girdi maliyetlerinin düşürülmesi”, “renkli mazota geçilmesi”, “yemlik arpa fiyatlarının erken açıklanması”, “tohumluk arpa ambarlarının açılması”, “TÜK’ün sürdürülebilir bir politikaya kavuşturulması” gibi taleplerine vurgu yapan çiftçiler, siyah çelengi Bakanlar Kurulu toplantısı yapıldığı sırda Başbakanlık binasının ana giriş kapısına astı.

“SADECE BAŞBAKANLIĞA DEĞİL, HÜKÜMETE VE TÜM BAKANLARA”

Burada basına bir açıklama yapan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, hükümeti, halkı ve üreticiyi kandırmakla suçladı, çelengin sadece Başbakanlığa değil, hükümete ve tüm bakanlara bıraktıklarını söyledi.

Ülkedeki tarım, narenciye ve hayvancılık sektörlerinin sekteye uğratıldığını, CTP-BG ve DP-UG hükümeti döneminde girdi maliyetlerinin yüzde 60 arttığını savunan Kelle, “Günü birlik sözlerle oyalanan Kıbrıs Türk üreticisi kendisine yapılanları unutmaz. Günü geldiğinde cevabımızı vereceğiz” şeklinde konuştu.

“TÜCCARLA İŞBİRLİĞİ YAPILIYOR”

Açıklamasında, “Üreticinin sorumluluğunu almayan hükümet tüccarla işbirliği yapıyor” iddiasına yer veren Birlik Başkanı Kelle, “Başbakan hiçbir sorumluluk almayacaksa Bakanlar Kurulu’nu neden topluyor? Bunu partisine saygısından yapıyor olabilir, üreticisine ve vatandaşına olan saygısı nerde” diye sordu.

1435145308.jpg

“BAŞBAKAN İSTİFA ETSİN”

Başbakanın istifa etmesini, yeni kurulacak hükümetin de üreticinin sorunlarına çözüm üretmesini talep eden Kelle, konuşmasında arpa alımları konusuna da değindi.

Hükümetin, “özel ve tüzel kişiler arpa alımında fiyatı kendi belirsin” yönünde bir karar ürettiğini söyleyen ve bunu eleştiren Kelle şunları ekledi:

“Biz arpa fiyatlarının açıklanması, TÜK’ün ambarları açması ve özel sektöre öyle izin verilmesi yönünde talebimizi ilgililere iletmiştik. Dikkate almadıklar. ‘2013’teki hükümet de öyle yaptı’ dediler. Evet, geçmiş hükümet de hatalar yaptı ama bu kadar aciz olmadı. ‘Arpayı bu fiyattan alacağım’ dedi ve arpa alımını ona göre serbest bıraktı.”

“TÜK’ÜN BU HALE NASIL GELDİĞİ SORGULANMALI”

İki gün önce TÜK ile bir görüşme yaptıklarını da belirten Kelle, arpa fiyatlarının açıklanması yönünde ısrarcı olduklarını kaydetti.

TÜK’ün üreticinin kurumu olduğunu söyleyen ve buradaki mevcut durumu eleştiren Kelle şöyle devam etti:

“TÜK, fiyat açıklamayacağını, arpayı alırsa ödeyecek kaynağı olmadığını ifade etti. Hükümet edenler çıkıp nasıl ikinci bir Kıbrıs Türk Hava Yolları yaratıldığını ve TÜK’ün yanlış politikalarla nasıl batırıldığını anlatsın, bakanların da buna ortak olduğunu ve hiçbir bakanın ve bakanlığın üreticinin yanında olmadığını söylesin. Daha önce nasıl ki kooperatif üreticindi ama siyasiler tarafından elimizden alındı. 12 yerde üreticiye hizmet veren TÜK için de aynısı yapılıyor. Kurumun nasıl bu hale geldiği sorgulanmalı. Sayıştaylık devreye girmeli.”

“SAĞ PARTİ SAĞ, SOL PARTİ SOL ELİYLE ÇALIYOR…”

İki yıl önce arpanın özele serbest bırakılmasını eleştirenlerin ve kendileriyle eylem yapanların bugün benzer karlar ürettiğini de savunan Kelle,  “Bu ülkede partiler arasında sağ ve sol diye ayrım yapılması doğru değil, sağ parti sağ eliyle, sol parti sol eliyle, kurumlarımız iki eliyle çalıyor” iddiasında bulundu.