Mihrişah SAFA 

Londra’da yaşayan Perihan ve Christopher Cartledge çifti, çocuk hasretiyle yanan ailelerin umutlarını yeşertti . Türk doktor Rafet Gazvani, Liverpool ve Kuzey Kıbrıs’ta uyguladığı IVF yöntemiyle çok sayıda çifti, çocuk sahibi yaptı 

Londra’da yaşam süren Perihan- Christopher Cartledge çifti, çocuk hasreti ile yanıp tutuşan ailelerin umudu oldu. Kuzey Kıbrıs’ta IVF yönetimiyle çocuk sahibi olan çift, deneyimlerini anlatarak, kendileri gibi durumda olan çiftlere ümit ışığı yaktılar. 

Cartledge çiftini İngiltere ve Kuzey Kıbrıs’ta tedavi eden Türk doktor Rafet Gazvani, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada, 8 yıldır Kuzey Kıbrıs’a hasta gönderdiklerini belirtti, “ Zaman kadınlarda en önemli faktördür. 35 yaşına kadar IVF başarı oranı yüzde 50-55, 40-42 yaş arası ise yüzde 30.. Doğru yere, doğru zamanda gitsinler” mesajını verdi. 

Liverpool Kadın Hastanesi Tüp Bebek (IVF) bölümü başkanı , İstanbul Çapa Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Dr. Rafet Gazvani, 30 yıldır İngiltere’de çalıştığını kaydederek, “- Kuzey Kıbrıs’a yumurta bağışı gerektiren hastalarımızı gönderiyoruz. İngiltere’de donörlerin kimliklerinin bilinmesi sıkıntı yaratıyor. KKTC’de ise anonim olması nedeniyle kimlikleri sadece doktor ve klinikler biliyor. Hastalara, donör kimliği kesinlikle söylenmiyor. Bu nedenle yumurta donörü gerektiren hastalarımızı Kuzey Kıbrıs’taki kliniğe göndermeyi tercih ediyoruz. “ bilgisini verdi. 

LAILA BEBEK 7,5 AYLIK 

Endüstri Mühendisi olan Türk- İngiliz çifti, yedi yıl süren çeşitli tedavi ardından tüp bebek yöntemiyle bundan 7.5 ay önce “Laila” adlı bir kız çocuğu sahibi oldu. Anne ve baba olmanın mutluğunu yaşayan çift, bebek hasretiye yanan ailelerin ‘umutlarını yeniden yeşertecek’ açıklamalarda bulundu. 

Türkiye’den göçmen olarak Almanya’ya gelen bir Türk ailenin kızı olan 40 yaşındaki anne Perihan, “Doğal yollardan çocuk sahibi olamıyorsanız siz de bir gün tüp bebek sahibi olabilirsiniz. Asla pes etmeyin İngiltere bu iş için ideal ülkedir. Herkese tavsiye ederim” dedi. 

‘BAŞKA KARDEŞLERİ DE OLACAK’ 

Açıklamasının devamında Perihan Cartledge şöyle konuştu; 
“- Benim işlemimi Liverpool Kadın Hastane’nin Tüp Bebek bölümünün şefi Türk doktor Rafet Gazvani gerçekleştirdi. İngiltere’de yaşamamız nedeniyle Dr. Gazvani’yi, Türkiye’deki bir meslektaşı tavsiye etmişti. Tedavim, Liverpool şehrinde 2014’ün eylül ayında başladı. Eşimin de umudunun zayıf olması nedeniyle uzun zaman hamileliğimi gizledik. Allah’a şükürler olsun, nihayet ‘anne’ oldum. Kızımız, Londra’da Queen Charlotte Hastanesi’nde, 2015’in haziran ayında dünyaya geldi. Kızımızla çok mutluyuz. O’na diğer kardeşler de getireceğim” 

ERKEN TEDAVİ ŞART 

Erken tedavinin önemine değinen başarılı doktor Gazvani ise , “Tüp bebek merkezlerine başvuranların sayısında da önemli bir artış olduğunu” belirtti. Kadının yaşının başarı oranını etkilediğini ifade eden Dr. Gazvani, “En doğru yere en erken zamanda gidilmelidir” dedi. 

Gazi Mağusa’da da hizmet veren Dr. Gazvani, İngilizlerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından özellikle yumurta bağışı tedavisi için gelen hastalarını Kuzey Kıbrıs’a gönderdiklerini belirterek, şu bilgileri gazetemize verdi; 

YÜZDE 93 GARANTİ 

“30 yıldır İngiltere’de doktorum. 25 yıldır da Liverpool Hastanesi IVF Bölümü başıyım. 8 yıldır IVF yöntemiyle hamile kalmak isteyen çiftleri, Kuzey Kıbrıs’ta GaziMağusa’daki kliniğimize gönderiyoruz. En büyük tercih nedenimiz, donörlerin kimliklerinin gizliliği.. İngilizler, Slav ırkı özelliklerine sahip donörleri tercih ediyorlar. İngiltere’deki tüm tüp bebek merkezlerini organize ederek, onlara aracılık yaparak hastalarımızı adaya yolluyoruz. Hastalarımız, bağışlayanın kimliğini öğrenmek istemiyor. İngiltere’de donörlerin kimliklerinin bilinmesi şart. Bu sıkıntı yaratıyor. Ayrıca yumurta az bulunuyor. İngiltere’de, çocukların, 18 yaşında geldiklerinde biyolojik annelerini bulma hakkı vari bu da sıkıntı çıkarabiliyor. Kuzey Kıbrıs’ta yumurta bağışı serbest. Kimden geldiğini klinik ve doktor dışında kimse bilmiyor. Donörler çok sıkı kontroldan geçiriliyor. İngilizlerin istediği fiziksel özelliklere en çok uyanlar Rus, Ukrayna ve Moldovyalılar. Türkler bu özelliklere uymuyor. Kuzey Kıbrıs’ı tercih nedenlerinden bir başkası, maliyetin İngiltere’ye göre daha düşük olması. İngiltere’de hastayı, Kuzey Kıbrıs’ta donörü senkronize ederek , orada bir haftada bu işi halledebiliyoruz. Hastaya iyi kalitede yumurtadan elde edilen embriyo enjekte ediliyor. İlk işlemden başarısız olunursa tedavide 2 defa daha donmuş embriyo garantisi veriyoruz. Genelde ayrı iki yumurtadan döllenmiş embriyo konuyor. Hastalarımıza yüzde 93 gebelik garantisi veriyorum. Maliyeti İngiltere’deki işlemler 1000 sterlin.. Kuzey Kıbrıs’taki ise 6500 sterlini buluyor. İlk deneyde başarı oranımız yüzde 80-85 arası. Birden fazla bebek sahibi olma oranı ise yüzde 12.. İkiz gebelikde ayrı yumurta oldukları için sorun daha az oluyor. Embroyunun anne adayına yerleştirilmesi işlemi mutlaka Mağusa’da gerçekleşiyor. Çocuk sahibi olmak isteyenler öncelikle bu işi fazla geciktirmesinler. Doğru yere gitsinler, gidecekleri yeri çok iyi araştırsınlar. Kadında zaman, yaş çok önemli. 35 yaşına kadar oran yüzde 50-55. 35-38 yaş arası yüzde 40, 38-40 arası yüzde 35, 40-42 arası yüzde 30..Türkiye’de bu konuda her türlü bağış yasak.. Bu da yanlış. Kıbrıs’ta 10’dan fazla IVF kliniği var ve tüm bunlar Türkiye’ye hizmet veriyor.. Her yıl Girne’de bu konuda sayılı İngiliz uzmanların katıldığı seminerler düzenliyoruz.. Amacımız, çocuk sahibi olmak isteyen çiftleri, anne-baba yapmak.”