Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı öğrencileri tarafından Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında Atatürkçü Düşünce Kulübü işbirliği ile 21 Aralık Şehitleri Anma Haftası etkinlikleri çerçevesinde şehitleri anma etkinliği gerçekleştirildi. 22 Aralık 2015 tarihinde, saat 14:00’de Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda gerçekleştirilen anma etkinliğine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı da katılarak açılış konuşması gerçekleştirdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikte Üniversite adına konuşan DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam, Kıbrıs Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan şehitlerimizi anmak için bir araya gelindiğini belirtti. Prof. Dr. Osam,  geçmişten dersler alınarak geleceğe daha kaygısız ve güzel bir şekilde bakmayı öğrenebileceğimizi belirterek, bugün burada paylaşılacak olan bilgilerin bir düşmanlık olarak algılanmamasını, yol gösterici olması gerektiğini bildirdi. Etkinliğe katılan herkese teşekkürlerini ileten Prof. Dr. Osam, tüm şehitlerimizi rahmetle andığını da vurguladı.

KKTC Meclis Başkan Yardımcısı Alanlı gerçekleştirdiği konuşmasında Kıbrıs Türk halkının varoluş sebebi olan şehitleri anmak için biraraya gelindiğini belirterek söz konusu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Alanlı, Kıbrıs adasının tarihinden bahsederek yıllardır Kıbrıs Türkü’nü ayakta tutanın şehitler olduğuna vurgu yaptı. Tarihin ders alınmaması durumunda tekerürden ibaret olduğuna değinen Alanlı, şehitleri saygı ve rahmetle andığını bildirdi.

Açılış konuşmalarının ardından DAÜ Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi öğretim görevlisi Turgay Bülent Göktürk Kıbrıs’ın tarihinden bahsederek Muratağa, Atlılar, Sandallar’a yönelik video gösterimi gerçekleştirdi. Video sunumunun ardından dönemi bizzat yaşayan Muratağa, Atlılar, Sandallar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır ve Tarih Öğretmeni Aysel Soykara, Kıbrıs Türkü’nün Varoluş Mücadelesi ve Muratağa, Atlılar, Sandallar köylerinde yapılan toplu katliamları, o dönemde yaşadıklarını ve anılarını katılımcılarla paylaştılar. Etkinlik sonunda katılımlarından dolayı Aşır ve Soykara’ya teşekkür plaketi takdim edildi.  

dsc_4043.jpg

dsc_4048.jpg

dsc_4050.jpg

dsc_4053.jpg