Devrim Demir

Gönyeli’de önceki gün Tuncay Bağışkan’a ait inşaatın beton dökümü sırasında çöken tavanın enkazının temizlenmesi dün gün boyu devam etti. Kazanın meydana geliş nedeni ise, enkazın tamamen kaldırılmasından sonra netlik kazanacak. Müteahhit firmanın çalışanları inşaatta alanındaki çöküntüyü temizlerken Çalışma Dairesi yetkilileri de incelemelerde bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın başlattığı soruşturma çerçevesinde yapılan inceleme sonucu bir rapor hazırlanacağı öğrenildi.

İşçilerin hepsi taburcu oldu

Hastane polisinden alınan bilgiye göre, meydana gelen iş kazasının ardından hastaneye kaldırılan 5 işçinin 3’ü önceki gün yapılan gerekli müdahalenin ardından taburcu olurken, kırıkları bulunan 2 işçi dün taburcu edildi.   

Kaza nasıl olmuştu?

Gönyeli’de önceki gün taşeronluğunu Akkunt İnşaat’ın yaptığı inşaatta alanında Omix Beton İşletmesi’nde çalışanlarının beton dökme işlemi sırasında dökümü yapılan çatı çökmüş, 7 metre yükseklikten beton ve demirlerle birlikte yere çakılan 5 işçi yaralanarak hastanede tedavi altına alınmıştı. 

Seran Aysal: Yapı denetimlerinde ciddi sıkıntı var

Gönyeli-Yenikent bölgesinde inşaatın çökmesi sonucu 5 işçinin yaralandığı iş kazası ile ilgili değerlendirme yapan Kıbrıs Türk İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal, yapı denetiminde ciddi sıkıntılar olduğunu dile getirdi. Seran Aysal, kazanın bilgilerine ulaştığı an itibarı ile inşaatın yasal izinlerinin alındığını söyleyerek, kazanın meydana geldiği yerde inceleme yaptıklarını kaydetti. Kazanın yaşandığı inşaatta da denetim zafiyetlerinin varlığına dikkati çeken Aysal, “İnşaatların gerektiği gibi denetlenmesi şart. Maalesef yasaların gerekliliğini yapmamak için kolaya kaçıyoruz. İnşaat Mühendisleri olarak yaptığımız değerlendirmede yapı denetiminde ciddi sıkıntıların olduğunu kanısındayız” dedi. 

“İnşaatlar yeterince denetlenmiyor”

Kazanın netlik kazanabilmesi için inşaatta enkazın kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Seran Aysal, “İnşaatların uygulama sırasında yeteri kadar sorumlu kurumlar ve teknik sorumlular tarafından kontrol edilmediği nettir. İnşaatlarda kullanılan tüm geçici ve kalıcı malzemelerin yeni tasarım taleplerini tam olarak karşılayamadığı da bir gerçektir… Kazanın meydana gelmesinin en büyük sebebi kalıp eksikliğidir. Biz teknik sorumluyu araştırıyoruz. Tüm kurum, kuruluşlar ve örgütler meydana gelen kazaları soruşturup ortaya çıkarsınlar” şeklinde konuştu.    

Cafer Gürcafer: Denetim için hükümet devreye girmeli

Kıbrıs Türk İnşaat Müttehitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer de Gönyeli’de yaşanılan iş kazasından hareketle ada genelinde yapı denetiminin harfiyen uygulanmasının şart olduğunu vurguladı. “Yapı denetimi hususunda bir süreden beridir ciddi bir serzenişimiz vardır. Lefkoşa belediye hudutları dahilinde başlamış olan yapı denetiminin tüm adada uygulanması hususunda hükümetten yardım talep ediyoruz. Hükümetin bunu yapması çok kolaydır. Oturur bakanlar kurulunda bir karar alır ve bu karar çerçevesinde tüm adada yapı denetimi uygulamaya konulur” diyen Gürcafer, kazanın meydana geldiği inşaatın da yapı denetimine tabi olmadan başlamış bir inşaat olduğunu söyledi.

Uğur Ergün: Denetimler göstermelik

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Başkanı Uğur Ergün, inşaatta meydana gelen kaza ile ilgili 5 kişinin yaralanmasının üzücü bir olay olduğunu söyledi. 2014 yılını ölümlü iş kazaları ile kapatıldığını ve 2015’in ilk günlerinde yine ölümlü iş kazası olduğunu dile getiren Uğur Ergün, hiç bir önlem alınmadan, işçilerin can güvenliği olmadan çalıştırıldığının gözler önünde olduğunu savundu. “Yasalar dünyada değişen koşullar ve istatistiklere göre alınacak tedbirler doğrultusunda her zaman geliştirmeye açıktır. Fakat şu an mevcut yasamızın uygulanması bizleri çok daha iyi koşullara getirecektir. Bu yüzden 35/2008 İş Sağlığı ve Güvenliği yasası tüm koşulları ile ve tam kapasite ile hiç vakit kaybetmeksizin uygulanmaya başlanmalıdır” diyen Ergün, devlet tarafından iş kazası veya ağır yaralanma olan yerler dışında herhangi bir denetim yapılmadığını öne sürdü. Ergün, bakanlık tarafından sadece belirli maksatlara yönelik ve göstermelik denetimler yapıldığı söyledi.

“Çalışma Bakanlığı derhal harekete geçmelidir”

Çalışma Bakanlığı’nı tedbir alması yönünde göreve davet eden Uğur Ergün, devletin denetim yapmadığını ve iş kazalarında büyük kusurlu olduğunu kaydetti. Ergün, “Tüm bu eksikliklerin giderilmesi için öncelikle sosyal bilinç uyandırılması, hiçbir maddi değerin insan hayatından daha değerli olmadığının özümsenmesi ve devletin ilgili mercii olan Çalışma Bakanlığı tarafından rutin ve etkin denetimlerle her türlü tedbirin alınmasının garanti edilmesi gerekmektedir. Denetim yapmayan devlettir ve kusurludur ancak çalışanlar, işveren tarafından uygulanacak risk değerlendirme raporu sonucu riskler ve tehlikeler hakkında bilinçlendirilmiş olsa bugüne kadar yaşanan iş kazaları yaşanmayabilirdi” dedi.

Tuncay Bağışkan’a ait inşaatın beton dökümü sırasında çöken tavanın enkazının temizlenmesi çalışmaları dün gün boyu devam etti. Önceki gün yaşanan kazaya rağmen dün de inşaatta çalışan bazı işçilerin kask kullanmadığı dikkati çekti.