Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye ile Ekonomik ve Mali Protokolün teati üsulüyle imzalandığını, anlaşmayı bugün de Bakanlar Kurulu’nda onaylayacaklarını açıkladı.

Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısında sunuşlar bölümünde, bazı komitelerde CTP’li üyelerin değiştiği de milletvekillerinin bilgisine getirildi.

Buna göre, Ekonomi Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi üyesi Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer yerine Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür; Hukuk, Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesi üyesi Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya yerine, Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy; İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi üyesi Güzelyurt Milletvekili Hüseyin Erçal yerine Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali; Dilekçe ve Ombudsman Komitesi üyesi İskele Milletvekili Biray Hamzaoğluları yerine, Girne Milletvekili Salih İzbul; Digitech İletişim Ltd.’nin Stopaj Vergisinin Yürürlükteki Mevzuata Göre Nasıl Affedildiği, Bu Af Yapılırken Yasa Dışılık İçerip İçermediği ve Anayasa’nın Eşitlik İlkesine Aykırılık Yaratıp, Yaratmadığı Hakkında Meclis Araştırma Komitesi üyesi Gazimağusa Milletvekili Arif Albayrak yerine Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür görevlendirildi.  

Meclis Genel Kurulu’nda bilgiye sunuşlar ardından,  güncel konuşmalara geçildi.

ÇAKICI: “UTANA UTANA ÇEKİNE ÇEKİNE İMZALANDI, ONUN İÇİN DUYURULMADI”

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, ekonomik sorunlar konusunda söz aldı.

Türkiye’yle imzalanan ekonomik protokol konusuna değinen Çakıcı, Ekonomik Protokolün imzalandığını, dün TC Başbakanı Binali Yıldırım’ın bir ziyaretinde, Yıldırım’dan öğrendiklerini kaydetti.

Böyle hayati bir konunun duyurulmamasını eleştiren Çakıcı, imzanın bir basın toplantısıyla duyurulmadığını, bir tören de yapılmadığını söyledi.

Çakıcı, “Protokol, utana utana, çekine çekine imzalandı. Onun için duyurulmadı. Ülkenin başbakan ve Başbakan Yardımcısı bir protokolü halka anlatmaktan acizdir” dedi. 

Peşkeş iddialarını yineleyen Çakıcı, hükümetten ekonomik protokolün halktan neden gizlenip, saklandığını açıklamasını istedi.

DENKTAŞ: “GEÇ KALMIŞ BİR PROTOKOLÜ KAMUOYU ÖNÜNDE İMZALAMAK İSTEMEDİK”

Ekonomik ve Mali Protokol ile ilgili eleştirileri yanıtlayan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, yılın yarısına gelmişken, geç kalmış bir protokolü kamuoyu önünde imzalamak istemediklerini söyledi.

“BUGÜN BAKANLAR KURULU’NDA ONAYLAYACAĞIZ”

Denktaş, “Teati üsülü ile imzalandı, imzalar tamamlandı ve artık iş prosedüre kalmıştı. Bugün Bakanlar kurulunda onaylayacağız, sonra meclisten geçecek ve yürürlüğe girecek. Ben ve ekonomi bakanı yürüttük, Türkiye adına da ekonomi bürokratları ve TC Lefkoşa Büyükelçisi yürütmüştür. Bir önceki hükümetin bıraktığı konular üzerinden geçtik.

Mutabık kalınmayanları müzakere ettik, bir notaya getirdik ve onayladık. Başbakan imzaladı, onay prosedürüne geçmiş bulunuyoruz. Ekonomik protokol imzalanmıştı, Sayın Başbakan bugün de Mali Protokolü imzalamıştır” dedi.

“PEŞKEŞ YOK”

Denktaş, peşkeş iddialarını ise yalanladı;  Ekonomik ve Mali Protokol’de Telekomünikasyon Dairesi ve KIB-TEK altyapısının yenileneceğini anlatan ifadeleri Meclis’teki milletvekilleriyle paylaştı

“Bu protokolde peşkeş yoktur, altyapıların yenilenmesi vardır” diyen Denktaş, maaşlar konusunda da herhangi bir açıklaması olmadığını söyledi.

Maaşların ödenmesi konusunda bir açıklaması olmadığını vurgulayan Denktaş, gazetede çıkan haber konusunda ilgili gazeteyi arayıp böyle bir açıklaması olmadığı konusunda kendilerini uyardığını kaydetti.

Denktaş, maaş ödemenin devletin görevi olduğunu vurguladı.