Pelin Yükselay

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın mezarının bulunduğu Lefkoşa’daki Cumhuriyet Parkı’nın elektriği, 40 bin 440 liralık borç nedeniyle kesildi.  Mezarlığı aydınlatan direklere elektrik verilememesi nedeniyle buradaki polisin 22 Mart Salı gününden itibaren karanlıkta nöbet tuttuğu öğrenildi.

Bölge sakinlerinin ihbarı üzerine harekete geçen Diyalog muhabiri, Cumhuriyet Parkı’ndaki elektrik sayacının sahipsiz olduğunu tespit etti. Sayacın sahibi olmayınca 40 bin liralık borcun ödenmemesini gerekçe gösteren KIB-TEK yönetimi, elektriğin kesilmesi talimatını verdi.

Sayacı alan geri devretti…

Diyalog muhabirinin edindiği bilgilere göre, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın anıt mezarının bulunduğu Cumhuriyet Parkı’nın inşası sırasında elektrik sayacı, inşaat işlerini yürüten firmanın adına kayıtlıydı. Park inşaatının tamamlanmasının ardından söz konusu firma sayacı kendi adından çıkardı. Söz konusu dönemde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, sayacı bakanlık adına devraldı. İlerleyen zamanlarda Bakanlık KIB-TEK’e başvurarak sayacı kendi adlarından çıkardı. 

Belediyeler de sorumluluğu üstlenmedi…

Yine aynı dönemde Lefkoşa Türk Belediyesi ve Gönyeli Belediyesi parkın sorumluluğunu üstlenmedi. Hatta KIB-TEK söz konusu bu dönemde yine parkın elektriğini kesti.

Yaşanan bu sürecin ardından Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın naaşının defni sırasında sayacın elektriği gelen talep üzerine yeniden bağlandı ve iki gün önceye kadar da parka elektrik verilmeye devam edildi. KIB-TEK bu dönemde Turizm Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulu Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne sayacın üzerlerine alınması için yazılı talep de bulundu. Turizm Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulu Eski Eserler ve Müzeler Dairesi KIB-TEK’in bu talebine olumsuz yanıt verdi. 

2012’den beridir borç ödenmiyor…

Cumhuriyet Parkı’nın Haziran 2012 döneminden Ocak 2016 dönemine kadar 63.350 kWs elektrik tüketimi bulunuyor. Bu tüketim miktarı da 40 bin 440 Türk Liralık elektrik borcuna denk geliyor. KIB-TEK şu anda karşısında bu borcu ödeyecek bir muhatap bulamıyor. 

Konuyu araştıran Diyalog muhabiri, Cumhuriyet Parkı’nın Çevre Dairesi’ne bağlı olduğunu, Rauf Raif Denktaş’ın anıt mezarınınsa İçişleri Bakanlığı Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’na bağlı olduğunu öğrendi. Ancak her iki kurumda elektrik sayacını kendi kurumları üzerine almıyor. Bu noktada var olan borcu kimin ödeyeceği merak konusu.

Öte yandan alınan bilgiye göre, Çevre Dairesi konuyla ilgili KIB-TEK’le yazışmalarda bulundu. Yapılan yazışmalar sonucunda KIB-TEK’in bugün içerisinde Parka yeniden elektrik vermeye başlayacağı belirtildi.