Duygu Alan

2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı tamamlanmak üzere ancak İlköğretim, Genel Orta Öğretim ve Mesleki Teknik Öğretim Daireleri’ne bağlı kamu okullarda, kadro sunu, altyapı ve inşaata dayalı sorunlar halen aşılmadı.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası  (KTÖS) yetkilileri, okullardaki kadro sorununa değindi, altyapı eksiklikleri ve inşaata dayalı sorunları anlattı.

Eğitimde örgütlü iki sendika, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bütçesinin nasıl değerlendirilmesi gerektiği hususunda görüşlerini ortaya koydu.

KTÖS ile KTOEÖS, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi tarafından onaylanan Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bütçesi ile eğitimdeki birçok sorunun tamamı ile aşılabileceğini vurgu yaptı.

Ancak her yıl bütçenin büyük oranının üniversitelere ve özel okullara harcandığını ifade eden sendikalar, bütçeden çok küçük bir pay ayrılan devlet okullarında ise sıkıntıların katlanarak devam ettiğini kaydetti.

Sendikalar, okul bütçelerinin oluşturulması konusunda da henüz net bir çalışma başlatılmadığını belirterek, devlete bağlı okulların artık kendi ayakları üzerinde duramayacak duruma geldiğini dile getirdi.

656 milyon TL ile neler yapılabilir?

KTÖS’ten yapılan açıklamada, 656 milyon 968 bin 300 TL olarak öngörülen Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bütçesi ile devlete bağlı okullarda rehber ve psikolojik danışman ve özel eğitim öğretmen kadrosu sorununun aşılabileceği, öğretmen yardımcıları kadrolarının tamamlanabileceği kaydedildi.

Açıklamada, ayrıca ve Girne’de 2’si anaokul 1’i ilkokul olmak üzere 3, Gönyeli Yenikent’te de 1 ilkokula ihtiyaç olduğu, söz konusu bütçe ile bu ihtiyaçların rahatlıkla giderilebileceği belirtildi.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ise söz konusu bütçe ile devlete bağlı okullarda birçok mali sıkıntının tamamıyla ortadan kaldırılıp, ayrıca en az 3 okul yapılabileceği, okulların fiziki altyapılarının geliştirilebileceğini açıkladı.

Elcil: Yüzde 75’i üniversite ve özel okullara harcanıyor

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, bütçenin yüzde 75’inin üniversitelere ve özel okullara harcandığını, taşımacılık gideri, öğretmen maaşları, bakanlık harcamalarının ise bütçede kalan yüzde 25’in içine dahil edildiğini, dolayısıyla okullara bir şey kalmadığını söyledi.

Elcil, Girne’de 2’si anaokul 1’i ilkokul olmak üzere 3, Gönyeli Yenikent’te de 1 ilkokula ihtiyaç olduğunu, söz konusu bütçe ile bu ihtiyaçların rahatlıkla giderilebileceğini belirtti.

Şener Elcil, öngörülen bütçe ile ayrıca devlete bağlı okullarda rehber ve psikolojik danışman ve özel eğitim öğretmen kadrosu sorununun aşılabileceğini, öğretmen yardımcıları kadrolarının tamamlanabileceğini söyledi.

Elcil, “Öngörülen bütçenin yarısı dahi devlet okullarına harcansa yıllardır eksikliği hissedilen birçok ihtiyaç giderilir” dedi.

Elcil, okullara cari bütçe ayrılması ile ilgili de net bir çalışma ortaya konmadığını dile getirdi. Elcil, “Özel okullara bina için bedava arsa, bina yapımı için bütçe verilirken devlet, bina yapmaya arsa bulamıyor, aslında bulmak istemiyor. Okullara bütçe ayrılacağı söylendi ancak bu hususta da bir somut çalışma yok. Devlet okulları artık ayakta durmakta güçlük çekiyor” diye konuştu.

Gökçebel: Eğitim bütçesi realitede yoktur

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, 656 milyon 968 bin 300 TL olarak öngörülen bütçe ile devlete bağlı okullarda birçok mali sıkıntının tamamıyla ortadan kaldırılıp, ayrıca en az 3 okul yapılabileceği, okulların fiziki altyapılarının geliştirilebileceğini açıkladı.

Gökçebel, şunları söyledi: “Bakanlığın eğitim bütçesi realitede yoktur. Bir kere bütçeden eğitime ayrılan kısımda son 3 yılda yaklaşık yüzde 3.5’e yakın bir düşüş vardır. Bütçeye baktığımızda ise bu bütçenin yüzde 91.5’e yakını tamamen ödemelerle veya diğer yabancı okullara, üniversitelere veya burslara yapılacak aktarmalarla ilgilidir, öğretmen maaşları da bu oran dahilindedir. Geri kalan yüzde 6-7 içinde kalem kalem ayrıldığı söylenen yapıya baktığınızda ise yetersiz olmasına rağmen yerinde de kullanılmadığı açıkça görülmektedir. Örneğin teknolojik gelişmeye bütçe ayrılıyor ama baktığınızda bir şey yapılmaz ve o kalem eksilen kaleme aktarılır. Devlet okullarına fizibilitesine ihtiyaçlarına öğrenci başı harcamaya baktığınızda çok düşük rakamları kapsar. Öğrenci başına düşen miktardan bahsedilirken Türkiye’den 2 kat harcanırmış gibi görünüyor ancak kalem kalem çalışma yapılsa görülecek ki ayrılan miktar çok düşük. Oysa Söz konusu bütçe ile en az 3 okul yapılabilir, okulların fiziki altyapıları geliştirilebilir.”

“Devlet okulları dilenci durumuna düştü”

Tahir Gökçebel, okul bütçelerinin oluşturulması konusunda da net bir çalışma ortaya konmadığını belirterek, “Nasıl bir bütçeleme yapılacağı bilinmiyor. Okullara bütçe ayrılırken sadece fiziki ihtiyaçlarla ilgili değil tuvalet kağıdından okul camına, spor karşılaşmalarından dağıtılan teksirlere, etkinliklere kadar olan harcamaların bütünü değerlendirilmelidir” dedi.

“Okullar artık kendi imkanları ile idame edemez duruma geldi” diye konuşan Gökçebel, okulların dilenci durumuna düştüğünü dile getirdi.