Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Özel Eğitim Öğretmenleri, çocukları ve aileleri ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı önünde öğretmen eksikliği hakkında basın açıklaması yaptı.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, farklı davranış gösteren özel öğrencilerin eğitim gördüğü okullar arasında devletin ayrımcılık yaptığını ve devlete bağlı özel okullarda verilen hizmetin yeterli olmadığını söyledi.

Devletin kendi özel okullarına yeterince kaynak ayırmadığını kaydeden Elcil, Lefkoşa’da bir öğretmenin Türkiye’ye geri dönüş yapması ve birinin de emekli olması nedeniyle ortaya bir açık çıktığını söyledi.

Söz konusu okula halen öğretmen verilmediğini 22 Şubat’ta Eğitim Bakanlığı’nın Maliye’ye bir yazı yazıp bu yönde talepte bulunduğunu anlatan Elcil, Maliye Bakanlığı’nın bu konudaki en ciddi engel olarak ortaya çıktığını söyledi.

Elcil bugün KKTC’de 117 işsiz özel eğitim öğretmeni bulunduğunu vurgulayarak, Maliye Bakanlığı’nın halen daha bu açık için kadro vermediğini dile getirdi.

BAYSAL: “ÖZEL EĞİTİM ÇOCULARI TOPLUMUN GÖZBEBEĞİ”

KTÖS Örgütlenme Sekreteri Besim Baysal da ders yılı başından bu yana yürütülen görüşmeler ve Eğitim bakanlığına sunulan raporlara rağmen Bakanlığın hiçbir önlemi hayata geçirmediğini; aksine çalışan sistemleri de çalışmaz hale getirdiğini savundu.

Özel eğitimle ilgili özel teşebbüse Eğitim bakanlığı tarafından yılda milyonlarca lira katkı sağlandığını fakat parasız eğitim veren özel okulların ihtiyaçlarının göz ardı edildiğini kaydeden Baysal, Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi’nin Fizyoterapist, Dil Terapisti, Beden Eğitimi, Müzik, Resim, Psikolog, Çocuk Gelişim uzmanı ihtiyaçlarını eğitim yılının başından bu yana birçok defa ilettiklerini bildirdi.

Özel eğitim çocuklarının toplumun gözbebeği ve eğitim sisteminin en merkezinde olması gereken özel çocuklar olduğunu kaydeden Baysal, her türlü sorunlarının çözülmesi için derhal adım atılması beklenirken en basit öğretmen ihtiyaçlarının dahi zamana bırakılması ve ertelenmesinin kabul edilir olmadığını ifade etti.

Baysal, “Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrımız emeklilik kadrosunun derhal alınıp okulumuzun çalışır duruma getirilmesi, kamusal eğitim veren tüm özel eğitim kurumlarımızı ve Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi’nin öğretmen ihtiyacının planlı bir şekilde giderilmesi ve kurumlarımızın öğretmen ihtiyaçlarının süreç içerisinde ortadan kaldırılmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan öğrenci velileri de özellikle 8 Mart’a denk gelmesinin basın açıklamasını daha anlamlı kıldığını ifade ederek, okulda öğretmen beklerken, Bakanlık önüne gelip eylem yapmak zorunda kalınmasını “çok acı verici” olarak niteledi.

Özel eğitim okullarında sınıfların öğrenci sayılarının 3 olması gerekirken 5-6 kişilik sınıflar oluştuğunu kaydeden veliler, özel branş öğretmenlerindeki eksikliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini ifade edip, umutlarını yitirmeyeceklerini belirttiler.