25 KASIM’A KADAR SÜRE: Din görevlileri yıllardır teşkilat yasasının revize edilmesini bekliyor. Sabrı taşan din görevlileri yasaya ivedilik alınması için milletvekillerine 25 Kasım’a kadar süre tanıdı. İvedilik alınmaması durumunda eylemler başlayacak

Ceren ÖZBİL

Din Görevlileri Sendikası ve Din Görevlileri Birliği, Din İşleri Dairesi altında kadrosuz olarak görev yapan din görevlilerine iş güvencesini sağlayacak yasal düzenlemenin meclisten geçmesi için baskı oluşturmaya hazırlanıyor. Din görevlileri yıllardır bekledikleri Din İşleri Dairesi Teşkilat yasası için 25 Kasım’a kadar meclisten ivedilik alınmasını istedi. Din Gör-Sen ve Din Görevlileri Birliği, ivediliğin alınmaması halinde Başbakanlık önünde çadır eylemi başlatacak.

Çadırın yeri bile belli…

Din görevlileri kendilerini yakından ilgilendiren ve mecliste bekleyen yasayla ilgili ivedilik kararı alınmaması durumunda Başbakanlık önünde çadır kuracakları yeri bile belirledi. Çadır eylemi yasa için mecliste ivedilik kararı alınana dek sürecek.  

Çakır: 15 yıldır bekliyoruz

Din Gör-Sen Başkanı Süleyman Çakır, 15 yıldan beridir meclisten geçmesini bekledikleri din görevlileri teşkilat yasasının hala mecliste beklediğini açıkladı. Bu yasaya bir türlü ivedilik verilmediğinden söz eden Çakır, bu nedenle eylem kararı aldıklarını anlattı. 25 Kasım tarihine kadar bu yasa için ivedilik kararı alınmaması durumunda Başbakanlık önünde çadır eylemi yapacaklarını söyleyen Çakır, bu eyleme ailelerinin de destek vereceğini ifade etti.

“240 çalışan hala kadrosuz”

Din görevlilerinin 250 tanesinin hala kadrolanmadığına dikkati çeken Çakır, bu yasa içerisinde din görevlilerinin kadrolanmasının da yer aldığını hatırlattı. Çakır şu ifadeleri kullandı:

250 çalışanın sadece 10’u kadrolu geri kalan 240 hala kadrosuz. Bu çalışanlar arasında en az görev yapan kişi 12 yıldır görevde. Diğerleri ise 12 yıldan daha uzun süredir görevi başında. Ancak yine de kadrolanmıyorlar. Biz yasamızın geçip tüm din görevlilerinin kadrolanmasını istiyoruz. 12 yıl görev yapan birinin kadrolanmaması kabul edilir bir durum değildir.

“Yasamız hazır”

Çakır, din görevlileri teşkilat yasasının mecliste hazır bir şekilde beklediğini kaydederek, bu yasanın geçmesi için hiçbir engel olmadığını söyledi. Buna rağmen bu yasanın bir türlü meclis gündemine alınmadığını kaydeden Çakır, bu asan sonra gündeme gelen yasaların bile geçtiğini söyledi.

“Bize üvey evlat muamelesi yapılıyor”

Din görevlilerine üvey evlat muamelesi yapıldığını kaydeden Çakır, Vakıflar İdaresi ile kardeş kuruluş olmasına rağmen Vakıflar İdaresi Kadrosu’nda çalışan herkesin kadrolu olmasına rağmen Din İşleri Başkanlığı’na bağlı sadece 10 kişinin kadrolu olduğunu hatırlattı. Ayrıca Din İşleri Dairesi’nde sadece bir başkan olduğunu başkan dışında imza yetkisine sahip kimse olmadığını ifade eden Çakır, “Şu anda hiç bir şeye cevap veremeyen bir yasamız var. İmza yetkisi başkanda… Diğer görevliler sadece başkanın yetki vermesi ile bir şey yapabiliyor” dedi.

Öğdü: Yasamız içler acısı bir durumda

Din Görevlileri Birliği Başkanı Fahrettin Öğdü, şu anda mevcut din görevlileri teşkilat yasasının durumunun içler acısı olduğunu söyledi ve bu nedenle Din  Gör-Sen’in aldığı eylem kararına destek vereceklerini açıkladı. Daha önce de bu konu ile ilgili eylem yaptıklarını hatırlatan Öğdü devlet yetkililerinin o dönemde kendilerine verdikleri sözlere güvendiklerini ve eylemlerini geri çektiklerini ifade etti. Ancak yine de yasada bir değişiklik yapılmadığını kaydeden Öğdü bu kez yasa mecliste görüşüp onaylanana denk eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

“Yasamız meclisten geçebilecek durumda”

Din Görevlileri Teşkilat Yasası’nın şu anda meclisten geçebilecek durumda olduğunu söyleyen Öğdü, uğraşma istemeyen bir yasa olduğunun altını çizdi. Öğdü ayrıca istediklerinin maddiyata dayanan bir şey olmadığına vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

Bu yasa ile şu anda kadrosuz olarak çalıştırılan 240 dön görevlisi kadrolanacak. Dim İşleri Dairesi’ndeki  yetki karmaşası sona erecek.  Şu anda Din İşleri Dairesi’nin sadece adı var. Bizim kardeş kuruluşumuz olan Vakıflar idaresi lüks içinde olurken bizde koltuklar bile yıpranmış. Bize üvey evlat muamelesi yapıyor. Denetim yok. Denetimin olmadığı yerde yönetim olamaz. Davul bizim sırtımızda tokmak başkasının elinde.

“Bıçak kemiğe dayandı”

15 yıldır bu yasayı beklediklerini ifade eden Öğdü, “Artık bıçak kemiğe dayandı” dedi. Öğdü, bu yasaya ivedilik verilmesini beklediklerini e bir an önce meclisten geçmesi gerektiğini belirterek, yasa meclisten geçene kadar eylemden vazgeçmeyeceklerini açıkladı.

“Lefke’de yaşana olayda yetki karmaşasından”

Lefke’de yaşanan ezan sıkıntısının da nedeninin Din İşleri Dairesi’nde yaşanan yetki karmaşası nedeniyle olduğunu söyleyen Öğdü, bu olayın yanlış yansıtılmaya çalışıldığını vurguladı. Öğdü kesinlikle ezanın yasaklanması gibi bir durumun söz konusu olmadığına dikkati çekerek, bu konunun Türkiye basınında farklı yer bulunduğunun söyledi. Bu durumu kesinlikle tasvip etmediğini altını çizen Öğdü, ancak bu olay nedeniyle ülkenin ve Cumhurbaşkanı’nın zor durumda kaldığını söyledi.