Ceren ERCİH 

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programında bakanlığının çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Petrol Yasası’nın ana hatlarının hazır olduğunu ve kısa süre içerisinde yürürlüğe gireceğini belirten Bakan Dinçyürek, su projesi, taş ocakları konusu ve gerçekleştirilecek Çevre Çalıştayı’yla ilgili de konuştu. 

“PETROL YASASI'NI HAZIRLADIK” 

Bakanlığının çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Hakan Dinçyürek, bir süredir üzerinde çalıştıkları Petrol Yasası’nı hazırladıklarını söyledi. Yasanın temel amacını da anlatan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, yasanın, kısa bir süre içerisinde yürürlüğe gireceğini şu sözlerle belirtti; “Biz ana hatlarıyla Petrol Yasası'nı hazırladık. Petrol Yasası'nı tek başına hazırlamak yetmez. Biliyorsunuz yasaların altında esas pratikteki çalışmayı belirleyen ikinci hukuk dediğimiz tüzüklerdir. Tüzüklerin hazırlanmasına da mutlaka yapılan çalışmaların katkısı olacaktır. Bizim yasanın temel amacı, kapsamı KKTC’nin hak sahibi olduğu alanlarda, hidrokarbon yataklarında nasıl bir milli menfaatler doğrultusunda, nasıl bir arama çalışmaları, kimlerin nasıl yetkilendirilebileceği, en etkin şekilde nasıl sonuca gidileceği, bunların nasıl denetleneceği, bulunması, çıkarılması ve denetlenmesi konusunda neler yapılabileceğinin hukuki zeminini oluşturmak, temel amaç bunları düzen içerisinde yasal mevzuata oturtmaktır.” 

“O KOŞULLARI KİM SAĞLAYACAKSA ORTAYA ÇIKACAK” 

Temmuz ayında hayata geçmesi beklenen Su Projesi’nin hava ve deniz koşullarında bir sıkıntı olmaması halinde zamanında tamamlanabileceğine dikkat çeken Hakan Dinçyürek, projede hizmet alımı için önümüzdeki günlerde münhale çıkılacağını da şu şekilde ifade etti; “Bu vizyonun hayata geçmesi için gerekli koşullar vardır. O koşulları kim sağlayacaksa çıkacak ortaya. Müracaat eder, uygun şartları da sağlarsa yapar. Bu belediye ise belediye, özel bir şirketse özel bir şirkettir. Önce hizmeti alanlar, toplumun aydın kesimi ve belediyeler bu vizyondan sapmaktan bahsedebilecekler mi? Bu hizmeti biz götürelim ama yatırım yapmayalım. Bu hizmeti biz götürelim ama evde varsın vatandaş çeşmesinden içilebilir su içmesin.” 

“SUYU BU ADAYA GETİRMEK OKYANUSU GEÇMEKTİR” 

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, projeyle ilgili hala bir tartışma ortamının yaratılmaya çalıştığını söyleyerek bu durumu da şu sözlerle eleştirdi; “Bu işlerde en önemli olan nokta kamu yararı, doğruyu savunma, siyasi kararlılık. Suyu bu adaya getirmek okyanusu geçmektir. Okyanusu geçtikten sonra kısır çekişmeler içinde derede boğulmamızın bir manası olmadığını düşünüyorum.” 

“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BİRİNCİ ÇEVRE ÇALIŞTAYINI YAPIYORUZ” 

Ülkemizde çevreyle ilgili konularda bakanlığın denetleme pozisyonuna dikkat çeken Bakan Hakan Dinçyürek, yol kenarındaki otların temizliği konusunun bakanlığa değil belediyelere ait olduğunu söyledi. Hakan Dinçyürek, çevreyle ilgili konularda en önemli unsurun eğitim ve bilinç olduğunu söyleyerek önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Çevre Çalıştayı ile ilgili açıklamalar yaptı. Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Çalıştaya ilgili tüm kesimleri ve vatandaşları da davet etti. Dinçyürek; “Buradan ve Türkiye’deki üniversitelerden, akademik kadrolardan oluşturduğumuz bilimsel bir komite ile çalıştık. Haftaya Perşembe günü sabah saat 9’da başlayacak ve iki gün sürecek olan bir Çevre Çalıştayı yapıyoruz. Üç ana başlığı var; birincisi biyolojik çeşitlilik, ikincisi katı atık yönetimi ile ilgilidir. Üçüncü başlık ise sanayiden kaynaklanan atık sudur. Üçü aynı anda farklı salonlarda meydana gelecek bir çalıştay olacak” dedi. 

Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan taş ocakları konusuyla ilgili radikal kararlar aldıklarını belirten Bakan Hakan Dinçyürek, bu kararları anlatarak kamuoyundan da destek istedi. Dinçyürek şunları kaydetti; 

“UMARIM KAMUOYUNUN DESTEĞİNİ DE YANIMIZDA GÖRÜRÜZ” 

“Taş ocağı sahipleri çalışıp istediği gibi bırakamayacaklar. Çalışmanın şartları belli olacak. Etrafa tozun kaçmasına engel olacak yaptırımlar getiriyoruz. Şu anda taş ocaklarının neyinden şikayetçiyiz? Görsel kirliliğinden, doğayı rehabilite etmeden kaçmalarından, sarsıntısından ve gürültüsünden, etrafa yaydıkları tozdan şikayetçiyiz. Bunların tamamını düzeltecek çalışan işçilerinin iş güvenliğinden iş sağlıklarına kadar düzenlemeler getiriyoruz. Tüm bunları yapıyoruz bu konuda kamuoyunun bilgisini ve desteğini de yanımızda görürüz.” 

“BİR OTO KONTROL OLACAK” 

Bakanlığın gelen şikayetlerle ilgili olarak gürültü ve ses kirliliği konusunda da adım atacağını belirten Hakan Dinçyürek, işyerlerine takılma zorunluluğu getirilecek cihaz ve uygulama hakkında da bilgi verdi. Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek şunları söyledi; “Bununla ilgili bir çalışma yaptık. KTMMOB başkanı ile de görüştük. Yeni bir cihaz yapıyoruz ve tüm müzik yapmaya izin verdiğimiz iş yerlerinin tamamına takmayı zorunlu hale getireceğiz. O cihaz 55 desibellin üzerine çıktığı an o müessesinin elektriğini kesecek. Dolayısıyla oradaki iş yeri elektriksiz kalacak. Tekrar elektriği açma hakkına sahip ama bir gecede kaç kez elektriğin gitmesine kendisi ya da müşterileri tahammül edecek. Dolayısıyla bir oto kontrol olacak. Bu anlamda tüm bölgelerde müzik yapmak için izin ala iş yerleri ile birebir daire müdürü görüşüyor. Onları uyarıyor. Kesinlikle toleransımız olmayacak” diyerek usulsüzlüklere ve yasa dışılıklara kayıtsız kalma gibi bir durumun söz konusu olmayacak.”