Yurdagül Atun

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a Su Temin Projesinde yaşanan dağıtım kriziyle birlikte, çeşitli iddialar gündeme geldi. Türkiye’nin suyu baraja vermek yerine denize akıttığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı, suyun belli kotlar hesaplanarak baraja pompalandığı ve 10 gündür de aralıksız su verildiği öğrenildi.

Türkiye’den gelen suyun denize akıtıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Devlet Su İşleri Kuzey Kıbrıs Proje Müdürü Birol Çınar, suyun 10 günden bu yana baraja dolduğunu, denize akıtılması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi.

“Birden baraja yüklemek yerine kotlar koyduk…”

Suyun verilmesine teknik açıdan gereklilik olması üzerine bir dönem ara verildiğini ifade eden Çınar şöyle konuştu: 

“Herhangi bir problem olduğundan değil, tamamen teknik gereklilikten kaynaklı kesintiler yaşandı. Suyu baraja yüklemek yerine belirli kotlara getirdikten sonra verilmesinin uygun olduğunu düşünmüştük. 68 kotuna getirdik, durduk. 10 gündür yeniden su basmaya başladık. Zaten giderseniz görebileceksiniz. Teknik açıdan hiçbir sorun yok. Her şey planlandığı şekilde gidiyor. ‘İşletme konusunda net bir karar verilmediği için denize boşaltılıyor’ sözleri gerçeği yansıtmıyor… O tamamen ayrı bir konu.”