Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi ve Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı işbirliğinde 13 Ekim BM Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolayısıyla düzenlenen çalıştay tamamlandı.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde dün düzenlenen genel oturuma, Başbakanlık Müsteşarı Metin Beyoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Emin Bilgen, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyüyükelçiliği Müsteşarı Sarp Tevfik Tanın, Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan, kaymakamlar, belediye başkanları, ilgili kurum kuruluş temsilcileri ve üniversitelerin arama kurtarma kulübü üyesi öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayıp Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’nin tanıtım filmi gösterimi ile devam eden genel oturumda daha sonra konuşmalar yapıldı.

Çalıştay katılım belgelerinin dağıtımının ardından toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Çalıştayda ulaşılan sonuçlar kitapçık haline getirilerek paydaş kurum ve kuruluşlarla paylaşılacak.

ERDEM “FARKLI NEDENLERLE MEYDANA GELEN AFETLERDEN BİRÇOK İNSAN HAYATINI KAYBETTİ”

Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi Başkanı Prof. Dr. Günhan Erdem, dünyada farklı nedenlerle meydana gelen afetler yüzünden birçok insanın hayatını kaybettiğini belirterek, birçok kentin yaşanmayacak hale geldiği, doğanın tahrip olduğu ve sınırlı sayıda olan kaynakların tükenmeye başladığını kaydetti.

Doğal afetlerde her ne kadar doğal da olsa insanoğlunun da ihmalinin olduğunu ifade eden Erdem, felaketlerin yaşanmasına da insanoğlunun davetiye çıkardığını ancak akılcı yöntemlerle ve risk yönetimi ile ihmallerin ortadan kaldırılmasının mümkün olduğunu söyledi.

1476435531.jpg

ÇELEBİ “GELECEKTE YAPILACAK ÇALIŞMALARA BAŞLANGIÇ OLACAK”

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Erdoğan Çelebi ise çalıştayda her birinin üzerine ayrı ayrı gidilecek ve gelecek için birer yol haritası oluşturacak başlıkların ortaya çıktığını belirterek, çalıştayın gelecekte yapılacak çalışmalar için başlangıç olacağını kaydetti.

Konu ile ilgili her kurumun aslında kendi alanında çok değerli ve çözüme yönelik çalışmalar yaptığını, ancak ihtiyacın birbiri ile bağlantılı olan bu çalışmaların eşgüdümü olduğunun altını çizen Çelebi, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Komitesinin bu ihtiyacı karşılayacağına inandığını kaydetti.

Çelebi, çalıştaya katkı koyanlara teşekkür etti.

KESER

“Bölgemizdeki Göç ve Mülteci hareketlerinin Afet ve Acil Durum Risklerine Etkileri Ve Alınması Gereken Tedbirler” başlıklı oturumun Moderatörü Prof. Dr. Ulvi Keser de çalıştayda bir sinerji yakalandığını ifade ederek başta Başbakanlık olmak üzere katkı koyan kamu kurum ve kuruluşlarına, yerel yönetimlere ve sivil toplum teşekkür etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin içinde bulunduğu Akdeniz coğrafyasına dikkat çeken Keser, orta doğu coğrafyasında yaşanan göç hareketlerinin son 100 yılda Kıbrıs adasını  etkilediğini örnekleri ile anlattı.
 
Keser, “Bölgemizdeki Göç ve Mülteci hareketlerinin Afet ve Acil Durum Risklerine Etkileri Ve Alınması Gereken Tedbirler” başlıklı oturum sonucu ortaya çıkan sonuçları aktardı.

1476435519.jpg

AKINTUĞ

Genel oturumda daha sonra söz alan Yrd. Doç. Dr. Bertuğ Akıntuğ da “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için Orta Doğudaki göç hareketleri ile çevre sorunlarına ve bölgesel doğal afet risklerine bağlı olası tehditlerin analizi ve değerlendirilmesi” başlıklı oturumla ilgili sonuçları paylaştı.

Akıntuğ, “Yönetim Sorunlarına ve Mevzuat Yetersizliğine Bağlı Riskler”, “Personel ve Ekipman Yetersizliğine Bağlı Riskler”, “Beşeri ve Sosyolojik Riskler”, “Yaşam Alanlarının Alt Yapıları ile İlgili Riskler”, “Çevre Kirliliği ve Doğal Hayatın Hasar Görmesine Bağlı Riskler” ve “Halk Sağlığını Tehdit Eden Diğer Riskler” olmak üzere 6 başlık altında toplanan sonuçları aktardı.

YILMABAŞAR

Genel oturumda son konuşmayı ise Sivil Savunma Teşkilatı Harekat ve Eğitim Şube Müdürü Mehmet Yılmabaşar; “Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Komitesi Oluşturulma Gerekçeleri, Amaç ve Görevleri, Oluşumu, Karar Alma Süreci, Afet ve Acil Hallerde Çalışma Şekli” ve gerçekleştirilen faaliyetler konusunda katılımcılara bilgi verdi.