Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, turizm sektöründe yaşanan en büyük sorunun çevre kirliliği olduğunu, en büyük tehlikenin de halkın çevre kirliliği ile birlikte yaşamayı kanıksaması olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk Rehberler Birliği, Dünya Rehberler Günü vesilesiyle Lefkoşa Surları içerisindeki Bedesten’de  düzenlediği resepsiyonda, meslekte 25 ve 35’inci yılını dolduran rehberlere plaket takdim etti. Resepsiyona, Meclis Başkanı Sibel Siber, Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Lefkoşa Kaymakamı Mustafa Tel ve Bakanlık Müsteşarı Kemal Deniz Dana ile turizm çevrelerinin yetkili ve ilgilileriyle diğer davetliler katıldı.

1456039083.jpg

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber gecede yaptığı konuşmada, rehberlerin turizm elçiliğinden öte, “Bir ülkeyi sevdirenler” olduğunu kaydetti ve  “Rehber bize bir ülkeyi ya sevdirir ya sevdirmez” dedi.

Siber, KKTC’nin doğası, tarihi yapıları ve kültürü ile rehberler için zengin bir ülke olduğunu ancak eksikliklerin de bulunduğunu ifade etti. Bu açıdan rehberlerin düşüncelerinin ve fikirlerinin önem taşıdığını kaydeden Siber, “Çünkü devlet yönetimine gelmek demek, o konuda en iyisini bilmek anlamına gelmek demek olmadığını. Devlet yönetimine gelmek demek o konuda en iyi bilenleri dinlemek demektir. Görüş ve düşüncelere açık olmak demektir” dedi.

Sibel Siber, turizm alanında en büyük eksikliklerden birinin de müze alanında olduğunu ifade etti.

1456039084.jpg

SUCUOĞLU

Sucuoğlu, gecede yaptığı konuşmada turizmin en önemli paydaşlarından birinin de rehberler olduğunu, ülkeye gelen turistlerin memnuniyetinin özellikle rehberlik alanında alacağı hizmetlere bağlı olduğunu; rehberlerin sahip olduğu bilgi, tecrübe ve insan sevgisinin turistlerin memnun kalmasında önemli unsurlardan olduğunu söyledi.

GEREKENİ YAPMIYORUZ

Turizm alanının ülkenin lokomotif sektörü olabilmesi için yapılanların yetersiz olduğunu da belirten Sucuoğlu, “Lokomotif sektör olması gerekiyor, ama gereğini yapıyor muyuz? Hayır. Yeterli yapıyor muyuz? Hayır! ” dedi.

Sucuoğlu, KKTC turizmini yeni yeni yürümeye başlayan bir bebeğe, KKTC’nin rakiplerini de koşan bir kişiye benzetti.

EN BÜYÜK SORUN ÇEVRE KİRLİLİĞİ

“En büyük sorunun çevre kirliliği” olduğunu da vurgulayan Sucuoğlu, “Otellerin hizmetleri çok iyi, acentelerin ilgisi çok iyi, ama maalesef çevre kirliliği konusunda sınıfı pek geçtik diyemem” dedi.

Çevre kirliğinin vatandaşı pek fazla rahatsız etmemesinin en büyük tehlikelerden biri olduğunu belirten Sucuoğlu, “Artık kanıksadık. Çevre kirliliği ile birlikte yaşamayı kanıksadık. Bu çok büyük bir tehlike” dedi.

KITREB’e bir ofis tahsis edilmesi konusunda ise Sucuoğlu, Lefkoşa Surları içerisinde eski bir bina bulana kadar KITREB’e başka bir bina tahsis edileceğini söyledi.

1456039085.jpg

ALTINER

Açılış konuşmasını yapan KITREB Başkanı İbrahim Altıner de, “ülke turizmini hak ettiği noktaya taşımak, doğru tanıtımı yapmak, tarihimizi, kültürümüzü ve değerlerimizin tanıtımı için” var olan rehberlerin ülkenin  turizm elçileri olduğunu kaydetti.

Altıner, KITREB’in “turizme katkı sağlayacak projeler için işbirliğine açık” bir örgüt olduğunu ifade etti.

KITREB Başkanı, Dünya Rehberler Günü vesilesiyle KITREB koruluğunda ağaç dikim etkinliği ve Büyük Han’da lokma etkinliği düzenleyeceklerini kaydetti.

TOLUN

Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, Birliğin, KITSAB’in turizmin gelişmesi için, turizmle ilgili örgütlerle “aynı çatı altında yer almaya hazır olan” bir örgüt olduğunu ifade etti.

AKTIĞ

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Hüseyin Aktığ da turizm alanında ülke olarak bir yerlere erişmek isteniyorsa, “ülkedeki her bireyin turizm rehberi olması”, turist rehberi kokarttı taşıyanların da kendisini “geliştirmesi” gerektiğini de ifade etti.

Aktığ, rehberlerin gelişimi için ise, eğitimlerin tasarlanması açısından Bakanlığın üzerine düşenlerin  bulunduğunu söyledi.

1456039086.jpg