Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalar bölümünde ilk olarak UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, sağlıkla ilgili konuşma yaptı.

Konuşmasının başında ekonomik sorunlara değinen Sucuoğlu, borçsuz işletme, iş sahibi kalmadığını belirterek, Gıda Güvenliği Yasası’nın esnafı iflasa sürükleyeceğini ve zarar göreceklerini savundu. İmitasyon eşyalar satarak, geçimini sağlayan binlerce esnaf olduğunu belirten Sucuoğlu, bu insanların dükkanlarını kapatmasına yol açılacağını kaydetti.

Sucuoğlu, “Arasta’ya kilit vuracağız. Binlerce esnafın iflasının vebali sizin boynunuzda olacak. Bu yöntemle ekonomi ve maliyeye ciddi bir girdi sağlıyorlar” dedi.

Faiz Sucuoğlu, hükümeti Bakanlar Kurulu’nda yasa gücünde kararnameler çıkarak ülkeyi yönetmekle suçladı.

Kanserin hızla yayıladığını, önlem alınması gerektiğini ifade ederek, bütün sorunların çözümünün Genel Sağlık Sigortası’na bağlanmasını eleştirdi.

Özel sektörede çalışanların sorunlarına da değinen Sucuoğlu, sağlığın siyasi partiler üstü olması gerektiğini belirtti.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, sağlık çalıştayında bir yol haritası çizildiğini söyledi. 
 
Bilinçli yaşam ve hastalıklardan korunmanın çok önemli olduğunu belirten Gülle, alınacak çok yol olduğunu kaydetti. Gülle, komitelerin daha hızlı ve etkili çalışması gerektiğini ifade etti.

Gülle, temel ve koruyucu sağlığa her dönemdekinden daha çok önem verdiklerini söyledi.

Kanserle ilgili istatistiki verilerin ortaya çıkmasının sağlanacağını ve çağdaş bir kanser kayıt sistemi kurulacağını belirten Gülle, ciddi bir vizyonla çalışacaklarını belirtti.

Özel hekim ve hastaneler konusunda büyük eksiklikler bulunduğunu ve bu yönde çalışma başlattıklarını belirten Gülle, “Çalışacak, yapacak çok işimiz var” dedi.

Sisteminin bütününü kurmaya, Genel Sağlık Sigortası’nı oluşturmaya çalıştıklarını belirten Gülle, büyük bir yol alındığını ifade etti.

Gülle, özel hastanelerin sorunlarına yönelik yasaların da ele alınacağını kaydetti.

DÜRÜST

UBP Milletvekili Kemal Dürüst tarımsal politikalar konusunda güncel konuşma yaptı. 2014 yılında yaşanan olumsuzlukların, yeni yılda yaşanmamasını dileyen Dürüst, ülkede evine ekmek götüremeyecek insan sayısının her gün artığını söyledi.

Dürüst, “KKTC’deki refah seviyesi eski noktasında değildir. Hükümet edenler lütfen bunu artık fark etsinler” dedi.

Kemal Dürüst, şöyle devam etti:

“Güzelyurt’a hastane yapacaksanız yapınız. Bizim çağrımız Güzleyurt’a derhal hastane yapılmalıdır. Cengiz Topel’i de geliştireceğinizi ortaya koyun. Konuşmaktan başka hiçbir şey yapmadınız. Göreviniz sorun aşmaktır”

Dürüst, Greyfruit hasadının tamamlamak üzer olduğunu ancak hiçbir şeyin belirlenmediğini, portakal fiyatlarının belirlenmediğini ve CYPFRUVEX’in ortada olmadığını kaydetti.

Kemal Dürüst, üreticilere ürün bedellerinin yarısını ödeyebilen hükümetin sorunları çözmek için yeterli çabayı harcamadığını belirtti.

Dürüst, narenciyede ürünün bu yıl dalında kaldığını ve üreticinin gelecek yıl ne olacağını düşünerek, üretimden soğuduğunu söyledi.

Su politikası üretilmediğini belirten Dürüst, “Yağmur suları denize akarken seyirci kalınıyor. Büyük şehirlerde su baskınları yaşanıyor” dedi.

Dürüst, narenciye konusunda Tarım Bakanlığı’nın daha aktif olması ve gelecek yıllara yönelik projeler hazırlaması gerektiğini belirtti.

Nar üretiminin iyiye giden bir sektör olduğunu söyleyen Dürüst, nar üreticilerine yönelik teşvik verilmesi gerektiğini kaydetti.

SENNAROĞU

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, narenciye sektöründe sıkıntılar olduğunu belirtti.

Sennaroğlu, “Narenciye politikası yıllardır süregelen bir politikadır. Bunda bir değişiklik yoktur. Bizde narenciyede uygulanan politika ne Avrupa Birliği’nde de, ne de Türkiye’de vardır. AB’de hükümetler narenciye veya süt almaz ve ödemez” dedi.

Sistemin değişmesi gerektiğini söyleyen Sennaroğlu, üretici birliklerinin ana görevlerinin eylem yapmak olduğunu sandıklarını ancak ana görevlerinin bu olmadığını belirtti.

CYPFRUVEX’in yönetiminde üretici birliklerinin söz haklarının daha fazla olmasını, hatta tüm yönetimin onlarda olmasını istediklerini söyleyen Sennaroğlu, üretici birliklerinin buna yanaşmadığını ancak narcıların bunu başardıklarını kaydetti.

Sennaroğlu, narenciyede uygulanan sistemin tıkandığını söyleyerek, “Hep birlikte olacak üreticiler ve birlikte bu tıkanıklığı çözmeliyiz. CYPFRUVEX yönetimi her hükümet değiştiğinde değişiyor. Bu kurum üretici birliklerinin kontrolünde olmalıdır. Ehil insanlar bu kurumun başına gelmelidir” diye konuştu.

“Pazar fiyatı oluşmadan ihtacat teşvik primi açıklamak doğru değil” diyen Sennaroğlu, çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Sennaroğlu, ürün bedellerinin ödenmemesinin sorumlusunun hükümet olmadığını söyledi.

ÖZCENK

UBP Milletvekili Erdal Özcenk, “DAÜ’de Son Durum” konusunda güncel konuşma yaptı.

Özcenk, DAÜ yasasının en kısa sürede çıkarılarak kaosun sona ermesini istedi.

DAÜ Senatosu’nun kimlerden kurulduğunu ve atamanın nasıl yapıldığına ilişkin maddeleri okuyan Özcenk, geçen yönetimin icraatlarını, bu yasalar uyarınca yaptığını kaydetti.

Özcenk, yasanın anti demokratik olduğunun hükümet tarafından da dile getirildiğini ancak geç kalındığını savunarak, okul açılmadan bu yasanın geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Erdal Özcenk, “Benim derdim, rektörün kim olacağı değildir. Ben, DAÜ’nün yıpranmasını istemiyorum. Bu kavga kimseye yaramaz. Gelin bu yasanın acilen komiteden Genel Kurul’a gelmesini ve geçirilmesi sağlayalım” dedi.

PİLLİ

UBP Milletvekili Ali Pilli, ülkede yaşanan sıkıntılar konusunda güncel konuşma yaptı.

Kamulaştırma konusuna değinen Pilli, çoğu zaman kamulaştırma kararından mal sahiplerinin haberi olmadığını söyledi. Pilli, ihbarın mal sahibine posta yolu ile ve şahsen iletilmek zorunda olduğunu ancak hükümetin kararlarını sadece Resmi Gazete’de yayınladığını kaydetti.

Pilli, kamulaştırma emirlerinin yazılı olarak bildirilmemesinden dolayı vatandaşların şikayetçi olduğunu söyledi.

Kamulaştırma bedellerinin ödenemediği hallerde takas yoluna gidilebileceğini söyleyen Pilli, malının değeri verilmeyen vatandaşların mağduriyet yaşadığını kaydetti.