Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı cumhurbaşkanının bağımsız ve tarafsız, toplumun içişlerinden soyutlanmayan ancak topluma her alanda topluma rehberlik edecek bir yapıda olması gerektiğini vurguladı.

Akıncı özellikle çevre, eğitim, kültür ve sanatın cumhurbaşkanının ilgi alanı kapsamında olması gerektiğinin altını çizdi.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı dün (6 Kasım Perşembe) akşam Kıbrıs TV’de Yeşim Beyaz İlkan’ın hazırlayıp sunduğu Eğitim ve Sanatın İzdüşümleri adlı programa katıldı.

Ülke genelinde en çok şikâyet edilen sorunların başında gelen çevre sorunlarıyla ilgili görüşlerini izleyicilerle paylaşan Akıncı, sorunların üzerine planlı bir yaklaşımla gidilmesinin önemine dikkat çekti. Akıncı, hedeflerin doğru saptanıp doğru bir vizyon oluşturulması; plan ve projeye dayalı çalışmalar gerçekleştirilmesi, kaynak bularak nitelikli insanlarla çalışılması durumunda sorunların çözümünün zor olmayacağını kaydetti.

Kıbrıs Türk toplumunun çevre konusunda duyarlı, bilinçli bazı gelişmeler kaydettiğini kaydeden Akıncı, ancak, çarpık yapılaşma ve sorunlar karşısında daha çok bilinçli mücadele vermesi gerektiğini vurguladı.

Akıncı programda, eğitim, kültür ve sanatın toplumu her zaman ileriye taşıyan unsurlar olduğunun üzerinde durarak, kendisinin de ilk gençlik yıllarından itibaren kültür ve sanatın her zaman içinde olduğunu kaydederek, özellikle Belediye Başkanlığı döneminde kültür-sanat alanında gerçekleştirdiği öncü niteliğindeki birçok çalışmayı anımsattı.

Akıncı, bu nedenle toplum lideri olmasının yanında kültür-sanat çevre ve eğitime değer veren bir cumhurbaşkanı olmayı hedeflediğini kaydederek, “özellikle insanlarımızın bugün yaşadığımız bu sorunlarla dolu çevrede hayatlarını devam ettirmelerine sessiz kalınamaz, çevre, her açıdan hayat boyu eğitim gerektiren bir konu” diye konuştu.

Bu konularda yapılacak çok şey olduğuna dikkat çeken Mustafa Akıncı, “Cumhurbaşkanlığı makamı bu konularda toplumsal bilinin gelişmesi ve daha planlı daha yaşanabilir çevrenin gelişmesi için öncü rolü üstlenmelidir.

BARIŞ DİLİNİ KULLANABİLMEK İÇİN EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ

Eğitimin her alandaki öneminin de altını çizen Akıncı, gerek toplumsal kalkınma gerekse Kıbrıs’taki iki toplumun yabancılıklarının üstesinden gelebilmenin, özellikle Kıbrıs’ta iki toplumun birbirine olan yabancılıklarının üstesinden gelmenin temelinin de eğitim olduğunu vurguladı.

Akıncı, Bugün hala her iki toplumdaki eğitim sisteminin bu yabancılaşmayı sürdürdüğünü ifade ederek, barış dilini kullanmak için eğitimin çok önemli olduğunun altını çizdi. Akıncı, “Adanın barışçı geleceği, eğitim alanında atılacak olan adımlara çok bağlı. Empati yapabilen, araştıran, sorgulayabilen birbirinin dilini konuşabilen insanlar yetiştirmeliyiz. İhtiyacımız olan da bu” diye konuştu.

Akış çerçevesinde program sonunda bir şarkı seçmesi istenen Mustafa Akıncı, “İçinde hem umut, hem de burukluk var. Dinlerken hem keyif aldım, hem hüzünlendim” diyerek, ülkemizin önde gelen müzisyenlerinden Acar Akalın’ın eseri olan ve bir dönemin duygularını notalara döken, “Mevsimi Geldi Artık” parçasını seçtiğini söyledi.